Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 14°C | 24°C Még több cikk.

1800 polgárőr a megyében: még a legkisebb településen is járőröznek

Csongrád megye - A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségében 60 év a tagok átlagéletkora, sokan már 21 éve teljesítenek önkéntes szolgálatot. Polgárőr csak büntetlen előéletű személy lehet, aki pártoktól független. A Délvidéken a magyar polgárőrség mintájára szerveznének csoportokat.
Alig akad olyan település Csongrád megyében, ahol ne lennének polgárőrök: még a legkisebb településeken, Dócon és Kövegyen is járőröznek az önkéntesek, akik munkájukért egy forintot sem kapnak. Egy polgárőr-egyesületnek minimum 10 taggal kell működnie. Ha kevesebben vannak, csak csoportokról beszélhetünk, amelyek egy hozzájuk közel eső egyesület égisze alatt működnek.

Egy polgárőr szeme láttára senki nem fog feltörni egy vegyesboltot – magyarázza Batiz István. Fotó: Frank Yvette
Egy polgárőr szeme láttára senki nem fog feltörni egy vegyesboltot – magyarázza Batiz István. Fotó: Frank Yvette

– Létszámunk 1800 fő körül mozog a megyében. Nagy előny, ha egy településnek saját polgárőrsége van. Nyugodtabban alszik a polgármester és a körzeti megbízott is, ha tudja: falujában este és hétvégén is állandóan figyel valaki a biztonságra. Egy polgárőr szeme láttára senki nem fog feltörni egy vegyesboltot – magyarázta Batiz István. A Csongrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke elmondta: kistelepüléseken könnyebben megy az új tagok toborzása, de egyre többen mondanak le a társadalmi munkáról, mert a család megélhetése érdekében minden lehetőséget meg kell ragadni a munkára. A polgárőrség átlagéletkora ezért is került 60 év környékére.

Alapszabály: ne politizálj!

Március végén hatályon kívül helyezte a békéscsabai székhelyű Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatására benyújtott ügyészségi keresetet elutasító elsőfokú bírósági döntést a Szegedi Ítélőtábla, mondván, feltételezhető, hogy tagjai több rendezvényen politikai színezetű megnyilatkozást tettek. – Ez csak a nevében polgárőr-egyesület, nem tagja az országos szövetségnek. A törvény kimondja: Magyarországon a polgárőr politikai rendezvényen nem szólalhat fel, ott nem tarthat kezében zászlót vagy transzparenst. A mi tagságunk politikai beállítottságát belépéskor nem kérdezzük, nincs rá jogunk, ez mindenkinek a magánügye, de az alapszabály mindenkire nézve kötelező: aki nem tudja garantálni politikai semlegességét, annak nincs helye az országos szövetségben – magyarázta Batiz.

A polgárőrség ötletét Kanadából szállította haza Kopácsi Sándor, aki 1956-ban Budapest rendőrfőkapitánya volt. – A megyében 1990. október végén alakult meg az első polgárőr egyesület Röszkén, és a Röszkei Önvédelem Egylet névre hallgatott: 180-200 tagunk már 21 éve polgárőr – mesélte az elnök. A legnagyobb egyesülettel Csongrád büszkélkedhet 93 tagja van. A községek közül Földeákon 23-an őrködnek a biztonságért. Amennyiben egy polgárőr bűncselekményt észlel, a feltételezett elkövetőt visszatarthatja, ám lőfegyvert nem használhat. A testi kényszerbe belefér az összes létező önvédelmi fogás, például egy hátsó karbölcső is, amivel bárkit földre lehet kényszeríteni.

Vajdaság-szerte már több településen alakult polgárőrség, habár a szerb törvények ezt nem teszik lehetővé. A délvidéki magyarok részéről egyre nagyobb az óhaj hivatalos keretek között megteremteni a polgárőrséget a magyar példa alapján. – Jó pár éve nyitottunk Románia felé, amellyel jó kapcsolat épült ki. Próbálkoztunk Szerbia felé is, hogy megismertessük velük a magyar mintát, de ott egyelőre nem találkoztunk nagy fogadókészséggel. A szerb irányról azonban még nem mondtunk le: a CSMRFK segítségét kérjük a kapcsolatfelvételben – mondta Batiz István.

Magyarországon polgárőr csak büntetlen előéletű és politikailag semleges személy lehet. – Az egyesületek együttműködési megállapodást kötnek a rendőrséggel, a bíróságra pedig be kell adni a tagok nevét és elérhetőségét. Aki büntetett előéletű, vagy polgárőrködése ideje alatt komolyabb bűncselekményt követ el, arról a hatóságtól azonnal jelzést kapunk. A belépés további feltétele: önkéntes büntetőjogi nyilatkozat tétele a makulátlan előéletről. Volt már rá példa, hogy ezt megtudván néhányan elálltak a polgárőrködéstől, de nem ez a jellemző.

Olvasóink írták

 • 9. jozko 2013. április 30. 23:36
  „Én vagyok az, aki "nem tartja sokra" a polgárőröket.
  Nem kell "rabló meglepivel" fenyegetőzni...túl vagyok néhányon, és okkal nyilatkoztam úgy, ahogy.
  Természetesen egy testületben sokféle kvalitású és mentalitású tag van - írhatnám azt is: tisztelet a kivételnek.
  Legyen így!
  De a testület védhetné jobban a "mundér becsületét" is - mert ha szó éri a ház elejét, nem Jóskapistát emlegetik, hanem úgy általában a testületet.”
 • 8. Falcao 2013. április 30. 21:12
  „A körzeti meghízottakat sem tartom sokra :) Mert ugye, az első büntetni, büntetni, büntetni. Birkózzon a fene a bűnözőkkel majd jönnek a teki katonák. Így megy ez.”
 • 7. szatyi 2013. április 30. 07:46
  „Teljesen más a polgárőrség szerepe, jelentősége egy nagyvárosban és egy faluban vagy a tanyavilágban!
  Aki "nem tartja sokra" a polgárőröket, az érdeklődjön a környékbeli falvak körzeti megbízottjainál!”
 • 6. polo 2013. április 30. 06:52
  „5. Ókupa 65 évesen mit tudna ártani egy 23 éves sportos testalkatú rablónak?
  Az esetek kis százalékában vannak csak jelen és ettől még nem biztonságos Szeged és a többi környező település továbbra is rablások verekedések vannak”
 • 5. Ókupa 2013. április 30. 00:01
  „Hát igen, ennyi a becsülete azoknak az embereknek akik a szabad idejüket áldozzák arra, hogy az állampolgároknak az éjszakai és nappali nyugalmára vigyázzanak!
  Esetleg felfigyeljenek a településükön megjelenő idegenekre, akik nem jó szándékkal járják a tanyasi utakat és a falu utcáit.
  Sajnálom azokat az embereket akik semmibe veszik a fáradozásunkat.
  Nem kívánok senkinek rabló meglepit. / Idézem az egyik hozzászólót! / Tisztelet a kevés kivételnek, én nem sokra tartom a polgárőröket. Hát ne tarts sokra bennünket ezzel magadat minősíted, nem minket, akik valamit teszünk a közért, nem csak silány véleményt írunk.
  A polgárőrség nem arról szól amit egynémely ÁLLAMPOLGÁR társam feszeget.
  Világosodjon meg az elméjük! És ha megfelelnek az elvárásoknak szívesen látjuk a polgárőrök között.
  Üdvözlettel mindenkinek, egy 65 éves Polgárőr”
 • 4. jozko 2013. április 29. 20:03
  „60 éves átlagos életkorú őrök...
  Ők a tapasztalataikat a 70-es, nyolcvanmas években szerezték?

  Tisztelet a kevés kivételnek, én nem sokra tartom a polgárőröket.”
 • 3. szatocs 2013. április 29. 19:54
  „Ha csak büntetlen előéletű ember lehet polgárőr,talán át kellene nézni újra a listát!”
 • 2. polo 2013. április 29. 17:01
  „Jó játék hü.. gyerekeknek, csak a jogokkal és a kötelezettségeikkel nincsenek tisztában
  Apollo így igaz velük is csak a só fogy”
 • 1. Apollo 2013. április 29. 11:26
  „"""Amennyiben egy polgárőr bűncselekményt észlel, a feltételezett elkövetőt visszatarthatja, ám lőfegyvert nem használhat. A testi kényszerbe belefér az összes létező önvédelmi fogás, például egy hátsó karbölcső is, amivel bárkit földre lehet kényszeríteni.""""

  Hogy ez mekkora hülyeség ?!..... A személyi szabadság korlátozása, az nem önvédelem, vagyis ha bűncselekményt észlel a tisztelt polgár őr, akkor nincs, nem lehet más választása, és lehetősége, mint azonnal értesíteni a rendőrséget, és nem rambót játszani. Jól is néznénk ki ha ez nem így lenne...gondoljunk csak bele a "magasan képzett" polgárőrök intézkedéseit pl. a közutakon.... :):)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornában fuldokló határsértőt mentettek meg a rendőrök Mórahalomnál

Ötvenhét határsértőt fogtak el a rendőrök a polgárőrséggel együttműködve az elmúlt 24 órában Csongrád megyében. Tovább olvasom