Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

180 ezer ember menekült meg a belvíztől

Szeged - 3,8 milliárd forintból korszerűsíti az Atikövizig a megyei belvízhálózatot, hogy az minél gyorsabban levezesse a fölösleges csapadékvizet. Újabb projekt készült el: egymilliárd forintból befejeződött Szegeden a Maty-Fehértói rendszer fejlesztése.
Szegeden és környékén nagyjából 180 ezer ember lakóhelyét veszélyeztető belvízveszélyt hárít el az a több mint egymilliárd forintos beruházás, amely a megyeszékhelytől nyugatra fekvő területekről vezeti le a csapadékvizet. A Maty-Fehértói és a Maty-Subasai belvízrendszer fejlesztése két éve ősszel indult, és 100 százalékban pályázati támogatásból készült el – jelentette be a tegnapi projektzárón Kozák Péter, az Alsó Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A projektnek köszönhetően Kiskundorozsma, Szentmihály, Gyálarét és a Szeged gazdasági fejlődése szempontjából stratégiai fontosságú nyugati iparterület, valamint Domaszék belvízi biztonsága is javul.

Nagy átalakítás madártávlatból. A kikotort Maty-éri tározó mellett, a jobb oldalon vezet a Maty-Subasai-főcsatorna, amely a három kisebb tározón át fogadja a belvizet. Fotó: Atikövizig
Nagy átalakítás madártávlatból. A kikotort Maty-éri tározó mellett, a jobb oldalon vezet a Maty-Subasai-főcsatorna, amely a három kisebb tározón át fogadja a belvizet. Fotó: Atikövizig

Kiskundorozsma keleti szélén új szivattyútelep épült, amely lényeges segítséget nyújt belvizes időszakban a víz kormányzásában: az eső- és hólé az Algyői-főcsatornán keresztül sokkal rövidebb úton juttatható el a Tiszába. Tripolszky Imre projektvezető elmondta: a teljes beruházás során összesen 13 műtárgyat, többek között zsilipeket építettek vagy újítottak fel. Elvégezték az érintett csatornaszakaszok kotrását, korszerűsítették és bővítették a szivattyútelepeket. Ezzel a belvízelvezető rendszer kapacitása a duplájára nőtt.

Az 1,4 méter átmérőjű, acélsodronyból és műanyagból készült különleges csövekből álló vezeték 80 centi földborítással olyan stabil, mint a beton. Fotó: Atikövizig
Az 1,4 méter átmérőjű, acélsodronyból és műanyagból készült különleges csövekből álló vezeték 80 centi földborítással olyan stabil, mint a beton.
Fotó: Atikövizig

A Maty-éri tározót, amely eredetileg a belvizek gyűjtésére is szolgált, ezután kizárólag sportcélokra használják. Leválasztották a belvízrendszerről, csak szükségtározónak nyitják meg. A tározót megkerülő Maty-Subasai-főcsatornát bővítették, a főbefogadó gyálai Holt-Tiszánál pedig felújították a hattyasi szivattyúállomást, ami az egész rendszerből érkező vizet beemeli a Tiszába. Ennek az elkerülő csatornának köszönhetően 70-ről 10 százalékra csökken annak kockázata, hogy a Maty-ér vizébe káros anyag kerül. Ugyanakkor biztosítják az evezős olimpiai központ feltöltését is a szükséges vízszintre.

Az egymilliárd forint értékű beruházást hátráltatta, hogy az első, közbeszerzési pályázaton kiválasztott kivitelező csődbe ment, újból ki kellett írni a tendert. A terepmunkák két éve alatt ráadásul összesen 270 napig sújtotta belvíz az érintett területeket, a védekezési munkálatok idején a vízügyi igazgatóság nem építkezhetett.

Másutt is el kellene a segítség. Év elején Csanytelek is belvízben állt. Fotó: Schmidt Andrea
Másutt is el kellene a segítség. Év elején Csanytelek is belvízben állt.
Fotó: Schmidt Andrea

7 belvizes projekt a megyében

A megyében 7 belvízzel kapcsolatos projektet valósít meg az Atikövizig pályázati pénzekből. A Maty-Fehértói belvízrendszer mellett két éve elkészült a mórahalmi nagyszéksóstói beruházás 170 millió forintos támogatással. Az algyői vízrendszer és a tápéi átemelő 700 millió, a vásárhelyi Hódtó-Kistiszai vízrendszer 700 millió, a szentesi Kurca belvízrendszer rekonstrukciója ugyancsak 700 millió forintból valósul meg. Két közös, magyar–román belvízzel és árvízzel kapcsolatos projekt készül összesen 500 millió forint támogatással.

Olvasóink írták

 • 8. deszkás 2011. november 13. 10:29
  „Nem értitek TOL-t szerintem,ő a klasszikus talajművelésre (is) gondolva irja. Tehát a takarékosság jegyében szántás elhagyása pl tarlóhántással helyettesitve azt eredményezi ami van. (bocs hogy belevau)”
 • 7. greg 2011. november 12. 19:34
  „Elvileg mostanság reformálják a szakmát... Dodoni én szívesen tároltatnám a telked mellett a belvizet. Nyáron szépen beposhad. Büdös lesz és a szúnyogokról nem is beszéltem. A tavaszi olvadásnál a fagyott földről el kell vezetni vizet, mert csak nem várhatjuk meg amíg párolgás és szivárgás megteszi hatását.”
 • 6. tol 2011. november 12. 14:18
  „akkor kicsit mélyebbre megyek: melioráció. Ha veszed...”
 • 5. balihoho 2011. november 12. 12:39
  „A vásárhelyről folyó, Hódtói csatornának nagy hibája, hogy a Tiszánál lévő Györpölési szivattyú telepi szivattyúzással lehet csak a Tiszába juttatni, az utolsó cseppig, még akkor is ha alacsony a Tisza víz szintje. Nem olyan mint Mindszentnél a Kurca torok, ahol zsilippel is bejuttatható a víz, nincs szükség szüntelen, és költséges szivattyúzásra.”
 • 4. dodoni 2011. november 12. 12:30
  „Ötven centiméternél is mélyebben száraz a föld sok helyen! Halló!”
 • 3. tol 2011. november 12. 09:13
  „ŐSZI MÉLYSZÁNTÁS!!!! MINDENHOL MAGYARORSZÁGON!!!! HALLO!!!!”
 • 2. dodoni 2011. november 12. 08:45
  „És hol van az a "fölösleges csapadékvíz"? Merthogy ezen a tájon többször van aszály, mint "fölösleges csapadékvíz". Az idei év eddig termése kb. 270 mm. Ennyi a félsivatagi földrészeken szokott hullani. Az Alföld több részén még ennyi sem esett az idén, pokoli a szárazság. Nagyon sokan kétségbe vannak esve az őszi gabona vetése kapcsán, mert annyira száraz a föld, hogy nem bokrosodik be télen a gabona. Őrültség a néha lejövő felesleget azonnal belevezetni a folyókba. Tárolni kellene.”
 • 1. szegedgabor 2011. november 12. 07:30
  „Dicséretes a munka de a gátakról se feledkezzenek meg. Nem kell messzire menni, hogy az ember karnyi vastag bokrokat lásson kinőni a betonból. Nem tudom mennyire EU standard a látvány..... Remélem az is hamar le lesz takarítva, mert ha jön az ár , nem hiszem, hogy a beton előnyére válik a fotoszintetizáló díszítés....
  Szép napot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyi tér: három hétig fagyoskodtak

Három hete zárták el a Széchenyi tér 15. szám alatti háztömbben a gázt szivárgás miatt. A hibát kijavították, pénteken visszakapcsolhatták a lakók a meleget. Tovább olvasom