Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

1813 kilométert kerékpároztak a pekingi paralimpiára

Szeged - Kerékpárral indult Sanghajból a pekingi paralimpiai játékokra a szegedi Bozsó István, Czimbalmos Zsolt és a kecskeméti Makra Csaba. A majd kétezer kilométert tizenhárom nap alatt teljesítették, miközben a legnagyobb harcot az ottani ételekkel vívták.
– Nagyon kedvesek az emberek, bár vidéken egy szót sem beszélnek angolul, így kézzel-lábbal kellett elmutogatnunk: kik vagyunk, és hova tartunk – mesélte a szegedi Bozsó István, aki Czimbalmos Zsolttal és a kecskeméti Makra Csabával együtt még augusztus elején repült Sanghajba.

Mint azt korábban megírtuk, a három kerékpáros innen indult el néhány napos akklimatizáció után, hogy a most szombaton kezdődő paralimpiai játékok megnyitójára elérje a kínai fővárost, és szurkolhasson a szegedi Béres Dezsőnek, aki a férfi bocsaválogatott tagjaként próbál minél jobb eredményt elérni hazánknak. Saját erejükből, külső segítség nélkül tizenhárom nap alatt szelték át Kína keleti részét, északi irányba. 1813 kilométert tekertek.

A három kerékpáros, Bozsó István (balról), Czimbalmos Zsolt és Makra Csaba hétfőn a kínai nagy falat hódította meg
A három kerékpáros, Bozsó István (balról), Czimbalmos Zsolt és Makra Csaba hétfőn a kínai nagy falat hódította meg

– Az út fizikailag nem volt annyira megterhelő. A gyomrunk azonban már kevésbé bírta az európaiaknak szokatlan ételeket. Ne kérdezze, hogy miket ettünk, mert fogalmam sincs. Mindent különböző mártásokkal öntenek le. Még a kolbásznak is édes-mézes íze volt, pedig sokáig mostuk a csap alatt – beszélt Bozsó István, akinek a gyomra végül nem bírta a kínai kiképzést. Egész küldetésük veszélybe került a férfi rosszulléte miatt, de végül mégis összeszedte magát.

Azért nem csak rossz emlékeik vannak a kalandról. Útközben például tanultak is. A sportemberek az elmúlt hetekben egy Nyihával (ez kínaiul a köszönőszó, a szia) tudták bővíteni kínai szókincsüket. Hétfőn megmászták a kínai nagy falat, amelyből előzetes vállalásuknak megfelelően elcsentek néhány tégladarabot. Legkedvesebb élményük az volt, amikor Peking előtt melléjük szegődött egy biciklis utcaseprő srác, aki leginkább saolin szerzetesnek nézett ki.

A magyar biciklisek beleolvadtak a kínaiak tömegébe. Fotó: DM/DV
A magyar biciklisek beleolvadtak a kínaiak tömegébe. Fotó: DM/DV

– Nem tudtuk, ki, nem értettük, mit beszél. Vagy húsz kilométeren át tekert mellettünk felszerelésével együtt egy egyszerű parasztbiciklin, és egyfolytában beszélt a saját nyelvén. Azért azt megértette, hogy Sanghajból Pekingbe igyekszünk. Egy piros lámpánál eldobta a biciklijét, és elrohant egy útszéli kispiszkosba: három jéghideg ásványvizet vett nekünk – idézte fel a történetet Bozsó István.

Mivel Kína bizonyos vidékein fehér holló a fehér ember – pláne csúcstechnikával felszerelt biciklin –, sokszor megállították őket, és fotót készítettek róluk. A három kerékpáros tegnap egy szponzoruk által verbuvált csapattal együtt biciklivel járta be a Tiltott Várost.

– Szombaton pedig megyünk a paralimpia megnyitójára, majd a különböző versenyekre, ahol Béres Dezsőn kívül minden magyarnak szurkolunk majd – mondta Bozsó István. A csapat szeptember 11-én repülővel indul hazafelé.

Olvasóink írták

  • 2. MZs 2008. szeptember 05. 13:41
    „És még téglát sem csentek.”
  • 1. Bozso Istvan 2008. szeptember 04. 11:07
    „A cikk vege kicsit hibas! Termeszetesen Beres Dezsonek is szurkolunk. Sot! Hajra Szeged, Hajra magyarok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Láthatósági mellény elsősösöknek - polgárőrök ajándékaként

Ópusztaszer - Láthatósági mellényt kaptak az első osztályosok Ópusztaszeren. Az ötlet az… Tovább olvasom