Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

186 millióval kevesebb jut idén segélyekre Szegeden

Szeged - Csökken az állami normatíva, 186 millióval kevesebbet kap idén Szeged szociális kiadásokra. Megszűnik a helyi lakásfenntartási támogatás és az ingyenes védőoltás, miközben több mint 120 milliót költ a város önként vállalt feladatokra.
Folyamatosan csökken a szociális kiadásokra folyósított állami normatíva a szegedi költségvetésben. Az előző évihez képest tavaly 83 millió forinttal volt kevesebb. Idén a város büdzséjébe a tavalyinál 23 százalékkal, 186 millió forinttal kevesebb állami támogatás érkezik. Az állami költségvetés terhére összesen 626 millió forintot költhet az önkormányzat a kötelező és az önként vállalt feladataira. Emiatt a jövő pénteki közgyűlés elé kerülő tervezetben a szociális iroda újabb takarékossági javaslatot terjeszt elő: tovább kell faragni az önként vállalt feladatokból. 144 milliós elvonást terveztek be a segélyekkel kapcsolatban, 42 milliót a város saját forrásaiból pótol.

Önkéntes feladatok

Bár nem kötelező, változatlanul folyósít az önkormányzat a rászorulóknak összesen több mint 120 millió forint értékben rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, gyermekek napközis támogatását, gyermekek átmeneti segélyét, lakbértámogatást, illetve első lakásvásárláshoz nyújtott támogatást.

Megszűnik áprilistól – a szociális törvénynek megfelelően – a helyi lakásfenntartási támogatás, amelyet az önkormányzat automatikusan megadott a rászorulóknak a nekik járó normatív lakásfenntartási támogatás mellé. Ez nagyjából 1000 embernek a havonta átlagosan 3600 forintos normatív támogatása mellé 1600 forintot jelentett. A megszűnése 40 milliós megtakarítást eredményez. Akiknek korábban megítélték ezt a támogatást, azok a határozatban szereplő időszakra megkapják – lakhatást segítő támogatás címén.

Megszűnnek a két éve bevezetett, alanyi jogon járó védőoltások, amelyeket évente körülbelül 120-an vehettek fel a 13 éves lányok HPV, és 160-an a 3 éves gyerekek meningitisz ellen. Előbbire 60, utóbbira 30–40 százalékos volt az érdeklődés. Ezt azok a fiatalok kapták, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesültek, és ingyen étkezést, tankönyvet kapnak. Ezzel 10 milliót spórol a város. 100 millióval csökken a lakásfenntartási támogatásra szánt keret. A tervezetthez képest ugyanis jóval kevesebb volt rá az igény.

Több kötelező feladat ellátása is drágul, ez újabb 20 millióval terheli meg a szociális kasszát. A rendszeres szociális segélyezetti körből (havi összege átlagban 25 ezer 650) a törvény az 1954 és 1956 között születetteket áprilistól átteszi foglalkoztatást helyettesítő támogatásra (összege havonta 22 ezer 800). Szegeden ez közel 150 embert érint; nemcsak az ellátásuk csökken, hanem megszűnik a közmunkavállalás alóli mentességük. Támogatásukhoz az eddigi 10 helyett 20 százalékkal kell a városnak hozzájárulnia, ami 4 milliós pluszterhet jelent. További 15 milliós pluszkiadás a már említett lakhatást segítő támogatás fenntartása a már megállapított jogosultsági idő végéig.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. mozdony 2012. február 20. 11:44
  „Vasárnapi műsor:valamely karitatív szervezet több száz családnak fát vitt.ODAVISZIK A HÁZHOZ,MELYHEZ VALÓSZÍNŰ KERT IS TARTOZIK,közmunkások lepakolják,akinek viszik,áll és dohányzik.--arra futja.Ugyanezen műsorban:Tetovált szemöldökű,piercinget viselő,vörös hajú anyuka azon sóhajtozik,hogy nem tud mindig zsemlét adni a gyerekeinek,persze ő is fát kapott.Ahhoz a házhoz is tartozott kert.Meddig kell még másokat eltartanunk?Javaslatom:erdősítésnél az illetékesek ajánlják fel,hogy konkrét munkáért,telepítésért,csemetekapálásért x mennyiségű fát fognak kapni.Ingyen csak annak,aki tenne,de valami miatt képtelen!”
 • 28. mozdony 2012. február 20. 09:21
  „Kedves macs!
  Ez mind így igaz,ahogy leírtad.De amikor arról beszélünk,hogy minden tele van adalékadagokkal,akkor az lenne a természetes,hogy magunk termeljük meg az élelmiszert,mert akkor tudjuk,hogy mikor volt permetezve.Az a gyönyörű árú,amit látunk a boltban ,azért szép,mert agyon van permetezve és csírázásgátlókkal lefújva.Nem véletlen,hogy a skandináv népek a kukacos almát veszik meg,én pedig a lecsópaprikát ,mert az már régen volt kezelve.Amikor a házhoz tartozik kert is, akkor azért találunk olyan növényt,ami kisebb ráfordítással termelhető.Ásott kútból akkor nem szabad locsolni,ha vegyszeres víz kerül oda,trágyás lehet.Aki állatot tart,trágya is van.A mozgás is fontos,pláne szabadlevegőn.Azt tartanám helyesnek,hogy mindenki tegyen valamit önmagáért,tehát,ha van kertje,művelje.Segély csak annak adnék,aki maga is mindent MEGTESZ ÖNMAGÁÉRT.áLLJON ITT 1-2 PÉLDA A KIS RÁFORDÍTÁSÚ NÖVÉNYEKBŐL:csak magot kell venni:borsó,bab,spenót,zöldség,répa zeller,fokhagyma,de van amiből egy év termelés után magot tudunk szedni.i-2 permetezést igényel :krumpli,mák,hagyma,paprika.Aki piacra termel,sokkal többet permetez.”
 • 27. macs 2012. február 19. 18:00
  „25. mammer,
  én megkérdeztem olyat, aki termel a kertjében és van néhány tyúkja is. Nos szerinte nem kis pénzbe kerül. Vegyük a magokat, amik nem mindig jó minőségüek, volt év, amikor egy szál répája illetve petrezselyme sem volt, mert nem kelt ki. Kidobott pénz.
  Aztán kell a trágya. Szerves trágya nem nagyon van, a műtrágya drága. A nyári forróságban locsolni kell. Az ásott kút vizével nem mer locsolni, mert ki tudja mi minden szívárog a talajba és onnan a vízbe, amit a növények felszívnak. Marad a vezetékes víz.
  A tyúkok kapirgálnak, de lassan nőnek. A kiscsirkéket is meg kell venni, télire nem tart meg baromfit, mert a táp és a kukorica drága. Próbált a kerítés mellett kukoricát termelni, de az nem volt elég egész télre.
  Van néhány gyümölcsfája, szőlőtőkéje és bogyósbokra. Permeteznie kell, mert különben minden csupa tetű. Megcsinálja, mert szereti csinálni, de úgy számolja erősen ráfizet.
  Piacra már nem jut, megeszi a család, tehát bevétele nincs.
  Azt mesélte, gyerekkorában az édesanyja mindent a piacra vitt, amit megtermelt, mert kellett a pénz. Nekik csak az jutott, amit nem lehetett a piacon eladni, vagy nem kelt el.
  Aki úgy gondolja hasznosítsa a kertjét és élvezze a temést, de ne tegyük kötelezővé. Ismerősöm nyugdíjas, napközben dolgozgat a kertben. A szomszédja napi 8-10 órát dolgozik, + az utazás a munkahelyre. Csak hétvégén ér rá a kerttel foglalkozni. Csinálja ő is, igaz kisebb eredménnyel.”
 • 26. mozdony 2012. február 19. 17:00
  „23 !Amerre én gyakorta megfordulok-Szeged ,Makó irányában ,azt látom,hogy nem művelik a kerteket.Lehet,hogy Ti más irányban laktok és ott jobb a helyzet.Ingyen kínálgatják művelésre,esetleg lucernával,vagy kukoricával van bevetve,vagy tökkel.De mindaz ami a falut,faluvá tette,már nincs.Én bizony azt látom,hogy kényelmesek az emberek,megveszik azt a kis zöldséget,krumplit a boltban,ráfogják,hogy olyan olcsó,nem érdemes termelni.Nem tartanak tyúkot,sertést a többiről ne is beszéljünk.A Facebook-on terjesztik azt a sertésekkel teli képet,mindenki sopánkodik,hogy muszáj neki ilyen bizonytalan eredetű húst és zöldséget megvenni,mert olcsó,de az senkinek sem jutott eszébe ,hogy ott a kert,hát majd megtermelem és nem eszek vegyszereset.Ahányan arra reagáltak,biztosan volt köztük falusi is.”
 • 25. mammer 2012. február 19. 16:11
  „racionalitás 15.
  Te mi a manó vagy ? mi az, hogy a földet beélesíteni ?
  Szegeden sok és jól termelő üzem volt -nekem a Konzervgyár jutott elsőként eszembe , mert a SZEKO MINŐSÉG volt az egész világon ; és ebből nem csak a szegedieknek volt biztos munkája. Aki nem volt rest és termelt, az tudta, hogy a MUNKÁJA GYÜMÖLCSÉT el is tudja adni tisztességes áron.
  Ez csak egy ami eszembe jutott, de a többieknek biztos még más, JOBB ötletük is van bőven !
  (csak ne földet élesítő, mindent piros"téglával" burkoló, jellegtelen, gondolatmentes..)”
 • 24. racionalitás? 2012. február 19. 15:23
  „20. mozdony 2012.02.18. 19:33

  igazságod van....csak mint tudjuk ...ez nagyon tud fájni!!!..egyeseknek .”
 • 23. Queenmargareth 2012. február 19. 12:32
  „19. mozdony 2012.02.18. 18:26
  Ez egy nagy tévedés, mármint, hogy nincs a házaknál földművelés. VAN.Igenis azt esszük, amit megtermeltünk az időjárás segítségével és a kertünk nagyságával......utóbbi pici.
  Ugyanúgy megy, ha másért nem a cefréért a gyümölcs másoknál.
  Ki kellene néha menni falvakba, vagy kertvárosokba.
  Csakhogy! Minimálisat termelhetsz, nehogy őstermelő légy:)a vízért, locsolásért fizetni kell, kőkeményen és már ezekért nem mernek az emberek belevágni.
  Mi még mindig ezt tesszük, de sosem éltünk meg belőle, csak könnyebbé tette és élvezetesebbé az ízeket.”
 • 22. abinya 2012. február 18. 21:57
  „Ebből minimum 86 milla megy (b)otka zsebébe.Sajnos neki sem elég a 47.000 FT. :-)”
 • 21. fotelagy 2012. február 18. 21:06
  „Helyes, végre valami előremutató is történik ebben a porfészekben.”
 • 20. mozdony 2012. február 18. 19:33
  „Olvassátok el a :Valakit fekve szállítanak iskolába.!Ide kellene a pénz,nekik kellene mindent megadni.Nem a 10-15 éve segélyt követelő ,kocsmában ácsorgókra.Istenem micsoda áldozatot hoznak ezek a szülők !Ember és ember közt micsoda különbség van.Az a szerencsétlen gyerek,neki csak ennyi jut az életből? Az a csodálatraméltó szülő!
  Neki is csak ennyi jár------a küzdelem a mindennapokért?Kedves városházi vezetők!Ide és nekik adjatok!
  Közmunkásokat kértek,azt sem kaptak.Ezt a szervezetet teljesen lehetne közmunkásokkal működtetni!”
 • 19. mozdony 2012. február 18. 18:26
  „Szüleink,nagyszüleink,GYES,segély,lakásfenntartási támogatás nélkül éltek,de minden talpalatni földet megműveltek.Nézzük meg ,most hogy néz ki a falu,nem termelnek,nem tartanak állatot,esetleg füvet nyírnak....
  A munkához csak akarat kellene falun.Nevetséges,hogy gyüjtik a pénzt vetőmagra ,kis állatkákra.A falusi ember tudja,hogy milyen kevés vetőmaggal lehet bevetni a földet,de azt bizony kapálni kell,az állatokat pedig ünnepnap is meg kell etetni,na ez az igazi probléma!Előfordul,hogy a városiak kertet vesznek,1 szezon alatt beletanulnak mindenbe a szomszéd segítségével.”
 • 18. mozdony 2012. február 18. 18:07
  „Nem tudtam ,hogy Gyimesi a polgármester !Mióta ossza ő a segélyeket?
  Nem lehet a segélyből megélni,de akkor mesélje el valaki,hogyan lehet mégis?
  Kedves 13-as!Ideális dolog,amit írtál,Kübeken így működik és így kellene másutt is.De ehhez bizony összefogás és munka kell.Az én általam ismert segélyesek három csoportba sorolhatók:egy részük semmit sem csinál,felveszik a pénzt és minimális feketemunkával tengődnek..Soha nem keresnek munkát,ez az életformájuk .Aki csak felveszi és komolyabban mellédolgozik és ő a többi emberrel szemben ezt erkölcsösnek,vagy talpraesettségnek tartja.
  A harmadik csoport aki vétlen ,így alakult az élete,feltétlenül segíteni kell őket,mert keresik a munkát és rájuk lehet számítani.A harmadik csoport segítésére ötletemet megírtam a www.joállam.kormany.hu-ra a foglalkoztatáspolitikához.3 !Matolcsy nem ezt mondta,de aki nem akar okosan utánajárni....”
 • 17. info 2012. február 18. 17:43
  „majd elfelejtettem, az alma árusítás mellett pedig zajlik a "cigit-cigit" "hozzá mán lé ennek is kettővel"mármint a X-sből.”
 • 16. info 2012. február 18. 17:40
  „nem baj, örüljünk annak, hogy honatyáink fölvehetik számla nélkül a költség térítéseiket”
 • 15. racionalitás? 2012. február 18. 17:18
  „13. mammer 2012.02.18. 16:42

  ott a pont...nincs segély...dolgozni kell...meg kell keresni a lehetőséget...és persze a sok földet be kell élesíteni....lehet menni termelni!!!..nem pedig segíííííly ++++ feketézés.”
 • 14. bambinaXX 2012. február 18. 17:17
  „13! Jókat írsz!”
 • 13. mammer 2012. február 18. 16:42
  „A faluk, kisvárosok vállalkozásokat hoznak létre és üzemeltetnek (pll: önkorm.földterületén gyümölcsöt, zöldséget..termelnek a gyerekélelmezésre, szociális intézményeik ellátására, tartósítják tartósítják is ugyanoda; a felesleget értékesítik egyre bővölő külső vevőkörnek ) így nincs parlagon heverő terület; van viszont tisztességes munkalehetőség helyben, olcsóbb a menza; a saját boltban olcsóbb az áru így könnyebb a megélhetés, a "külsős vevők pedig plusz bevételt PÉNZt jelentenek további fejlesztéshez.Ez csak arról jutott eszembe, hogy helyben képzik, mármint itt Szegeden az élelmiszeripari szakembereket.
  Van olyan település is ahol nincs saját földterület- ők mosodát üzemeltetnek teljeskörű szolgáltatással ( mosás, tisztítás, szállítás, ruha-, szőnyeg javítás ) és működik ....
  Tessék mondani olyan városnak ami 170000 ember lakóhelye, az miért csak a kommunális szolgáltatásokban tud (?)
  munkát adni, pár hétre, napi csökkentett pár órácskára, azt is a minimál bér alatt ? Városatyáink talán többet tehetnének ezért a közösségért és így ők maguk is többet jelentenének nekünk, ha nem csak egymást marnák, hanem együttműködnének azért a 170000 emberért akikért vannak /pont”
 • 12. aquila0126 2012. február 18. 16:33
  „2. szandokán 2012.02.18. 10:46
  De nagy a sötétség!
  A szociális kiadások megnyirbálása, nem szocialista kútfőből származik! Rossz helyen keresgélsz!”
 • 11. varadipal 2012. február 18. 16:33
  „Ha csak a valóban önhibájukon kívül rászorultakat segélyezné az állam, még az is lehet, hogy ennyi is elég lenne. Ehhez azonban tisztességes munkát és munkabért kellene előbb biztosítani. Az igéretektől már több padlás is leszakadt. A politikában pedíg nagyon sokan követhetnék a német államfő egyetlen tisztességes lépését.Már az is elég lenne, ha a pozicióról nem, csak a javadalmazásról mondanának le.Nem sokan maradnának, akik valóban az országért dolgoznának. Elhúznának, mint a mozgólépcső korlátja.”
 • 10. Együgyű 2012. február 18. 15:49
  „,,186 millióval kevesebb jut idén segélyekre Szegeden"
  Gyimesi <moderálva> A csapat és a haverok fizetése nem csökkenhet ebben a sikert sikerre halmozó országban. De csodálkoznék, ha városháza alatt ülők egyöntetűen ezt az összeget kigazdálkodnák a sajátbevételeikből és vagyonukból. De tisztában vagyok vele ez nem fog megtörténni a saját személyes érdekeik miatt!!! Most mehet tovább a Botkázás az egység érdekében.
  Hajrá Pick!!!
  OFF.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tavasz csábító illata az ÁRKÁD ajénlásával

Valentin-napra, nőnapra is kitűnő ajándék lehet egy különleges illat. Szeretné párját valami… Tovább olvasom