Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

188 anyagi káros baleset 2014-ben

Szeged - Az SZKT-nál 140, a Tisza Volánnál 48 anyagi kárral járó baleset történt tavaly. A balesetek többsége nem a társaságok sofőrjeinek hibájából történt. Néhány napja egy Ikarus–©koda trolibusz csókolózott össze a Kálvin térnél egy autóval.
Személyautó ütközött a napokban egy új, piros színű Ikarus–©koda trolibusszal a Kálvin térnél, a Madách utca kereszteződésében.

– Tavaly 140, anyagi kárral járó baleset történt a társaságnál, amiből 37 a mi hibánkból. Járművezetőink rendszeres oktatáson vesznek részt, ahol a KRESZ és egyéb szabályrendszerek, utasítások megismerése mellett a napi problémákat is megbeszéljük. A balesetek elkerülése sokszor csak járművezetőink lélekjelenlétén és figyelmén múlik. A balesetező járművekben keletkezett károk javítására közel 6 millió forintot fordított társaságunk tavaly – tájékoztatta lapunkat a Szegedi Közlekedési Társaság sajtóosztálya.

Baleset és forgalmi akadály esetén a kieső járművet pótolni kell. – A tartalék jármű azonban nem mindig állítható azonnal forgalomba, ha arra tartalék személyzet nincs bevezényelve. Társaságunk 66 trolibusszal – amelyben benne vannak a javításon lévő és a nosztalgiajárművek is – rendelkezik, amelyekből egy munkanapon 39 forgalmi és 3 tartalék járművet adunk ki. A 44 darabos villamosflottából általában 31 áll forgalomba egy munkanapon. Villamosok esetében bonyolultabb megállapítani a szükséges járművek darabszámát, hiszen pótlás esetén a 2-es vonalra a PESA-villamosok helyére kettő T6A2 típusú villamoskocsiból álló csatolt szerelvényt kell kiadnunk. Villamosokból két jármű áll rendelkezésünkre a pótlásra – tájékoztatott a sajtóosztály.

Megrongálódott villamos a Petőfi Sándor sugárúton. A balesetek többsége nem az SZKT járművezetőinek hibájából történik. Fotó: Schmidt Andrea
Megrongálódott villamos a Petőfi Sándor sugárúton. A balesetek többsége nem az SZKT járművezetőinek hibájából történik. Fotó: Schmidt Andrea

A DAKK Kft. kommunikációs osztályának tájékoztatása szerint Szeged közútjain 2014-ben 48 anyagi káros autóbusz-baleset történt, a sérült járművek javítási költsége éves szinten szintén milliós nagyságrendű volt. Iskolai napokon 4, egyéb napokon 3 autóbusz és járművezető vethető be tartalékként. Rendkívüli helyzet esetén a műszaki tartalékunkból további autóbuszok pótolhatók – közölték.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Séta az Európához tartozásért

Tavasz jön, Orbán megy címmel tart vasárnap 16 órától sétát a Köz-Hasznáért Mozgalom (KHM). Tovább olvasom