Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

1927-es a balástyai gyűjtő legöregebb rádiója

1927-es a balástyai gyűjtő legöregebb rádiója
Hét-nyolcszáz régi rádiókészülék tulajdonosa Kreinicker Ferenc. A szenvedélyes balástyai gyűjtő kollekciója országosan is egyedülálló. A legöregebb rádió 1927-es, a legnagyobb kétmázsás, az 1936-os berlini olimpiára gyártott készülék alkatrészein még a birodalmi sas is látható.
– A dorozsmai vásárban találtam az első régi rádiót, ezután hatalmasodott el rajtam a gyűjtőszenvedély – mondta Kreinicker Ferenc, aki vélhetően az ország egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkezik. Azóta megtelt egy melléképület rádiókkal, de a háztartásigép-szerelőként dolgozó férfi műhelyében is roskadoznak a polcok a rádiózás történetének legkülönbözőbb darabjaitól. Szakmájának köszönhetően sokat felújított már és működőképessé tett közülük.

Van készülék, amelyet kifejezetten az 1936-os berlini olimpiára gyártottak. – Nem bízták a véletlenre – mondta Ferenc, mikor levette a hátlapot, hogy megmutassa: még az alkatrészekre is rányomták a birodalmi sas jelképét. A gyűjteményben vannak órával, vörös csillaggal és gyékény hangszóró borítással ellátott darabok is. Van, amelynél a hangszóró külön áll a készüléktől, de ládarádió is található a műhelyben.

A legnagyobb készülék egy ötvenes évekbeli kétmázsás zeneszekrény, amely a nappali dísze lett. – Pestről hoztuk el a családdal. Mondták az eladók, hogy ez négyemberes munka lesz, így hát felkerekedtünk a feleségemmel és az akkor még két kicsi gyerekünkkel. Nagyot néztek, mikor megláttak minket – mesélte mosolyogva a gyűjtő, aki elmondta, hogy végül szétszerelve hozták el a készüléket.
Orion, Philips, Standard és Telefunken: csak néhány ismert márka a  gyűjteményből. Fotó: Borbola Lilla
Orion, Philips, Standard és Telefunken: csak néhány ismert márka a gyűjteményből. Fotó: Borbola Lilla

A család minden tagja büszke a gyűjteményre, mindenki nyitott szemmel jár, de gyakran barátok és ismerősök is értesítik Ferencet, ha régi rádióra bukkannak valahol. Ő maga leginkább vásárokban és piacokon talál különlegességeket, ehhez elmondása szerint azonban nagyon korán kell kelni. Talált már kuka mellé kidobott különlegességet is.

Ferenc a húszas évektől az ötvenes évek közepéig gyűjti a készülékeket. Minél öregebb egy rádió, annál különlegesebb és ritkább. Ferenc kedvencei a fából készült darabok, mert a fa életet varázsol a dobozba. A legrégebbi rádiója 1927-ből való.

– Jó lenne valamilyen formában kiállítani egyszer ezeket, hiszen ennek úgy lenne értelme, de hogy hol, mikor és milyen formában, azt még nem tudom – mondta Ferenc. Így egyelőre csak a barátok és ismerősök láthatják, illetve azok az érdeklődők, akik felkeresik a gyűjtőt, hogy megnézhessék az egyedülálló kollekciót. Így tett az a holland férfi is, aki nemrég látogatta meg a balástyai háztartásigép-szerelőt. A gyűjtemény egyelőre marad a melléképületben, a műhelyben és néhány a lakásban – ott több nem lehet, így szólt az egyezség Ferenc és felesége, Magdi között.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráma a pénteki tárgyaláson: másfél hónap múlva folytatódik a migránsper

Dráma a pénteki tárgyaláson: másfél hónap múlva folytatódik a migránsper
A deréktól lefelé béna kerekesszékes szírt, a bottal közlekedő öregembert épp a rendőrök mentették… Tovább olvasom