Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

1956 a szegedi színpadokon

A forradalmi hangulat kialakulásához színházi előadások is hozzájárultak 1956 októberében. Most, ötven év múlva Szeged több színpadán, többféle műfajban színházi emberek és műkedvelő diákok közös produkciókban adják vissza 1956 hangulatát.
Budapest 1956-os októberének fantasztikus előadását, Gáli József Szabadsághegy című darabjának bemutatóját Szegeden felolvasószínházi formában kapjuk ajándékba szombaton este a Szegedi Tudományegyetem aulájában. A szegedi bemutató rendezője és narrátora Galkó Bence. A színdarabot Pesten a József Attila Színházban 1956. október 6-án, Rajk és társai újratemetésének napján, Nagy Imre jelenlétében mutatták be – emlékeztet Sándor János rendező, aki Gáli Józsefet jól ismerte. Tőle hallottuk, hogy a Szabadsághegy ugyanúgy a koncepciós perekről szólt a korabeli nézők számára, illetve körükben hasonlóképpen tüntetésszerű sikert aratott, mint ötven évvel ezelőtt a Szegedi Nemzeti Színházban Shaw Szent Johannája. Továbbá: Gáli József sorsát ugyanúgy megpecsételte 1956 és az akkori bemutató, mint az itteni a szegedi színház rendezőjéét, Horváth Jenőét. Sándor János szerint 1956-ban egy-egy ember bátorsága kellett ahhoz, hogy „járványszerűen" bátorrá váljon a magyarság.

Műkedvelő és „forradalmár"

A kiskunhalasi Szabó Máté történelem szakos diákként és műkedvelő színészként a MEFESZ-nagygyűléseket idéző dokumentumjátékban vállalja a forradalmár főszerepet. „Nem véletlen, hogy éppen szegediek lettek 1956 első vezetői, s hogy az egész ország a szegedi követeléseket ismételte. Ebben szerepet játszhatott, hogy a MEFESZ-alapító Kiss–Lejtényi–Tóth baráti hármas három különböző személyiség, mely egymást erősítette. De az is, hogy Baróti Dezső rektor engedélyezte a MEFESZ alakuló ülését – talán éppen azért, mert Szegeden már akkor is annyira harmonikus volt a tanár-diák viszony..."

– Kicsit tévé, kicsit színház és kicsit élő történelem – jellemezte Sándor János rendező azt a dokumentumjátékot, amelyet irányításával a Magyar Irodalmi Kreatív Színpad amatőr színházi csoport produkciójaként mai szegedi egyetemisták mutatnak be október 16-án, hétfőn 16 órakor az auditórium maximumban. A vállalkozásról dokumentumfilmet készít a TiszapART Kulturális Televízió. Korabeli jegyzőkönyvek és hangfelvételek alapján idézik föl a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) október 16-i megalakulását, majd október 20-i, a forradalmi követeléseket megfogalmazó nagygyűlését. A forgatókönyvet Kiss Tamás, 1956 első független szervezetének egyik alapítója és egykori vezetője készítette el.

Diákok szerepelnek Az utazás című rockoperában is, melynek díszbemutatóját október 16-án 19 órakor tartják a nagyszínházban. A forradalmárok lelkesedése és a külpolitikai hűvös megfontolások konfliktusa adja Tábori György – Kocsák Tibor – Miklós Tibor darabjának feszültségét. Az SZTEage Szegedi Egyetemi Színpad és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkcióját Nagy Lóránt állítja színre. A sztoriból készített amerikai filmet október 20-án este az „audmaxban" vetítik – mint az őszi kulturális fesztivál különleges csemegéjét.

Az eddig megjelent szegedi 1956-os visszaemlékezésekből idéz az október 17-én, a Dugonics Társaság és a Szegedi Írók Társasága vállalkozásában, Sándor János rendezésében a Dugonics András születésnapjához kötődő, a próza- és drámanapon bemutatandó összeállítás – a forradalom bölcsőhelyéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna a Fidesz-frakció megyei közgyűlési elnökjelöltje

Magyar Annát jelöli a Fidesz a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára. A frakció erről a tegnap… Tovább olvasom