Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

1989. március 15.: rendszerváltók Szeged utcáin

Szeged - 1989. március 15-én a szegedi belvárost ellepték az emberek, mert mindenki érezte, valami történni fog. És történt is: az első, szabadon ünnepelt március idusa rendszerváltó események sorozatát indította el. A szegedi szónokok közül Király Zoltánt az országgyűlés fenegyerekeként tartották számon, Raffay Ernő poltikai karrierje pedig ekkor kezdődött.
Március 15. szerdai napra esett 20 évvel ezelőtt. Piros betűs ünnep volt, 1989-ben előszörre munkaszüneti nap. Akárcsak most, akkor is hűvös napra ébredtünk. Néha a nap is kisütött, de elkelt a melegebb kabát.

Addigra hosszas egyezkedés után összeállt a szegedi ünnepségsorozat programja: sorrendben először a régi rend szervezetei ünnepelhettek, majd az új pártok rendezvényei következtek. A várakozás és a félelem egyaránt a levegőben volt: mi lesz, ha provokátorok zavarják meg a nagy napot?

Hivatalos és ellenzéki ünnepség

A Hazafias Népfront, a tanács, a pártbizottság és a KISZ a Klauzál térre várta az embereket 10 órára, semleges szónokkal: Grasselly Gyula akadémikussal, valamint kultúrműsorral. Ezt megelőzőn koszorúzást hirdettek meg Szőregen, a Dóm téri Petőfi-szobornál és az Aradi vértanúk terén, a szőregi csata emlékművénél. Utána, 11-től ünnepelhettek az új politikai szerveződések: az MDF, a Körgát Klub, az SZDSZ, a Fidesz, a Kisgazdapárt.

És minden úgy is történt, ahogy tervezték. A városi ünnepség szépen „lezajlott", Grasselly Gyula korrekt, a korábbi évek szónokaihoz képest forradalmi beszédet mondott a nemzet egészének ünnepéről, az Európa-házhoz való csatlakozásról, a társadalmi erők összefogásáról az ország felemelkedéséért. Elhangzott, március 15. mindig is a nemzeti függetlenség jelképe volt. Ekkor a Klauzál téren legfeljebb kétszázan lehettek.

A Dóm téren Király Zoltán zászlóval. Archív fotók: Enyedi Zoltán
A Dóm téren Király Zoltán zászlóval.
Archív fotók: Enyedi Zoltán

Kokárdás körmenet

Az emberek innen vonultak át a múzeum elé, hogy meghallgassák a másik ünnepség első szónokát, Király Zoltán országgyűlési képviselőt. Mire odaértek, helyet is alig találtak, mert sokan kihagyták a 10 órakor tartott ünnepséget, és rögtön ide jöttek. Becslések szerint 15 ezresre duzzadt a tömeg, sokan a környező településekről érkeztek.

„Amint híre ment, hogy megérkezett az ünnepség szónoka – áll lapunk 20 évvel ezelőtti tudósításában –, imitt-amott hangos felkiáltásban tört ki a tömeg: Éljen Király! Aki a Himnuszt követően dübörgő taps kíséretében mikrofonhoz lépett." (Keretes írásunkban a politikus beszédéből idézünk.)

Majd az ünneplők a Dóm térre vonultak, és a panteonban lévő Petőfi-szobornál rótták le kegyeletüket. A következő helyszín a Dugonics tér volt, ahol a beszédre várva ilyen bekiabálások hangzottak el: Apró helyett Raffayt! Éljen Király! Ezt a képviselő a következőképpen hárította: éljen március 15-e! Ekkor Ökrös Tamás, a Fidesz képviselője olvasta fel a független szervezetek által összeállított 12 pontot, amelyet a tömeg ovációval fogadott. A legjobban akkor tapsoltak, amikor a rendőrállam megszüntetését, a munkásőrség feloszlatását, a semleges és független Magyarország megteremtését követelte.

Itt Tamás Gáspár Miklós, az SZDSZ akkori ügyvivője mondott beszédet az omladozó diktatúráról, az átmeneti korszakról. A tömeg lelkesedése nem hagyott alább, holott már több mint egy órája tartott a kokárdás körmenet. Az utolsó helyszín a Klauzál tér volt, ahol a Kossuth-nóta eléneklése után Raffay Ernő lépett a mikrofonhoz. „Elég volt Ázsiából, csatlakozzunk Európához! Legyünk reformerek, ahogy a reformkor nagyjai voltak! A nemzet nem veszítheti el önbizalmát, önérzetét. Éljen a független, demokratikus Magyarország!" – ezek voltak beszédének utolsó mondatai, amiket a tömeg vastapssal honorált. Majd mindenki békében elhelyezte virágait a Kossuth-szobornál.

Becslések szerint 15 ezresre duzzadt a múzeum előtti tömeg.
Becslések szerint 15 ezresre duzzadt a múzeum előtti tömeg

Akkori szónokok és politikusok

Király Zoltán ma Budapesten él, köztisztviselő. Így látja a történteket:
– Azon a tavaszon petőfis életérzés kerített hatalmába: „Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem!" A szerelem rám talált, március 4-én nőül vettem – utalt az akkori országgyűlés fenegyerekeként számon tartott képviselő a második házasságkötésére. – A szabadság felemelő érzését pedig a szegedi ünnepségen ismerhettem meg. Ott és akkor majdnem azonos hőfokkal éreztük, éltük meg 1848. március 15-ét, mint a régi márciusi ifjak. Mámoros érzés volt a Móra Ferenc Múzeum lépcsősorának tetején állni!

– Majd mozgalmas hétköznapok jöttek: 3 hónapra tanulmányútra Angliába mentem, sokan azt hitték, megfutamodtam. Előtte Mester Ákos vendége voltam a Radnóti Színpadon, ahol kérdésre válaszolva azt mondtam: üzenem az elleneimnek, hogy visszajövök...

Póda Jenő az MDF alapító tagjaként vett részt az ünnepség szervezésében: – Tartottunk az eseménytől, komoly félelmeink voltak, hogy erőszakba torkollik – mondta a volt országgyűlési, most szegedi önkormányzati képviselő. – Hiszen még diktatúra volt, orosz megszállás alatt álltunk, még létezett a munkásőrség, márpedig a fegyver az fegyver, a hatalom az hatalom – folytatta a politikus. – Emlékszem, a múzeum előtt álltam, és figyeltem a Stefánia palotasorának erkélyeit, a háztetőket... Nagy felelősség volt ennyi embert az utcára hívni.

Raffay Ernő történész az MDF színeiben az első szabadon választott országgyűlés tagja volt. Így gondol vissza az eseményekre: – Már 1989 elején tudtam, éreztem, hogy Magyarország sorsa gyökeresen megváltozhat. A március 15-i ünnepség szervezése idején azonban még nem gondoltam, hogy tömegdemonstráció lesz belőle. Az MDF-en belül arról beszéltünk, legfeljebb 1-2 ezren jönnek majd el, köztük nyilván nagy számban lesznek civil ruhás rendőrök.

– Az összegyűlt, hatalmas, lelkes tömeg olyan erőt adott, ami elkövetkező életemet is megváltoztatta. Március 15. számomra választó- és törésvonal is volt egyben: választóvonal, mert a politikusi pályára léptem, 1990-ben országgyűlési képviselő lettem. Törésvonal, mert 1994 után nehezen találtam vissza a szakmámba, hiszen közben kitettek a szegedi egyetemről – mondta Raffay, aki ma a Károli Gáspár Református Egyetem docense.

Részlet Király Zoltán beszédéből

„Mi, magyarok ma egy új politikai vállalkozás kezdetén tartunk, egy új politikai vállalkozás részesei lehetünk. Magyar modell formálódik. Magyar és európai, mert a napjainkban végbemenő átalakulás az európai fejlődéshez való visszakanyarodás lehetőségét kínálja. Közös célunk csak egy lehet: a valóságos és minél teljesebb demokrácia megteremtése. Képviseleti demokrácia, parlamentarizmus: pártok szabad működésével, ahol az állampolgárok közössége időközönként felülvizsgálja saját véleményét, felválthatja azt a tisztikart, amelyre a törvények meghozatalát és a kormányzat irányítását bízta..."

„Társadalmat megosztó napjainkban a demokrácia egyesítheti újra a nemzetet. Hitem szerint ezt üzenik a forró, lángoló, lázas érzelem irányította márciusi ifjak, s késztethet bennünket a mai – forradalommal felérő – reformfeladatok végigvitelére. Helyzetünk nehéz, gondjaink sokasodnak. Ha nem cselekszünk, Európától való lemaradásunk csak fokozódhat. Nincs módunk várni. Ha most leszakadunk, meglehet, az végleges lesz.

Tavasz van. Március idusa. 'Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt. A magyar nemzet szabadsága e naptól kezdődik.' Ébredezzünk! Ünnepeljünk!"

Balogh Ádám
Balogh Ádám

Az akkor 12 éves résztvevő

A 12 éves Balogh Ádám szerepelt lapunk 20 évvel ezelőtti, március 15-éről szóló tudósításában. Megkérdeztük tőle, mit tud az ünnepről, és ő azt válaszolta: a forradalom és a szabadságharc jut róla eszébe. Balogh Ádámot felkutattuk (képünkön): ma is Szegeden él, 32 éves, a Deák-gimnáziumban történelmet és magyart tanít. Az élet úgy hozta, hogy taníthatja az 1848-as és az 1989-es eseményeket is. Kicsit sajnálja, hogy már csak halványan emlékszik arra a bizonyos szegedi március 15-ére.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. klj_54 2009. május 23. 07:59
  „Én csak a cikkre reagálnék, eltekintenék az anyázók minősítésétől:-)
  Én taxisként melóztam 1989 márciusában.
  Mivel akkoriban a normális többség nem politizált, csak néhány jószemű fazon ugrált.
  Ők rájöttek, hogy a kondérhoz hozzá lehet férni. No ők lettek a mai politikusaink.”
 • 34. achilleus 2009. március 15. 13:58
  „Mignon, ez van. Van a flexsnékeknek mire büszkének lenniük, ez legyen a legnagyobb örömük:

  "A múzeumkerti szabadtéri ünnepségre egy cumisüveg miatt nem engedtek be egy kisgyermekes családot babakocsival. A rendezvényre semmilyen italt nem lehetett bevinni.
  - Cumisüveget, telefonokat ki kell rakjuk, milyen ország ez, már bocsánat? - mondta a hírTV-nek a felháborodott családanya."

  És még elő sem állították őket, a gyereket is persze, meccsoda lazaság, flexsnake!”
 • 33. lopicigazsi 2009. március 15. 12:20
  „Erőszak, korrupció, hazugság ellen: www.afal.hu”
 • 32. flexsnake 2009. március 15. 11:46
  „26. hozzászólás Mignon 2009.03.15. 01:17
  2 választás van. A törvényeket betartani és nyugton ülni a seggen vagy keresni olyan helyet ahol lehet garázdálkodni.
  Irány Afrika, lehet kergetni a majmokat a fákon.”
 • 31. gardista33 2009. március 15. 10:41
  „Mignon,aki elmegy innen az auslander lesz .Érted ugye?”
 • 30. gardista33 2009. március 15. 10:40
  „strasz2,a nép sose lopott több milliot ,a kurmany igen . tehat quss.”
 • 29. gardista33 2009. március 15. 10:38
  „flexike,te nem a dobrev apro klara vagy?”
 • 28. StatusQuo 2009. március 15. 10:22
  „Tudnak a pestiek a seggükre vigyázni? Még egy komor felhőt is képtelenek fölismerni.Ugyan ugyan..”
 • 27. strasz1 2009. március 15. 08:44
  „csöcselék készül már ünnepre ilyenkor sem tudnak viselkedni”
 • 26. Mignon 2009. március 15. 01:17
  „25-nek, Flexi
  Oly sokszor irod le, massal kapcsolatban is:
  "...huzzal el,...el lehet menni..., stb"

  Todod, en, hülye vagyok a politikahoz.
  (Csak azert irom, hogy nem szükseges megismetelned.)

  A Te ilyen nyilatkozasidrol nekem mindeg Erich Honecker jut eszembe.

  Ugyan mar, ki kivanhatja masok "eltüneset", "eltakarodasat".................?????????????”
 • 25. flexsnake 2009. március 15. 01:00
  „Az is okozat ha lőnek a tömegre. Az is csak okozat.
  Okok mindig lesznek. Arra is hogy a szomszédot kinyírjam mert a kutyája átjár szarni. Okot találok ha keresek.
  Gondolkodj már el az ilyen okokról.
  Semmi olyan nincs ami felmentene az alól hogy a garázdaság bűn és törvényes eszközzel meg kell gátolni.
  Gyurcsány nem fog lemondani, akkor sem ha szembe pisilsz a széllel, nem.
  Ha akart volna már megtette volna. Ez a nap meg nem a csőcseléké, ezt meg kell mutatni, ki kell őket szorítani és nagyon keményen csírályában elfojtani a dolgokat. A többi ember érdekében akik nem akarnak áldozatául esni a gyújtogató senkiháziaknak.
  Ez egy ünnep, emlékezés. Ha erre képtelenek akkor lehet költözni, de minél hamarabb mert nem sokáig tűrik az erőszakot az utcákon.”
 • 24. Mignon 2009. március 14. 23:58
  „Magyarorszag Nemzeti Ünnepenek elöestejen,
  akar melyik cikk hozzaszolasaira kattintok, csak

  harag,gyülölet, tojas, alarc, balhe, fenyegetes, a "te anyad...."-rol olvasok!

  Elegem van.

  Sziasztok”
 • 23. Mignon 2009. március 14. 23:43
  „"fazer"-nek igaza van, szerintem.
  Mert, mi is az hogy "haza"?

  Ott, ahol születtem? Nem, az "csak" születesi hely.
  Az epületek, utcak, terek, emlekek, ligetek, buszok, villamosok, hidak?
  Nem!
  Ezek, a "haza" fogalmanak 10 %-at kb. teszi ki.
  A 90 %-ek, az EMBEREK-nek (rokonok,ismerösök,szomszedok,munkatarsak, stb)
  kell hogy kitöltse!

  "A haza ott van, ahol Te is tiszteled embertarsaid, es
  ahol Teged is emberszamba vesznek!
  A "haza" ott van,--ahol jol erzed magad!"

  Idezet szabadon Teller Ede-töl.”
 • 22. fazer 2009. március 14. 23:12
  „Az általad "csőcseléknek" nevezettek tombolása már csak okozat. Hogy mi az ok, mindenki tudja, AKI adót fizet, de meglopja az állam, AKI gyereket szül, de bizonytalan annak jövőjében, AKI tanít, de csak pofánverést kap, AKI tanul, de tudja, csak más országban van értéke a diplomájának, AKI egy életen át dolgozott, mégis egy húgyszagú istenverte betegszobában hörgi ki az életét, AKI gyógyít, de eszköze nincs, AKI szavazna, de nincs kire.
  Ezek a "csőcselékes" akciók csak egy eszköztelen, tehetetlen társadalom dühének a félresikerült leképeződése, hidd el, egyre többen szimpiznek velük.

  Persze, értelme semmi. Változás csak akkor lesz, ha Józsi bácsi, meg a Kovács doktor, meg a Kiss anyuka, meg a Encike tancinéni, meg a biztonsági őrök is ki mennek az utcára. Persze csak békésen, csak demonstratíve, csak összehangoltan, minden városban, cnn, bbc, al jazeera ide. És együtt mondjuk ki, hogy elég volt.

  Hogy ez elvárható-e a mai magyar néptől, nem tudom. De, ha bebizonyosodik, hogy nem, akkor rád hallgatok és elmegyek innen, ígérem.”
 • 21. flexsnake 2009. március 14. 22:39
  „20. Vagyonőr sem vagyok. Elkeseredetten véded a csőcseléket de a rendőrök úgyis oszlatnak ha nem tudtok viselkedni.
  El lehet innen menni ha nem tetszik.”
 • 20. fazer 2009. március 14. 21:39
  „#19 Kis barkácsgép!
  Érthető a frusztráltságot, hiszen tescós vagyonőrként téged nem hívtak a "nagy meccsre" Pestre, így jártál.
  Miután letörölted a habot a szád széléről, olvasgass:

  "Nem adjuk át városunk utcáit senkinek" - Toroczkai és Budaházy 15-i hívogatója
  Hazafiak!
  A ,,weimari" köztársaság haláltusáját vívja. Csúfos kudarcot vallott az országirányítás minden területén, és most egyetlen Istene, a pénz is elfordult tőle, és számos egyéb válsága mellé felsorakozott a pénzügyi válság is.

  A legszörnyűbb rémálom lenne, ha úgy járnánk, mint Argentína, ahol a teljes összeomlás után évekkel később is ugyanaz a tehetségtelen, alkalmatlan politikai elit szerencsétlenkedik, és az ország vergődik. Nekünk nem szabad hagynunk, hogy ide jussunk, és az összeomlást ne egy teljes megtisztulás és rendszerváltás kövesse! Nem szabad hagynunk, hogy az országunkat többszörösen tönkretevő vérszívó gazemberek megint túléljenek. És ha eljön a pillanat, nekünk kell megadni nekik a kegyelemdöfést. Ezért soha nem lankadhat éberségünk!

  Közeledik március 15-e. Megint hallani fogjuk mindenhonnan, hogy méltóságteljesen kell ünnepelni. De mi nem feledhetjük, hogy minden nap, amit ,,méltóságteljességgel" töltünk a jelen helyzetben, az szemen köpése megelőző korszakok hazafias nemzedékeinek, akik nem haboztak akár fegyvert is fogni azért, hogy legyen magyar jövő. Hát még egy ilyen nap, amikor ´48-as hőseinkre emlékezünk, ez szinte parancs kell legyen számunkra, hogy ne hagyjunk nyugtot a nemzetvesztő gazembereknek!

  Persze a nagybetűs NÉPünk megmozdulása ki tudja meddig várat még magára, és lehet, hogy - akárcsak tavaly október 23-án - most is megint csak a legkeményebb hazafiak néhány ezer fős csoportja lesz, aki borsot mer törni a hatalom orra alá. De ez nem lehet indok számunkra a tétlenséghez! A hatalom törvényt szigorított ellenünk, hogy elvegye a kedvünket a szembeszállástól, de ez minket nem tántoríthat el. (Ebből is látszik, hogy az összeesküvés-gyártók zagyválásaival ellentétben nemhogy nem kell a hatalomnak a ,,balhé", hanem kifejezetten irtózik tőle. Nem csoda, hiszen egyszer egy ilyen ,,balhé" végén még a lámpavason himbálózva találhatja magát.)

  A nemzeti ellenállásnak minden mozdulatával szembe kell szegülnie az országrombolók akaratának. Ha úgy adódik, természetesen harcolunk, nem félünk a hazánkat bitorlók ávós hadától, de ha éppen nem, akkor is tántoríthatatlannak kell velük szemben lennünk, nem lehet elfogadnunk a ránk kényszerített jogszerűtlen intézkedéseket, hiszen ettől szoktak vérszemet kapni. Ami őket bosszantja, azt mi csináljuk, meg kell keserítsük az életüket (addig is, amíg tart), mert ők is ezt teszik a miénkkel! Felkészülteknek kell lennünk a jogainkból, és azokért körömszakadtáig ki is kell állnunk, még akkor is, ha jogtipró módon elvisznek, előállítanak érte. Nem számít. Semmit nem ismerünk el, mindenért panaszt teszünk, és feljelentjük őket. Ezért van a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, hát hajrá, mindenkinél legyen ott a telefonszámuk. Arról a rendőröket mentegető okoskodásról pedig, hogy ,,nem a rendőrség tehet a dolgokról, nem ők az ellenségeink" annyit, hogy ők az országrombolók egyetlen támaszai, ha ők nem szolgálnák a rossz ügyet, már híre-pora nem lenne Gyurcsánynak.

  Szóval nem akarják a hazaárulók, hogy meg legyenek tojással dobálva? Rendben, akkor mindenkinek elemózsiás táskával kell aznap Budapestre érkezni, benne tojás, sonka, szalonna, kenyér, hagyma, paprika, kinek mi az ízlése. Ez nem tilos! És meglátogatjuk Demszkyt is, meg akit csak lehet, és közben falatozunk, mert éhesek vagyunk, és ha úgy adódik, ,,megkínáljuk" őket is, mert hátha ők is éhesek. És üvöltünk, és fütyülünk, mert jogunk van hozzá.

  A rendőrség nem akarja, hogy el legyen takarva az arcunk? Jól van, akkor mindenki csuklyában, vagy sállal, vagy betyárkendővel közlekedik aznap, mert SEMMILYEN JOGSZABÁLY NEM TILTJA! És mindenkinél van szűrőmaszk és védőszemüveg a könnygázhoz, meg kesztyű, mert EZT SEM TILTJA SEMMI! És ha igazoltatnak csak úgy - mert lesz ilyen bőven -, nem engedjük, hogy elvegyék ezeket tőlünk (ha mégis elveszik, panaszt teszünk, balhézunk), és nem engedjük, hogy igazoltatás alatt videózzanak minket, mert ehhez NINCS JOGUK, hátat fordítunk a kamerának, bármivel is fenyegetnek.

  Március 15-én minél többünknek együtt kell mozognunk egész nap, ne veszítsük el egymást szem elől. Aki tud, már délelőtt tízkor legyen ott a Múzeum körút - Astoria kereszteződésnél. A Múzeum kertnél indítunk az állami ünnepségen, aztán jön a Petőfi-szobor Demszkyvel, ez után ki lehet ugrani a Hősök terére, ahol Gárda-avatás lesz (13 órától), majd délután fél négytől ötig a Jobbik van az Erzsébet téren.

  Ami fontos, délután öt óra harminckor gyülekezzünk a Szent István téren, a Bazilika előtt, ahol 2006. október 23-án délelőtt az első nagyobb tüntető tömeg is összegyűlt. A helyszín be van jelentve, és ott a helye minden igaz szívű magyar hazafinak, nincs mit vesztenünk, nincs hova hátrálnunk. És még valami! Nekünk mindig úgy kell készülnünk, hogy bármikor kitörhet megint a ,,cirkusz", és ha még egyszer eljön az, ami 2006 őszén volt, akkor nem lehetünk eszköztelenek a harcban. Mindenki tartalékoljon gyorsan elérhető helyen erre az esetre!

  Huj, huj hajrá, találkozunk március 15-én Budapesten, mert ez a mi városunk, és nem adjuk át az utcáit senkinek!

  Budaházy György

  Toroczkai László

  Zagyva György Gyula”
 • 19. flexsnake 2009. március 14. 21:33
  „17. majd máskor...
  Ha tudsz vigyázni a seggedre, miért zavar a rendőr?”
 • 18. mocskos 2009. március 14. 19:39
  „Az a baj,hogy 89-ben csak feluletes rendszervaltas volt mert a koponyegforgato komcsik ott maradtak a tuz kozeleben igy sajnos csak a kutya cserelodott a lanc ugyan az maradt.Gyokerestol kellett volna eltakaritani oket,es most nem lenne ez a sok mellekhajtas!”
 • 17. achilleus 2009. március 14. 19:17
  „16. hozzászólás flexsnake 2009.03.14. 19:09
  http://www.akk.hu/object.ae4aeceb-80dc-4f70-ab3d-ef0ed5ec3e1c.ivy
  http://portal.ksh.hu/portal/page?_pageid=37,115776&_dad=portal&_schema=PORTAL
  http://mkdsz.hu/content/view/10808/204/ (rendszerváltástól 2006-ig)
  Javaslom tanulmányozgatni.
  A seggemre pedig tudok vigyázni ;o)”
 • 16. flexsnake 2009. március 14. 19:09
  „13. hozzászólás achilleus 2009.03.14. 13:34
  Akkor te melyik vagy? 20 éve megy a hülyítés. Orbán idejében is éppen ilyen szar volt csak nem rakta a kirakatba.
  Egyik tehetségtelent váltotta a másik. Egyik se jobb. Tapasztalatlanok ebben az államformában.
  Annak örülj hogy sok a rendőr most Pesten. A többi városban is sok. Legalább meg védik a segged ha jönnek az antimagyarok.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 19 éves Gyula hősi halált halt a magyar honért

Szeged - A '48-as honvédek közül az első hősi halott, illetve a helyi közcsend-, közrend- és vagyoni… Tovább olvasom