Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

1989. október: búcsú az MSZMP-től

Szeged - Hogy mennyire rövid az emlékezetünk, azzal mostanság szinte naponta szembesülünk. Ezért 2009-ben, a rendszerváltás 20. évében hónapról hónapra azt próbáljuk felidézni, mi történt Szegeden 1989-ben.
Az utca népe az OTP Klauzál téri devizafiókjában tolong 1989 októberében. Legalizálni lehet ugyanis az addig otthon dugdosott márkát, dollárt, senki se firtatja az eredetét. De legalizálni is kell az eredetét, máskülönben nem lehet vele dolláros üzletben vásárolni, nem lehet nyugati autót beszerezni. Az emberek ide-oda hurcolják a pénzüket. Délelőtt berakják a számlájukra, délután kiveszik, mert rossz híreket hallottak, azt például, hogy befagyasztják a devizaszámlákat. Majd másnap újra sorban állnak a pénzzel. Vagy elköltik a nagyáruház passzázs sorának dolláros üzletében legóra, videokazettára, sétálómagnóra.

Az utca népe kezd saját hétköznapi problémáival foglalkozni, de a szemét azért rajta tartja az országos eseményeken. A helyi pártpolitika 1989 októberében kissé bágyatag: az országgyűlésben ütik-verik egymást a képviselők. Ne feledjük, október 23-án kiáltják ki a köztársaságot, 31-én felfüggesztik a bős-nagymarosi vízlépcső-beruházást, november 7-ére pedig kitűzik a köztársaságielnök-választást. Óriási viták előzik meg az összes szavazást! Szegedi hír, hogy Király Zoltánt is jelölték köztársasági elnöknek, ám a képviselő végül visszalépett.

Nagy Sándor 1989-ben...
Nagy Sándor 1989-ben...

Október 6-ától 9-éig, 4 napig tartó kongresszusán megszűnik az MSZMP, és megszületik az új, de jogutód párt, az MSZP: az elnökség szegedi tagja a reformkörös Géczi József Alajos és a volt MSZMP megyei első titkár, Vastagh Pál is. A kongresszus legsikeresebb felszólalója a szentesi Keserű Imre, aki többek között azt mondta: „Itt ül a teremben az az Annus József, akinek a folyóiratát betiltották, és az is, aki betiltotta... Itt ülnek azok, akik a vagyonátmentő kft.-ket megalapították, és azok is, akik egy hatalmas balatoni hajóról talán láthattak valaha pártüdülőt. A társadalom szemében nem lesz többé hiteles a párt, ha nem történik meg az elhatárolódás." Szavait vastapssal honorálta a közönség.

...és napjainkban.
...és napjainkban.

A szegedi MSZP október 21-én fesztivált rendezett a sportcsarnokban, az első új párttagot, Vincze Jánosnét Nyers Rezső elnök virággal köszöntötte.

Nagy Sándor 1989-ben egyetemi hallgató, ma Szeged alpolgármestere

„1988-ban az Egyesült Államokban jártam és máig emlékszem, hogy Chicago környékén vendéglátónk arra a megjegyzésemre, milyen sokat lehet ott autózni határátlépés nélkül, csak annyit mondott: Ez része a szabadságunknak! Egy szűk év múlva 1989 tavaszán, a március 15-i szabad ünnepség után érett meg bennem a döntés, hogy csatlakozom az SZDSZ-hez. Megható volt június 16-án ott lenni a tömegben a Hősök terén Nagy Imre újratemetésén, és persze megtapsoltam Orbán Viktort, amikor a szovjet csapatok kivonását követelte. Az év az átlagos párttagok számára a négyigenes népszavazás idején hozta a legtöbb izgalmat: szórólapoztunk, plakátot ragasztottunk, és a végén minden kérdésben nyertünk. A szobafestőtől az egyetemi tanárig mindannyian tudtuk, hogy volt valami kis részünk a kommunista rendszer lebontásában. Két hete, immár nem az SZDSZ politikusaként, de az egyesült Európa polgáraként konferencián jártam Lengyelországban. Autóval két államhatárt léptem át, anélkül, hogy megállítottak volna. Ez része a szabadságunknak."

Koha Róbert 1989-ben kertész, az MDF alapító tagja, ma nyugdíjas

„Három – akkor még úgy hittem, sorsfordító – esemény képe jelenik meg előttem 1989-re visszaemlékezve. A szegedi március 15-i ünnepség, amely végül tömegdemonstrációvá vált. Ennek a megmozdulásnak az előkészületeiben, szervezésében vettem részt többekkel együtt.

Koha Róbert 1989-ben...
Koha Róbert 1989-ben...

Nagy Imre újratemetésének napján – a rendezőgárda tagjaként – éreztem ugyanazt, amit 14 évesen, 1956. október 23-án az Ady téren, a Széchenyi téren a városháza előtti tüntetésen. Sajnos nem tudtam végig ott lenni, mert szívroham miatt a kórházban töltöttem a hátralévő időt a lányaimmal együtt.

...és napjainkban.
...és napjainkban.

Augusztus 5-én pedig az időközi választáson Raffay Ernőt választották meg országgyűlési képviselőnek – a kampány levezénylésében aktív szerepem volt. Ekkor már tudtuk, hogy a hegyomlás megállíthatatlan. Azt hittem, vértelen forradalmat csinálunk, ma viszont már tudom, nem az volt, hanem az akkori politikai elit hatalomátmentése a saját és fiatalabb generációja számára. Emiatt csalódott, kiábrándult vagyok. Ma már forradalmi romantikának gondolom az akkori életérzésünket. Sajnálom. Valamit nagyon elrontottunk!"

Olvasóink írták

 • 6. lidocain 2009. október 30. 15:43
  „klj
  én csak reménykedem. lassan már nem is marad más :(”
 • 5. klj_54 2009. október 30. 14:06
  „Lidocain, Te hol élsz?
  Amíg a mi generációnk nem hal ki, addig a szoci mentalitás is élni fog.”
 • 4. lidocain 2009. október 30. 13:01
  „az mszmp nem szűnt meg csak átalakult emeszpévé.
  és még napjainkban is itt garázdálkodik,élősködik rajtunk és éhesebb,pofátlanabb mint valaha.

  búcsú az msz(m)p-től??? talán 2010 tavaszán....”
 • 3. klj_54 2009. október 30. 12:39
  „Az "MSZMP" rövidítés értelme 1989 -ben =
  Most SZóltak Mehetsz a P...ba”
 • 2. Zsoltee0716 2009. október 30. 10:40
  „Akkor(1989): Sajnálom. Valamit nagyon elrontottunk!"
  Most (2009): Le szarom. Valamit nagyon elkúrtunk, nem kicsit nagyon.”
 • 1. nemecsekerno_007 2009. október 30. 09:54
  „" >>Itt ül a teremben az az Annus József, akinek a folyóiratát betiltották, és az is, aki betiltotta... Itt ülnek azok, akik a vagyonátmentő kft.-ket megalapították, és azok is, akik egy hatalmas balatoni hajóról talán láthattak valaha pártüdülőt. A társadalom szemében nem lesz többé hiteles a párt, ha nem történik meg az elhatárolódás.<< Szavait vastapssal honorálta a közönség."

  Hát ez a "hitelesítés" nem sikerült.

  Az ügynöklisták nem nyílvánosak, nem tisztázottak a volt párt- és KISZ titkárok szerepe, az olajügyek aktáit 80 évere titkosították.

  De nem baj, van helyette hitelből finanszírozott jólétünk, zenélő szökökútunk, meg völgyhídunk. Elég olcsón megvehető a magyar pógár. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönvécék a Csillagban: emberi méltóságot sértenek

Szabó Máté ombudsman a Szegeden, a Csillagbörtönben folytatta a büntetés-végrehajtási intézetek… Tovább olvasom