Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

19 szerb állampolgárt fogtak el tegnap Ásotthalomnál

Határsértőket fogtak el tegnap hajnalban Ásotthalomnál, a szerb határtól alig 500 méterre. A 17 férfi, egy nő és egy 6 éves gyermek Szerbia déli részéből, a főleg albán nemzetiségűek lakta Koszovóból indult el szerencsét próbálni.
Kisfiú fekszik a padon, mellette fiatal, barna hajú nő ül. Teuta és Genard. Anya és fia. Előttük hatalmas dobozban a határőröktől kapott játékok, autók, holdjárók, kártyák, de a 6 éves Genardot egyik sem érdekli. Alszik. Hét órával korábban, tegnap hajnalban három óra előtt 10 perccel fogták el őket és még 17 férfit Ásotthalomnál, a magyar–szerb határtól mintegy fél kilométerre. Valamennyien szkipetárok, azaz koszovói albánok. Hivatalosan szerbek. A Kiskunhalasi Határőr Igazgatóság Szegedi Határrendészeti Kirendeltségére vitték őket. A Moszkvai körúti épületben a férfiakat a börtöncellákhoz hasonló előállító-helyiségbe zsúfolták be, ahova gyermeket az előírások miatt nem tehetnek, a kisfiúnak és anyjának emiatt maradt a folyosó, ott őrzik őket.
Teutát megszólítom, kedvesen mosolyog, de saját és fia nevén kívül mást nem mondhat.

– Még nem hallgatták meg őket, addig ne beszéljenek velük – kéri udvariasan, mégis határozottan a kirendeltség parancsnoka, Éberhardt Gábor alezredes. A határőr tiszt pár perc múlva, de már az előállító-helyiség előtt szinte szó szerint megismétli iménti kijelentését. A tizenhat, főleg fiatal férfi közül néhányan a padon egymásnak dőlve alszanak, vannak, akik beszélgetnek, hárman, négyen, öten félig lehajtott fejjel bambulnak maguk elé. Nem látszanak idegesnek vagy türelmetlennek, valószínűleg számítottak rá, hogy elkaphatják őket.

– A hiányzó tizenhetediket éppen most hallgatják meg – mondja az alezredes. A kérésünket, hogy megnéznénk, még be sem tudjuk fejezni, a tiszt máris elindul, mi a nyomába.

A nagy darab, megbilincselt férfi a többiekhez hasonlóan nyugodtan, már-már egykedvűen viseli az „új" körülményeket. Amit mond, közvetlenül a határőrség számítógépes rendszerébe kerül. Éberhardt Gábor már az irodájában beszél arról, hogy a 19 határsértőt két járőr vette észre és tartóztatta fel, egyik a szegedi, társa a Bácska Határvadász Század tagja.

– A határőrök nem véletlenül jártak arra. Folyamatos elemzéseket végzünk, értékeljük a bejövő és a meglévő adatokat. Ezek alapján számítottunk arra, hogy azon a területen felbukkanhatnak határsértők – válaszolja az alezredes arra a kérdésre, hogy feldobta-e valaki a „disszidálókat". A parancsnok megjegyzi, mivel a térségben szinte mindenki segíti munkájukat, elenyésző azoknak a határsértőknek a száma, akiket nem fognak el.

– A tizennyolc felnőtt és a gyermek ruházatát az előírásoknak megfelelően átvizsgáltuk, találtunk náluk különböző okmányokat, pénzt, kevés élelmiszert. Még nem kértek menekült státust. Jelenleg vizsgáljuk, hogy körözik-e valamelyiket, ha nem, előkészítjük a visszatoloncolásukat, amire jó esetben akár 24 órán belül sor kerülhet – mondja Éberhardt Gábor parancsnok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi hírességeket faggattunk diplomaszerzésükről

Olimpiai bajnok vízilabdázónk, Molnár Tamás edzéssel és tanulással, Jáksó László műsorvezető ünneplő… Tovább olvasom