Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

1 hónap alatt 3 árcsökkentés - Május 1-jétől újabb 60 termékért fizetünk kevesebbet

Csongrád megye - Tegnaptól 60 gyógyszerért, jobbára antidepresszánsért és vérnyomás-, valamint koleszterinszint-csökkentőért fizetünk kevesebbet. Egy hónap alatt ez a harmadik ármérséklő hullám.
Árverseny hirdetett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a több hatóanyagot tartalmazó kombinációs készítmények között. Az elmúlt egy hónapban három hullámban közel hétszáz termék ára változott. Megírtuk, hogy március végén felvásárlási láz volt a patikákban, mert április 1-jétől 600 termék ára változott, vagyis nőtt, illetve csökkent. Akkor összesen átlagosan 230 forinttal lett kisebb a betegek terhe. A múlt hónap közepétől további 32 termék térítési díja mérséklődött 30 százalékkal; május 1-jétől pedig 60 termék ára átlagosan 400 forinttal csökkent.
A kombinációs készítmények körét érinti leginkább a változás. Minden harmadik ilyen a most mérsékelt díjú gyógyszerek közül. Vérnyomás- és koleszterincsökkentők, depressziót kezelő szerek, illetve prosztata-megnagyobbodás elleni készítmények árát nyeste le az OEP. Az árcsökkenés átlaga 14 százalék, de több olyan terméket is látni a listán, amelyért a betegek ezentúl 30–40 százalékkal kevesebbet fizetnek. A csúcstartó az a készítmény, amelynek ára 72 százalékkal, azaz 359 forinttal mérséklődött. Ugyanakkor a legnagyobb összegű változás 2788 forint, a korábbinál 25 százalékkal kevesebbet kell fizetni a gyógyszerért.

Tervezett szigor

Évi több milliárd forint a semmibe hull, mert a támogatott gyógyszereket nem szedik be a betegek, illetve nem tartják be az orvos által előírt terápiát. Keményebb elbírálásra számíthatnak azok a vérnyomással, kettes típusú cukorbetegséggel, koleszterinproblémával, illetve krónikus tüdőbetegséggel kezelt páciensek, akik nem a legolcsóbb terápiát választják, illetve az orvosi javallat ellenére sem szabadulnak meg súlyfeleslegüktől, illetve a dohányzástól. Az OEP a taj szám alapján ellenőrizheti, ki és milyen receptet vált ki, az életmódváltozás mértékéről pedig az ellenőrző vizsgálatok adnak képet. A tervek szerint a fegyelmezetlen betegek gyógyszere drágább lesz, mint az együttműködően gyógyulni kívánó pácienseké.

Olvasóink írták

 • 12. PipiczGabor 2011. május 03. 22:29
  „4-es hozzaszolasra reagalva: ez nem balossag, realizmus, hogy nehany dolog arat csokkentettek, sokkal tobb dolog ara viszont not.”
 • 11. Lutetia 2011. május 03. 20:07
  „Újszászi Ilona ötlete volt ez a félrevezető, trükkös cím?
  Nem tudom, elképzelni, hogy igen.”
 • 10. Jorgosz 2011. május 03. 15:57
  „Gratulálok mindenkinek aki ezeket az árakat szabályozza. Miért nem mondják ki kerek-perec, hogy hulljon a beteg ember Magyarországon. A vérnyomáscsökkentőm 800-ról 1500-ra emelkedett. Ez volt az utolsó doboz amit kiváltottam. Ha agyvérzést kapok és megúszom majd kezelhetnek fél évig mint egy zombit. Ez megéri annak a szemétládának aki az árakat kitalálja?”
 • 9. rozator 2011. május 03. 14:24
  „Sőt! A légfrissítő is többe kerül annak, aki az orvos javaslata ellenére ezt a sok maszlagot megeszi, és emiatt büdösebbet fingik!”
 • 8. Winnetou 2011. május 03. 12:45
  „A címből én azt gondoltam volna, hogy a kenyér, cukor, tej vagy sajt ára csökken, mert hál´ Istennek én még ezekkel táplálkozom, nem gyógyszerekkel. :)
  Uff!”
 • 7. deszkás 2011. május 03. 12:43
  „ACHILLEUS! Azért nem olyan egyszerű ezt a kormányzati intézkedést "eladni" mint hiszed.Első kérdés: kötelező? Hadd döntsem már el én mikor akarok megdögleni.Második: az orvossal akarod a beteget megfegyelmezni? Legfeljebb ők is a tanárok sorsára jutnak. OEP figyeli? Ők nagy csöndbe vannak arról mennyi is szám szerint akik "vendégek"? Aztán vissza esett ezek gyógyszrrek forgalma hogy ilyen nagy a felhajtás? Mert erről szó sem esett csak arról azok a csúnya betegek. Valamint elkerülte figyelmed pl ALEXIS55 hsz-e azzal megtoldva nekem pedig az olcsóbb volt hatásos.A szakma helyett ne Kósa Lajos győzködjön erről bár a szakszavakat érdekes volt tőle (nem orvostól) hallani.”
 • 6. métely 2011. május 03. 11:22
  „Szép kis társadalom. Az a kiindulópont, hogy mindenki eleve csaló, rosszindulatú, át akarja verni a másikat stb. Igen, vannak ilyen emberek, de a szabálykövetőknek és a törvénytisztelőknek miért kell a rövidebbet húzni?!”
 • 5. macs 2011. május 03. 10:38
  „Tetszik ez a tervezett szigor! Mit jelent, hogy "keményebb elbírálásra számíthatnak azok a vérnyomással, kettes típusú cukorbetegséggel, koleszterinproblémával, illetve krónikus tüdőbetegséggel kezelt páciensek, akik nem a legolcsóbb terápiát választják, illetve az orvosi javallat ellenére sem szabadulnak meg súlyfeleslegüktől, illetve a dohányzástól.".
  Nem vagyok orvos, azért megyek orvoshoz, mert beteg vagyok és meg akarok gyógyulni. Esküszöm az egész úgy hangzik, mintha egy előkelő étterem étlapjáról válogatna a beteg a gyógymódok között, ebből is egy kicsikét, abból is egy kicsikét. Kész röhej.
  "A tervek szerint a fegyelmezetlen betegek gyógyszere drágább lesz, mint az együttműködően gyógyulni kívánó pácienseké."
  Ez is érdekes. Volt rá példa, hogy az orvos által felirt gyógyszertől, nem hogy javult az állapotom, még rosszabb lett. Visszamentem, felírt valami mást, amitől 4 nap alatt rendbejöttem. Akkor én most együttműködően, vagy nem együttműködően akartam meggyógyulni?”
 • 4. achilleus 2011. május 03. 10:21
  „3. PipiczGabor 2011.05.03. 09:53
  Nevetseges az egesz.Par gyogyszer ara csokken es ezt nagy dobra kell verni?

  Bezzeg, ha "emelkedik", akkor nem baj, ha megírják:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/matol_tobb_szaz_pirula_ara_valtozik_20-600_forint_plusz/2211482/
  A címet külön is idézem: Mától több száz pirula ára változik: 20-600 forint plusz
  Volt is 69 hozzászóllás, többek között ilyen elmések:

  33. Commander-V2 2011.04.01. 12:50
  Aljas kormány.

  35. N.P. 2011.04.01. 13:00
  A Fidesz a 300 forintos vizitdíjat a "Nemzet Egészsége Elleni Támadásnak" minősítette... ez mi?

  3. Logaritmus 2011.04.01. 07:40
  A kormány hibát hibára halmoz, kell a pénz Orbánnak. Tényleg kár.

  ------------- 3. PipiczGabor 2011.05.03. 09:53 "Par gyogyszer ara csokken es ezt nagy dobra kell verni?"
  Én inkább ezt nevezném kiegyensúlyozottságra törekvő tájékoztatásnak, egyébként meglepő, hogy ez a szerkesztőségi szándék mennyire kiveri a biztosítékot a balosoknál. Már ma sem először, de hosszabb távon is tömegelnek az ilyen balos megnyilvánulások, kiosztások.”
 • 3. PipiczGabor 2011. május 03. 09:53
  „Nevetseges az egesz.Par gyogyszer ara csokken es ezt nagy dobra kell verni? MINDEN MAS NYUGATI, csillagaszati aron kaphato a berek zsebpenzek, megalazoak, nevetsegesek, persze ha egyaltalan van munkad.DUBOROG A GAZDASAG LEFELE A LEJTON.A nep meg nagy marha, hogy hagyja magat a vegsokig kiszipolyozni azert hogy az elit dozsolhessen.”
 • 2. alexis55 2011. május 03. 09:33
  „Árcsökkenés? Az egyik vérnyomáscsökkentő,kombinációs gyógyszer éppen áprilistól emelkedett, éppen 2000 Ft-al a 28 szem tabletta. Akkor most meg csökkenne, ez kész cirkusz,de úgy legyen. Egyébként meg ne az OEP mondja már meg,hogy nekem melyik gyógyszer használ vagy nem. Konkrétan, ha az olcsóbbtól rosszul vagyok és nem tudok dolgozni miatta, akkor meg táppénzcsalónak kiáltanak ki. A fegyelmezetlen beteg mindenit neki......,hogy nem akar együttműködően gyógyulni, nahát.”
 • 1. tótkomlósi 2011. május 03. 08:10
  „Éljen a szociálisan érzékeny kormány!
  Több pénz marad a zsebünkben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rakparton is érvényes a KRESZ

Nem a rakpart teljes területén ingyenes a parkolás Szegeden. A múzeumi dolgozóknak és a buszoknak fenntartott helyről a pókos autó elviszi a szabálytalanul letett autót. Tovább olvasom