Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

1 milliárdot vesztettek a rezsiharcon

Csongrád megye - A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. egymaga kimeríti a veszteségpótlásra kijelölt állami keretet. Több mint 1 milliárd hiányzik a társaság kasszájából a különböző adók, járulékok és a rezsicsökkentés miatt.
15 milliárd forintot kértek az állami és önkormányzati hulladékkezelő cégek a veszteségeik pótlására, és hogy elkerüljék a tömeges csődöt – jelentette be az Együtt–PM egy korábbi sajtótájékoztatóján. Az okoknál felsorolták a különadókat, a közmű-, a tranzakciós és az energiaszolgáltatók különadóját, a felügyeleti díjat, a lerakási járulékot, valamint a rezsicsökkentést. Hozzátették: Fazekas Sándor földművelési miniszter bevallotta a miniszterjelölti meghallgatásán, hogy az összeomlás küszöbén áll a lakossági hulladékkezelés.

Kimagaslanak

 A Környezetvédelmi Főfelügyelőség júniusban helyszíni ellenőrzést tartott a sándorfalvi úti regionális hulladéklerakón, ahol mindent rendben talált. A szúrópróbaszerű ellenőrzések alapján a bizonylati rendszert és rendet az országban kimagaslónak minősítették. Ami nagy szó, mert szinte havonta változnak, szigorodnak a jogszabályok. Előtte márciusban az Állami Számvevőszék három revizora másfél hónapig vizsgálódott a cégnél, őket 3-5 munkatárs látta el adatokkal folyamatosan. A vizsgálatról jegyzőkönyvet még nem kaptak, de a revizorok csak jót mondtak.
– A szegedi igény 837 millió forint volt, ezt a tulajdonos önkormányzat nyújtotta be 2013–2014-re. A szolgáltatási területünkön lévő 12 önkormányzat összesen még 181 milliót kért. Eddig nem érkezett pénz. A kiírás szerint az egész keret 1,5 milliárd forint volt – tudtuk meg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.

Makrai László hozzátette: a cég állapota stabil. Jól jön, hogy a társaság három éve szigorú gazdálkodást vezetett be a csökkenő önkormányzati támogatás és a kirótt többletfeladatok szorítása miatt. Hatékonyságuk folyamatosan javuló tendenciát mutat, de a tartalékok kihasználása közelít a maximálishoz, és egyre nehezebb, mert véges. A cég működése és menedzselése már egy multinacionális társaságéra hasonlít, de a gépparkja nem. A korábban kiszervezett szolgáltatásokat visszaszervezik, mert úgy olcsóbb.

Az igazgató kijelentette: ragaszkodik a szolgáltatások színvonalának megtartásához. Sőt emelni is sikerült a közterület-fenntartásban – ezt mutatják  a lakossági visszajelzések.

2013 óta az adóhivatal hajtja be a hulladékgazdálkodásidíj-tartozásokat is. Erről a cégvezető azt mondta: a korábbi rendszerhez képest javult a beszedés hatékonysága, ám közben az átadott ügyek száma és a hátralék összege is nő. Úgy látja, ezen a területen is egyértelműen romlik a lakosság fizetési morálja, főleg a kistelepüléseken. Ennek ellenére a cég kintlévősége (és adósságállománya) az elmúlt 3 évben kevesebb, mint  az azt megelőző 3 évben.

Nehézgépek dolgoznak  sándorfalvi szeméthegyen. Fotó: Schmdt Andrea
Nehézgépek dolgoznak sándorfalvi szeméthegyen. Fotó: Schmidt Andrea

Június végén a környezetgazdálkodás lejárt követelése 150 millió forintra rúgott, ez a szám tavaly év végén 160 millió volt. A számlatartozások csökkentek az igazgató szerint a tavalyelőtti díjstop és a több mint 18 százalékos rezsicsökkentés hatására. Azonban, ezzel párhuzamosan folyamatosan emelkedtek az anyag- és üzemanyagárak, illetve a szolgáltatási díjak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovaskupa is lesz a Mátyás téren

Kilencedik alkalommal rendeznek Nándorfehérvári Emléknapokat pénteken és szombaton a Mátyás téri… Tovább olvasom