Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

200 élelmiszercsomagot osztott a Mátrix

Szeged - Néhány óra alatt elvitték a rászorulók azt a kétszáz csomag élelmiszert, amit a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány osztott péntek délelőtt a Roosevelt téren.
– A lisztet ne a hajléktalanoknak adjátok, csak szétszórják az utcán – mondta az egyik önkéntes nagypéntek délelőttjén a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány Rossevelt téri apró épületében. Ő és néhány társa a legrászorulóbbaknak osztott élelmiszercsomagot nagypénteken.

– 200 csomagot tudtunk összeállítani, lisztet, cukrot, tésztát, konzerveket osztunk. Az ünnep miatt édesség és chips is került pakkba, gondoltunk a gyerekekre is – mondta Dudás Zsanett, az alapítvány elnöke.

200 élelmiszercsomagot osztott a Mátrix. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A segélyosztás kezdete előtt negyed órával a Roosevelt téri irodától a Híd utcáig tartott a sor. Ekkor úgy látszott, hogy nem mindenkinek jut majd a készletből. – Az alapítvány minden rászorulónak szeretne segíteni, de olyan nagy az elszegényedésből adódó igény, hogy erre egyedül képtelen. Ez ilyenkor látszik a legjobban. Az utolsó, januári ételosztásnál hasonlóan jártunk, sajnos mindenkinek nem tudtuk adni, bármennyire szerettünk volna – tudtuk meg az elnöktől.

Kávé, felfüggesztve

Nápolyból indult útjára nemrégiben egy kezdeményezés, ami azóta a világ számos országában elterjedt. A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak meleg italt. A rászorulók már ezt az italt kérik a pultnál. Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni. Felfüggesztett rendelésnek nevezték el a módszert.

– Annyira kevés a nyugdíjam, hogy hónap végén tésztát eszek üresen, most legalább egy kis húst is tudok rá rakni, az, hogy konzerv, nem zavar– mondta keserű mosollyal Nagy Imréné, aki korábban takarítóként dolgozott. A húson kívül a narancsnak örült legjobban, elmondta, nem is emlékszik, mikor evett utoljára déli gyümölcsöt.

A segélycsomagok körülbelül két óra fogytak el, majdnem mindenkinek jutott a segélyből, egy Zoltán nevű hajléktalan fél órát sorba. – Az olaj jól jön, tudok vele főzni. Megeszem a húst, a gyümölcsöt is. A chipset otthagytam, a lisztet nem kértem. Minek? Úgysem használom semmire.

Ünnepi kopogás. Kopogjon be a szomszédba!– hirdeti a MÁTRIX Alapítvány. Közleményük szerint sokan élnek elszigetelve a társadalomtól, de nem csak tanyán vagy külterületen, akár még tömbházon belül vagy magánházas környéken is. Sokan a fűtetlen szobákban, alultápláltan, nélkülözve élnek. Az alapítvány arra kéri a jószándékú és jobb módban élőket, hogy ne hagyják magukra a környezetükben élő rászorulókat. Azt tanácsolják, ha az öreg vagy egyedül élő szomszédot a fagyos időszakban valaki napokig nem látja, akkor kopogjon át, bizonyosodjon meg arról, hogy nincs probléma.

Olvasóink írták

 • 12. l3xi 2013. május 09. 14:48
  „Uram gatya, ennyi irigységet... szerinted konkurencia az állatoknak a szociális program???

  tanki7 : Kedvesebb dolog pl. az állatvédelemre szánt pénzeket munkabérre fordítani:
  http://old.birosag.hu/TSZA_Inbox/Completed/2012_12_04/00022945.pdf
  (utolsó oldal - a papírra vetett - összbevétel 40%-a munkabérre van fordítva)”
 • 11. Nicky8404 2013. április 05. 07:44
  „Vannak Szegeden olyan szervezetek, akik csendben teszik a dolgukat. Nem verik nagy dobra, hogy napi szinten segítenek a rászorulókon.
  A Mátrix-nak miért kell nagydobra vernie? Még a rádióból is ők folynak. Egy-egy akció, amit hetekig lehet hallani.
  Egyébként a gombamód elszaporodott sárga ruhagyűjtő konténerekben összegyűlt holmik sorsáról is jó lenne írni. Például, hogy a cég mennyi pénzt ad a rászorulóknak és mennyi haszna van a gépronggyá minősített ruhákból....”
 • 10. tanki7 2013. április 02. 07:16
  „Az egész csak, mint egy hirdetés. Ezért sem volt előre meghirdetve, de a Délmagyart ki tudták hívni. Ha az alapítvány annyira nagyon akart volna segíteni minden sorbaállón, hirtelen vehetett volna még élelmiszercsomagot. A boltok nyitva, pénzük rengeteg. Vagy már elfogyott a 2012 évi 53.445.000 Ft? (= havi 4.453.750 Ft elkölthető pénz).
  http://old.birosag.hu/TSZA_Inbox/Completed/2012_05_22/00003912.pdf”
 • 9. nagypappa 2013. április 01. 05:28
  „2. Anmari51 2013.03.29. 15:53

  Van ilyen fizetési lehetőség... nem lehetőség, kötelezettség, Szociális hozzájárulási adó. A múlt hónapban is 111 ezer Ft-ot kellett befizetnem. Ez ugyanúgy 27 % mint az ÁFA.”
 • 8. l3xi 2013. március 31. 15:38
  „Egy biztos: a szegénység terjed, egyre csak jobban és jobban!!!”
 • 7. csakmosolyogva 2013. március 31. 15:29
  „6.serzol 2013.03.31. 13:26

  az egyházak visszaosztják az adómányok tizedét...a többi kell a saját növekedésükre.”
 • 6. serzol 2013. március 31. 13:26
  „Szerintem a Mátrix örülne a legjobban, ha 1-1 politikus vagy párt vagy egyház odatolná az évente tízezerszámban kiosztott adományokhoz az arcát-adományát-segítő kezét, de ez sajnos eddig még sosem történt meg!

  Szóval mindez pártoktól és politikától független! Senki nem vár semmit cserébe, maximum egy örömteli világot remélnek a segítők!

  csakmosolyogva: ha valaki ittas vagy adományra érdemtelen (pl. visszaélő), azt kiszűri a mátrix! Ettől függetlenül biztos vannak rosszakarók és visszaélők :(”
 • 5. csakmosolyogva 2013. március 31. 12:53
  „A húson kívül a narancsnak örült legjobban-----------meg lett az eredménye!!!

  2.Anmari51 2013.03.29. 15:53

  A ruhákat-arcokat----a cigiről már nem is beszélve---elnézve-hát??????sokan buliból álltak sorba,remélem majd szavazáskor is értékelni fogják a nagy jólétet hozott narancsot.

  ---éppen most olvastam egy ismerős rám írt, hogy már 2 nap után le sem mennek reggelizni,mert nem bírnak enni , tele vannak a svédasztalos kajától.....ja és már nincs hely , 2 héttel az ünnep előtt nem volt hely , hát ez is egy fajta az országukból---melyik az igazi???”
 • 4. l3xi 2013. március 30. 09:37
  „Kitartást és sok sok támogatót MÁTRIX!”
 • 3. Pandora 2013. március 29. 18:49
  „a Nápilyi kezdeményezés ötlete tetszik, de ki az a kávézó tulaj, aki ezt felvállalja?”
 • 2. Anmari51 2013. március 29. 15:53
  „1. grafika88 Ne legyen kétséged afelől, hogy nem tudták sokan az igazán rászorultak közül és nem véletlenül írtam, úgy hogy az igazán árszolutak közül. Úgy 1/2 10 lehetett amikor ott mentem el, pontosabban csak szerettem volna a MÁTRIX Alapítvány bejárati ajtójától, már akkor a Vár utca sarkáig ért a sor. Nem is sor volt a járda teljes szélességében álltak, vártak élelmiszer csomagra emberek. Volt köztük néhány ismerős arc, sokan kisgyermekkel, babakocsival várakoztak. És volt köztük néhány kisebbségi várakozó is nem is értem ők miért ott, pontosabban ott is vártak adományra. Hiszen nekik külön és több helyen osztanak rendszeresen élelmiszert és ruhát is. Igazán az a szomorú az egész jelenségben, hogy ilyen sok embernek van szüksége még enni valóból is adományra, ahhoz, hogy legalább néha napján, illetve ünnepek alkalmával ne éhezzenek! De a várakozók között láttam jó néhány jól öltözött sminkelt hölgyet és elég sokan cigarettázva várakoztak.Mivel Szeged szociális támogatásra fordítható költségkeretét is megfelezték önkormányzatnak nincs módja arra, hogy minden rászoruló családot, egyedül élőt segítsen, az lehetne megoldás ha a "jól keresők" munkakörtől és alkalmazotti, vagy vállalkozói státusztól függetlenül havi rendszerességgel adnának bizonyos összeget egy e célra rendszeresített számlára. Akár azon az áron is, hogy leírhatnák adójukból a jótékonyságra utalt összeget, ily módon jól járna az adakozó is meg az adományt kapó is.”
 • 1. grafika88 2013. március 29. 15:04
  „Ilyen eseményről előre nem lehet írni? Honnan tudják ezek az emberek, mikor--hol--mit osztanak ?!
  orbán és bandáját ez a sor nem hatja meg !
  Míg ők több milliót keresnek havonta, és 3 év alatt ,plussz költségtérítésként ..fizu mellett 25--26 milliót vesznek fel !
  1,5 milló ember mélyszegénységben, 4,5 milló szegénységben él !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis bankkártyákkal vett fel pénzt, tetten érték

Tetten érték a Szegedi Rendőrkapitányság járőrei azt a román férfit, aki „klónozott" bankkártyákkal vett fel készpénzt szegedi, szőregi és deszki ATM-ekből. Tovább olvasom