Délmagyar logó

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -1°C | 7°C Még több cikk.

200 éves családi Biblia Fleisz Zoltánnál

Fleisz Zoltán egy 1805-ös Bibliát ajánlott fel a mórahalmi könyvtár őszi kiállítására. A Zákányszéken élő férfi kincset őriz, 1810 óta a családfájukat is feltüntetik a könyvön.
A mórahalmi Tóth Menyhért Városi Könyvtárban a régi könyvek versenyét még augusztusban hirdették meg. 20 olvasó 200 könyvet ajánlott fel az őszi, ideiglenes kiállításra. Közülük a legtöbbet, mintegy 150-et Fleisz Zoltán adta kölcsön a bibliotékának.

– Hoztam volna többet is, de egyszerűen nem fért el a kiállításon. Mindegyik könyv kedves emlék a szívemnek – mondta Zoltán. A legidősebb, nyertes könyv is az ő tulajdona, egy 1805-ös kiadású családi Biblia.


– Érdekessége, hogy kézzel vezetett családfámat is tartalmazza – mondta a 77 éves férfi. Az Erdélyből áttelepült Fleisz Zoltán anyja nemesi származású, a Csethe család sarja. Apja vasutas volt. A könyvkedvelő Zoltántól megtudtuk, a frigy miatt családi botrány tört ki, de a házaspár együtt maradt.

– A Csethék családfája egészen 1650-ig visszavezethető, ekkor kaptak nemesi rangot II. Rákóczi György fejedelemtől – magyarázta a gyűjtő. Elmondta, hogy édesanyja halála után, a 100. születésnapján találta ki, hogy minden évben más testvér őrizze a családi kincset. – Most én vagyok a soros, ezért is tudtam kölcsönadni a Bibliát Mórahalomra – mondta Fleisz Zoltán, akinek 7 testvére és körülbelül 2000 könyve van.
Az értékes Károlyi-bibliát egy e célra készíttetett, családi címerrel ellátott faládában tartják, amely Zoltán bátyjának alkotása. Fleisz úr jutalmul örökös könyvtári tagságot kapott Mórahalmon.Könyv Izlandról. A kiállításon politikai témájú és szépirodalmi művek is szép számmal megjelentek. Az olvasók vittek izlandi kiadású könyvet, német nyelvű Bibliát, 1957-es kiadású kiadványt 56-ról.

Olvasóink írták

  • 1. Aranea 2012. november 28. 07:36
    „Meddig tart a kiállítás?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menza – a gyerekek ízlésére szabva

Saját konyhát működtet a csengelei önkormányzat: egy iskolás ebédet 250 forintból ki tudnak hozni. Tovább olvasom