Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

200 ezer forint zsebbe a gyakorlati helyért

Szeged - Forrásunk szerint a népszerű kozmetikusszakmában még mindig fizetni kell azért, hogy valakit felvegyenek tanulónak. Tisztelet a kivételnek. A kamara nem tud ilyen esetről.
Szakképzési törvény

A 2011-es, szakképzésről szóló törvényben is az áll, hogy a tanulótól vagy a tanuló szülőjétől nem lehet kérni és nem szabad elfogadni pénzbeli, anyagi, természetbeni hozzájárulást vagy költségtérítést.
 

– A családban egy távolabbi rokonom lánya járt úgy, hogy amikor kozmetikusnak készülő lányának gyakorlati oktatóhelyet keresett, azonnal 200 ezer forintot kértek tőle zsebbe. Ezenkívül abból a havi járandóságából is vissza kellett volna adnia egy meghatározott összeget, amit az állam fizet a tanulónak.

Az esetet egy ismert szegedi vállalkozó mesélte el. Kértük, nyilatkozzon névvel, és nevezze meg a kozmetikust, de erre nem volt hajlandó. Hozzátette: a népszerű szakmákban ugyanúgy fizetni kell, mint még a rendszerváltás előtt, azóta sem változott semmi.

– A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nem tud ilyen esetről. A szakképzés jogszerűségét, a tanulószerződéseket tanácsadói hálózat felügyeli: ellenőrzik a képzőhelyeket, megnézik a tanulóképzést érintő pénzügyi bizonylatokat. Konkrét kérdésben a kamara egyébként is csak akkor tud intézkedni, ha a tanuló, a szülő vagy az iskola bepanaszolja a vállalkozót – válaszolta Magony Mária, a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság koordinátora.

– Ha a vállalkozó pénzt fogadna el, és ezt bizonyítani is lehet, akkor a kamara 5 évre eltilthatja a gyakorlati képzésben való részvételtől, valamint a honlapon nyilvánosságra hozza a nevét.

Megtudtuk: a vállalkozónak egy fillérjébe se kerül a tanulók okítása, a képzés költségeit leírhatja az adó formájában az államnak befizetett szakképzési hozzájárulásból. Hogy mennyi az annyi, vagyis a költség, arra az állam éves normatívát állapított meg, ezt osztják el 12-vel. Gond akkor van, ha a vállalkozó átalányadózó, vagy „katás": ekkor nem hívhatja le az állami normatívát. A szépészeti szakmákban működő vállalkozások nagyobb hányada ilyen.

Mekkora összeget kap egy hónapban a szakmunkástanuló? Azokban a szakmákban, ahol az elméleti és gyakorlati tananyag aránya 30–70 százalék – ilyen a gyakorlókozmetikus-szakma is –, a tanuló minimum a legkisebb kereset 18 százalékát, bruttó 18 ezer 900 forintot kap havonta. Ezen minden bukásmentes félév után emelnek.

A hiányszakmákban a tanulmányi eredménytől függő ösztöndíjat is kaphat a fiatal, amit a szakképző iskola utal. Ez az összeg 10 és 30 ezer forint között mozog. A kozmetikus azonban nem számít hiányszakmának.
 

No pénztárgép

Nem terjeszti ki a kormány az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szektorra – jelentették be július 20-án egy, a Miniszterelnökségen tartott sajtótájékoztatón. Vagyis a fodrászokat, kozmetikusokat, műkörmösöket, taxisokat egyelőre nem kötelezik arra, hogy az adóhatósággal közvetlen összeköttetésben lévő pénztárgépet vegyenek. Megírtuk: korábban azt tervezték, hogy 2015. július 1-jétől a kiskereskedők után új szakmákat vonnak be a körbe.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandozás Mancikával és Rózsival a 100 éves fodrászatban

Száz évet ugrottunk vissza az időben, amikor a dorozsmai Kertész nővérekhez látogattunk. Mintha most lépett volna ki tőlük az utolsó kontyos vagy dauerolt hajú vendég. Tovább olvasom