Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

200 ezer nettót is kereshet egy lakatos

Szeged - Évek óta ugyanazt a képet mutatja a munkaerőpiac, ugyanazokat a hiányszakmákat sorolják a munkáltatók, mint korábban. A lakatost és a hegesztőt lassacskán „aranyárban" veszik meg.
Két hirdetőt hívtam föl egymás után telefonon, az egyik esztergályost és villanyszerelőt, a másik hegesztőt és lakatost keresett. Két telefon volt csupán, mégis szinte mindent megtudtam a munkaerőpiac azon szegletéről, amelyik szakmunkáshiánnyal küszködik.

Az első egy szegedi cég volt, ahol reménytelenül próbálkoznak fiatal szakemberek munkapad mellé állításával. Ötven év felettiek jelentkeznek ugyan, de azokat ők utasítják el. Miért? – kérdeztem. Mert a gárda átlagéletkora nagyon magas, félő, hogy egyszerre sokan mennek majd nyugdíjba. Ezért létkérdés lenne, hogy fiatalokkal töltsék fel az üres helyeket. A másik hirdető egy kiskunmajsai középvállalkozás volt, amelynek műhelyében egyszerre 15-20 hegesztőt vagy lakatost is alkalmazni tudnának. A szállás se lenne probléma. És a fizetség? A cégvezető visszakérdezett: miért, a magáé mennyi? „Amit én kínálok – folytatta ugyanazzal a lendülettel –, az nettó 800 forintos órabér, erre jönnek a pótlékok és a túlórák. Havi 170-200 nettót vihetnének haza a fiatalok – ha lennének jelentkezők. Kihalnak a szakmunkások, mert mindenki az íróasztal mögé akar ülni" – mondta a kiskunmajsai vállalkozó.

A legtöbb munkáltató segédmunkást keres. Fotó: Karnok Csaba
A legtöbb munkáltató segédmunkást keres.
Fotó: Karnok Csaba

Nincsenek szakmunkások? Feketű Béla, a Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola igazgatója elmondta, a hegesztőszakmában idén nincs végzős évfolyam, és jövőre sem lesz. Csak ebben a tanévben tudtak 18 jelentkezőt összeszedni ahhoz, hogy elindítsanak egy osztályt. Valamivel jobb a helyzet a lakatosszakmában: 12-en végeznek. Ami azt jelenti, hogy a kiskunmajsai cégnél egyszerre valamennyien el tudnának helyezkedni. Kőművesből, szobafestőből sincs kitöltve az osztálylétszám a Móravárosiban, mindössze 12-22-en járnak egy évfolyamra.

A diplomás szakmákban is azokon a szakokon van túlképzés, amelyek nem kelendőek a munkaerőpiacon: miközben nincs pedagógusállás, az egyetemek, főiskolák ezrével ontják a tanárokat. Kevés viszont a gépész-, a villamosmérnök és a szoftverfejlesztő. Ugyanakkor csak papíron keresett a gazdasági végzettség, mivel a közgazdászokat jórészt kulimunkára vennék fel, ügynöknek, üzletkötőnek, pályázatírónak – napi 15 órás elfoglaltsággal, kis pénzért, jutalékos rendszerben.


A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ adatai alapján készült táblázatunk érdekessége, hogy a legtöbb munkáltató segédmunkást keres, ugyanakkor a kínálat is ebben a „foglalkozásban" a legnagyobb.


Semmi sem változott

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, karöltve az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal, 2007 novemberében 7300 cégnél végzett hasonló adatfelvételt, mint amit mi is tettünk. A megkérdezett vállalkozások együtt 530 ezer embernek adtak munkát. A felmérésből levont következtetések egyike, hogy az elmúlt három évben a keresett és a romló pozíciójú szakmák között lényegi változás nem történt. A hiányszakmákra nem jelentkeznek a diákok, a szülők pedig erejüket megfeszítve taníttatják gyermekeiket hangzatos nevű, de tucatvégzettséget adó szakokon, tanfolyamokon.

Olvasóink írták

 • 12. Hegesztő 2008. május 07. 08:11
  „Remélem freika nem orvos vagy, mert ennyi ésszel az katasztrófa lenne! Nem kötelező diplomázni, menjen az orvostan hallgató hegesztőnek, akkor a Te eszmefuttatásod alapján nem milliós adóssága lesz 30 évesen, hanem millomos lesz 25 évesen!
  Szerinted miért hiány a szakmunkás? Mert nem akarnak az emberek milliomosok lenni!!!!”
 • 11. kötekedő 2008. május 06. 20:12
  „Nagy tehetségek írnak itt a Délmagyarban: 2 telefonhívás és már mindent tud. Ez igen! Kár hogy nem politikusnak ment: mára M.o. lenne a világ legirigyeltebje.
  Azt persze elfelejtette megkérdezni, hogy mennyit is kellene dolgozni azért a pénzért, amit meg lehet keresni. Nettó 800 forint? Szemenszedett hazugság!!! Hülyére dolgoztatják mindenhol az embert, fizetni persze sehol. Próbáltam elhelyezkedni technikusi végzettséggel, de sehol sem kínáltak bruttó1000 ft-nál többet.
  freika: akkor hogy lehet, hogy mégis olyan jól megy az orvosoknak? itt a panelben, ahol és is, egy sem lakik, de Újszegeden ismerek párat újépítésű lakásban..”
 • 10. munkás 2008. május 06. 14:28
  „Freika!
  Egy orvos praktizálhat 70 éves koráig, egy szakmunkás pedig 50 évesen rokkant lesz!
  Ha a cikk igaz akkor a szakmunkások járnak mercédessel és azok laknak Újszegeden a villákban, és ők járnak Thaiföldre télen a két ünnep közt!
  Ennek a cikknek semmi valósága nincs...keressetek munkát szakmunkásként és meglátjátok!
  Persze a 200000 ft igaz lehet, de csak akkor keres ennyit, ha heti 7 napot dolgozik 12-14 órában! Kap 68000 hivatalosan, zsebbe meg 130 ezret!
  Egyébként miért háborít fel ha a szakmunkás IS jól él?”
 • 9. freika 2008. május 06. 13:49
  „Már ne is haragudjatok de egy szakmunkás ennyit kereshet?????? Felháborító!!!! Gondolkozzatok már egy kicsit! Egy szakmunkás 17-18 éves korától dolgozhat ennyi pénzért! azaz 27éves koráig simán megkereshet 10év * 12hónap * 170 ezer forint = 20 millió forintot! Egy orvos aki tanul a rezidens évekkel együtt minimum 26-27 éves koráig, nem keres addig egy büdös petákot sem, sőt amíg volt tandíj csak az adósságokat gyüjtötte. Azaz 27 éves korában amit fel tudott mutatni az 3-4 millió adósság!!! Hol van itt az igazság??? Ja és utána se keres egyetlen orvos se legalább még 10-15 évig 170 eze nettót!!! Persze mondhatjátok van hálapénz. Igen de nem a fiatal orvosoknak! szóval 40 éves szakmunkás kontra 40 éves orvos anyagi helyzete???? Gondolkozzatok!!!”
 • 8. Mil 2008. május 06. 13:25
  „Rendes bért meg nem fog fizetni egy cég sem, nem tud ui. Akkorák a bérterhei, hogy már nem éri meg. Így vagy úgy de mindig oda lyukadunk ki, hogy adókat kell csökkenteni :)”
 • 7. ziza1 2008. május 06. 10:07
  „A cikk írójához! Tisztelt Klára! Nem értem a cikkét. Mi az, hogy "aranyárban" veszik a szakmunkásokat. Ha végzett volna hasonló felmérést pl. Pesten, akkor tudná, hogy egy jó szakmunkás 800 Ft-ért fel sem kel, nem hogy elmenjen dolgozni.
  A vállalkozó valószinü nem "jótéteményből´ fizet ennyit a dolgozóknak, hanem azért, mert van olyan megrendelése, amelyből ezt a bért finanszírozni tudja. Minden vállalkozónak a mai APEH behajtásra való tekintettel ilyen mérvü munkamegrendelés kellene.Arról nem beszélve, hogy ha valaki ebben az országban felmérné a valós helyzetet, kiderülne, hogy ennyi pénzből egy fiatal -aki családod szeretne alapítani, éppen csak meglenne egyik fizetéstől a másikig. Hiszen vidéken is - bármily hihetetlen - a boltból élünk.”
 • 6. Sziszkó2 2008. május 06. 08:59
  „Száz szónak is egy a vége, ha tisztességesen megfizetnék a szakmunkást akkor nem akarna mindenki diplomát.”
 • 5. Madzsar. 2008. május 06. 08:48
  „Kedves Klára!

  A lakatost nem megveszik, hanem felveszik, alkalmazzák, munkát adnak neki, stb! Van olyan foglalkozás, ahol a dolgozó testét is megveszik, de azt nem lakatosnak hívják, hanem kurvának... :-)”
 • 4. jo bacsi 2008. május 06. 08:34
  „De az azert van mert az apeh ehbert hagy a vallakozonak.
  Amerikaban mar reg eszrevettek hogy az idosebb korosztalyban van a sok penz mert kiterjedt a tudasuk es a gyakorlatuk. Otven ev folott nem vesznek fel MO-n mert sokan egyszerre mennnek nyugdijba.
  Ugyanakkor az a tizenot ev amit dolgoznanak csinal minden evben a tizenot ev alatt egy csomo otven felettit akik dolgoznanak minden evebn. Tehat soha nem fogynanak ki munkaerobol csak egy csomo gyakorlott embert vennenek fel egy kezdo fizeteseert. Egyszeru matematika uraim. Igy a vallalat aki nem vesz fel idosebbet nem tud tobb munkat vallalni mert nincs eleg fiatal akit fel akar venni. Ha nem tud tobb mnkat felvenni akkor fejlodni se tud es ha nem tud fejlodni akkor stagnal vagy pedig csokken a teljesitmenye es igy a bevetele is es vegul bezarja a kapuit egy masik aldozata a tudatlansagnak. Simple matek uraim.”
 • 3. bobca 2008. május 06. 08:11
  „Na nehogy azt higyje valaki, hogy ez igaz, csak azokat fizetik meg, akik rendelkeznek egy plusz tudással is ebben a szakmában, bár azok már rég külföldön dolgoznak, mert a magyar kisvállakozók éhbért fizettek nekik.”
 • 2. limuxer 2008. május 06. 07:33
  „Itt látszik, hogy kár volt szétverni a magyar oktatási rendszert. Jó volt az, ahogy annak idelyén ki volt találva. Nincs szakember, nem tud műszaki rajzot olvasni. Ha tud valamit kimegy külföldre dolgozni. Ha nem lesz Magyarországon termelés, mit fognak a kereskedők, szolgáltatók eladni. Nem lesz mit.
  Nincsenek a generációk egymás mellett dolgozása, nincsen, aki a tudást (nem könyvekből tanult), tapasztalatot átadja....Nem lehet mindenki diplomás (rájuk is szükség van, másképp látják a rendszert), a terméket a munkás állítja elő, az együtt dolgozás a lényeg.”
 • 1. Szepesi J. 2008. május 06. 06:29
  „A szerelőiparban a minősített hegesztő, csőszerelő szakmában dolgozót nem fizetik meg,ezért a külföldi munkalehetőséget keresik és próbálják kihasználni.Addig amíg külföldön háromszor-négyszer többet lehet keresni, nem fognak otthon kevés bérért dolgoni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testvérmegye lesz az ukrajnai Odessza

Szeged - Druzsba, rendszerektől teljesen függetlenül Együttműködési megállapodást köt Csongrád megye az ukrajnai Odessza megyével – ötvenegy évvel azután, hogy Szeged testvérvárosául fogadta Odesszát és viszont. Tovább olvasom