Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

2011-ben nyit a szegedi csodák palotája

Szeged - 2011-ben nyit a tervek szerint az Agóra, vagyis a szegedi csodák palotája a Kálvária sugárúton. A telekről ősszel költözik el az IKV, az építkezés jövőre kezdődik. A beruházás több mint 2 milliárd forintba kerül.
Egyelőre a cseppet sem csodás Agóra néven fut a szegedi csodák palotája projekt, de még nem biztos, hogy ez lesz a tervek szerint 2011 nyarán megnyíló új kulturális centrum, közösségi tér neve.

A Kálvária sugárút–Jósika utca–Londoni körút–Gogol utca által határolt területre megálmodott intézményről lapunkban már többször beszámoltunk. A ma még az IKV által használt T alakú telken épülő közösségi központban kap helyet két év múlva a Százszorszép Gyermekház, az Öthalmi úti volt szovjet laktanyában őrzött informatikatörténeti gyűjtemény, a Szegedi Tudományegyetem informatórium nevű programja – ahol például majd nemcsak dolgoznak, hanem be is mutatják munkájukat a PhD-hallgatók – és a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) látványlaboratóriuma, ahol a látogatókat is bevonják a kísérletekbe.

Az IKV ősszel költözik el, az építkezés jövőre indul. A beruházás jórészt pályázati forrásból valósul meg, összesen 2 milliárd 65 millió forintba kerül, ebből az önrész 385 millió forint – tájékoztatott Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

A szegedi csodák palotája látványterve. Az épület inkább funkcionális, mint különleges.
A szegedi csodák palotája látványterve. Az épület inkább funkcionális, mint különleges.

A tervek már elkészültek, a kulturális centrumban 1291 négyzetmétert kap a gyermekház, 1294-et az informatikai gyűjtemény. 418 jut az informatóriumnak és 250 az SZBK-nak. A közös tér 2090 négyzetméter. Hetven autó és két busz fér el a parkolóban. A belső udvarban egy kisebb domb lesz – ez takarja majd el diszkréten a parkolót –, rajta sétányok.

Egyedülálló gyűjtemény

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 5 évre vállalta az Agórába költöző, Európában egyedülálló, több ezer darabos számítástechnikai gyűjtemény működtetését. A történeti rész feldolgozását már elkezdték, az élő, gyarapodó gyűjteményt fejlesztik, katalogizálják.

Olvasóink írták

 • 3. Sly7 2009. július 18. 12:09
  „"Öthalmi úti volt szovjet laktanyában őrzött informatikatörténeti gyűjtemény"
  Csak egy kis helyesbítés: Az nem Öthalmi út, hanem Öthalmi Diáklakások, és a Budapesti úton van... Különbenis, az Öthalom utca Rókuson van! (Amúgy az érdekes, hogy nem szegedi lévén én jobban tudom...:S)”
 • 2. virtualista 2009. július 18. 10:02
  „Egy kátyúmentes körútnak jobban örültem volna...”
 • 1. egal 2009. július 17. 16:44
  „Ki tervezte?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű a sándorfalvi plázs

Sándorfalva - Matrózból lett vízőr, homokvár mellett pancsoló gyerekek, reggae-ritmusra rágó lányok,… Tovább olvasom