Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

2011 őszén nyit a szegedi Árkád

Szeged - Lassan befejeződik a kendergyári telken a régi üzemépületek bontása. A befektető ECE a Market Építő Zrt.-t bízta meg a mintegy 100 millió euróból felépülő Szeged Árkád bevásárlóközpont kivitelezésével. A nyitást 2011 őszére tervezik.
Júniusban elkezdődik a munkagödör kiásása a volt kendergyár területén épülő bevásárlóközpont számára. – A gazdasági helyzet jelentős javulására már a jövő évtől számítunk – mondta Christoph Augustin, a szegedi Árkád bevásárlóközpontot fejlesztő, bérbeadó és hosszú távon üzemeltető ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezető igazgatója.

– Nagy erőkkel dolgozunk a projekten, és azon, hogy az ütemtervet teljesítsük. 2011 őszén szeretnénk megnyitni a szegedi Árkád bevásárlóközpontot.

Az ECE a szegedi Árkád építésébe több mint 100 millió eurót – mintegy 28 milliárd forintot – fektet be, már az építkezés idején 800 új munkahelyet teremt. A nyitás után több mint 1000 ember talál majd munkát a bevásárlóközpontban. A generálkivitelezői megbízást a Market Építő Zrt. kapta.

A szegedi Árkád a korábbi kendergyár és néhány azzal határos telek területén épül a Londoni körúton. Már minden szükséges építési engedély rendelkezésre áll. A bevásárlóközpontban 130 üzlet lesz, több mint 40 százalékuk már bérlőre talált. Közöttük olyan neves divatmárkák képviseltetik majd magukat, amelyek Szegeden eddig még nem jelentek meg. A bevásárlóközpontban szupermarket, kávézók és éttermek is helyet kapnak.

A kivitelező már felvonult a munkaterületre. Fotó: Frank Yvette
A kivitelező már felvonult a munkaterületre.
Fotó: Frank Yvette

A szegedi Árkád külső megjelenése a budapesti Szántó és Mikó Építészek Kft. terveinek figyelembe vételével készül: az iroda 2007 őszén nyerte meg a pályázatot. A végleges terveket a szintén díjazott 3H Építész Iroda készítette, szoros együttműködésben a pályázat győztesével. Az építészek ügyeltek arra, hogy a volt kendergyár megőrzésre javasolt elemeit – a műemlékvédelem elvárásainak megfelelően – megtartsák, így egyes nyerstégla homlokzatok megjelennek majd a külső falakon. Ezen kívül az ECE több, a gyárban használatos gépet is kiállít a bevásárlóközpontban.

A beruházó

Az ECE Projektmanagement több mint 40 éve fejleszt, tervez, kivitelez, üzemeltet és ad bérbe bevásárlóközpontokat és nagyméretű ipari ingatlanokat. Jelenleg 116 bevásárlóközpontot üzemeltet Németországban, Magyarországon, Törökországban, Lengyelországban. Csehországban, Ausztriában, Svájcban, Görögországban, Oroszországban, Bulgáriában és Katarban – eladóterük 3,6 millió négyzetméter. Az ECE-bevásárlóközpontok 12 ezer 500 bérlője összesen 13,3 milliárd euró éves forgalmat bonyolít le, és ezzel az ECE európai viszonylatban az üzletág piacvezetőjének számít. Magyarországon Budapesten, Debrecenben, Győrben és Pécsett üzemeltetnek Árkád bevásárlóközpontot. Európa-szerte további 21 bevásárlóközpontjuk áll építés, illetve tervezés alatt. Az ECE Szeged kulturális és sportéletének támogatása iránt is elkötelezte magát. A cég a nemzetközi hírű Schleswig-Holstein Musik Festival keretében koncertet szervezett Szegeden, és támogatta a Király-König Péter Zeneiskolát, valamint a Szeviép Szeged női kosárlabdacsapatot is.

Olvasóink írták

86 hozzászólás
 • 86. Cinea 2010. május 19. 08:56
  „A buszpályaudvar és a piac együtt kéne, h maradjon, de nincs hely. Ezen már évek óta sz...kodnak. Tudom, h ez a "nagyjának", meg akit nem érint, nem szempont. BOCS, A SZEGEDIEKÉRT MINDENT !
  Ott egy nagy üres pavilon, kínaik , Sing, ezeket kéne csak máshova áttelepiteni, és mindjárt lenne hely.
  Képzeld reggelenként, az összes bejáró iskolás nagytáskával, piacos nénik garabolyokkal, ernyőkkel, stb..
  És még egy plusz tortúra a helyijárattal. Szoktál vidékről beutazni? Majd kinyomják a beled, jó ha az egyik lábadon meg tudsz állni, és azért is annyit kell fizetni, mintha kényelmesen ülnél. A Kálvária sgt igy is olyan szűk, zsúfolt, borzalmas az úttest állapota, vagy netán majd helyi repülőgéppel szállítják be a belvárosba az utasokat?”
 • 85. macs 2010. május 18. 19:25
  „dr.Csillagvirág,
  melyik turiban vannak rongyos cuccok?”
 • 84. macs 2010. május 18. 19:24
  „Cinea,
  téged olvasva az jutott az eszmbe. Az egész Mars térből egy nagy-nagy buszportot kéne csinálni. A piac meg menjen ahová akar. A szórakozni vágyó ifjuság meg csatlakozhat hozzá. Végül is a bejárókért mindent.
  Ezt a jegy cirkuszt sem értem. Aki alkalmanként jön, az jegyet vesz, aki sokszor, annak olcsóbb a bérlet. Ha nyugdíjas és sűrűn jön Szegedre, lehet, hogy a 45 Ft-os jegy mellé megérné venni egy városi nyugdíjas bérletet.
  A Mars tér kicsi a piacnak és pályudvarnak. Az egyiknek mennie kell, és ez valószínüleg a buszállomás lesz. Ahová tervezik?, jól megközelíthető és valószínűleg a helyi közlekedést is hozzá fogják igazítani.”
 • 83. Cinea 2010. május 18. 19:16
  „79. makáko!
  De sajnállak, egész Szegeden nincs egy normális cucc, ami megfelelne neked. Mért nem mindjárt Párizsba jársz ruhát venni?”
 • 82. Cinea 2010. május 18. 11:07
  „73. hsz.
  Igen, jó hogy a belvárosban van a buszpályaudvar, Téged mért zavar? A környékből bejáróknak közelebb van sokminden, gyalog is elérhető. Pl. a nyugdijas jeggyel 45 Ft-ért beutazók Szegeden + 280 vagy mittomén mennyi helyijeggyel tudnak beljebbjutni, arról nem is beszélve, hogy pl. a Kálvária sgt. birná-e a forgalmat. Vagy teljes árat veszel, + helyijegy, többe kerül mint autóval. Csakhogy nincs parkoló... De van rossz levegő. Ha messzebb lesz a piactól, nagyon kedvezőtlen lesz, de hát ez a városiakat, akik bérlettel utaznak, nem érdekli. Nem az a baj, h a belvárosban van, hanem szűk, elavult, lepusztult, borzalmas állapoban van, bővíteni, korszerűsiteni kéne.. Mért nem telepitik ki a Sing-et, az senkit nem zavar a belvárosban?”
 • 81. dr.Csillagvirág 2010. május 18. 08:25
  „Szerintem is kell Szegednek! Rengeteg szegedi jár fel Kecskemétre és Budapestre vásárolni, mert Szegeden nincs normális üzlet! Kínai üzletek minősége nulla, a turik felhígultak és színvonalukhoz képest már drágák a használt, lukas, szakadt rongyok!!! A Kárász utcán nevetséges árakon - szandálok 30.000 Ft - árulnak ruhákat!!! Márpedig aki dolgozik, attól ugyebár elvárja a munkáltató, hogy normális ruházatban jelenjen meg a munkahelyén!!!
  makákó-nak igaza van, kell Szegednek Árkád ! Ha a Pláza színvonalasabb lenne és nem gagyi cuccot árulna, akkor talán meg lehetne kérdőjelezni, de a pláza színvonala már lassan az olajbányásztéri turi színvonalát sem üti meg!!!”
 • 80. jozko 2010. május 18. 08:15
  „Nézzük a jó oldalát: A főmufti, aki beleteszi a legnagyobb dohányt, abban bizakodik, hogy a jövő évtől gazdasági fellendülés várható! Ami meg a magyar rabszolga-munkaerőt illeti: tartok tőle, ha magasan kvalifikált, néhány idegen nyelvet perfekt beszélni tudó munkaerőre igényt tartó beruházások létesülnének errefelé, nehéz lenne nagyobb létszámú munkaerőt találni...valószínű, hogy ez a tény is visszatarthatja a beruházókat...így most az a véglet érvényes, hogy a kis létszámú kvalifikált munkaerő középszintű végzettséget /sem/ kívánó munkakörökben kényszerül elhelyezkedni, alulfizetve-és örülhet, hogy van munkája. Én -válogatás nélkül- az elmúlt 20 év "felelős" vezetőit okolom ezért! Nekik kellett volna stratégiai kérdésekben jól dönteni!”
 • 79. makákó 2010. május 18. 08:03
  „78. Igenis kell Szegednek. Például nekem is. Unom, hogy Pestre, Bécsbe esetleg Kecskemétre kell járni normális ruhákért! Ha nem tetszik, akkor ne menj be!
  Mellesleg az a rengeteg turista, aki Szegedre jön nem nagyonb tudja hol elkölteni a pénzét. A Plázán röhögnek, meg nincs is kínálata.
  Ennyi álszentet, mint itt!!! Mindenki fikázza, utána a nyitáskor meg ott sátraznak...”
 • 78. MD2009 2010. május 18. 06:20
  „Ez rohadtul kell Szegednek, nem is tudtam mi hiányzik. A bérlők meg majd egy év múlva jól elhúznak innen.”
 • 77. p79 2010. május 18. 06:14
  „Felőlem nyugodtan felépülhet az Árkád, ugyanúgy nem fogok oda járni, mint a Plázába vagy Napfénybe. Azoknak az időknek szerintem már régen vége, amikor a szocialista gazdaságpolitika következményeként óriási érdeklődés mutatkozott a széles áruválaszték bemutatására (pl. 40 féle tejtermék stb.). Én inkább pont azt látom, hogy az emberek kifejezetten megutálták a nagy üzletek hatalmas, átláthatatlan kínálatát, és egyre többen térnek vissza a kisboltokba, diszkont jellegű áruházakba. A kaját ugyanúgy meg tudom venni a Pennyben is, azon kívül minden mást szinte már csak a netről vásárolok.”
 • 76. skynet 2010. május 17. 23:57
  „Elvileg 3 szintes lesz,mélygarázzsal”
 • 75. skynet 2010. május 17. 23:55
  „Az alábbi linken van egy 12 oldalas dokumentum!!!

  http://www.ece.com/shared/media/downloads/3873_de.pdf”
 • 74. lehopeti 2010. május 17. 22:17
  „és majd mielőtt átadják ezt is elbontják az alvállalkozók alvállakozóinak alvállalkozói, mert nem kapnak pénzt a saját maguknak számlázó cégek alvállalkozóinak alvállalkozóitól?”
 • 73. N.P. 2010. május 17. 20:22
  „Cinea 2010.05.17. 16:00

  "De hát itt Szegeden épp ki akarják rakni a francba a buszpályaudvart! " -- mert milyen jó most, hogy a pályaudvar bent van a belvárosban!!!”
 • 72. korcoló 2010. május 17. 19:45
  „Ha majd megkapják az állampolgárságot,akkor már nem fogják visszakapni az áfát (?)... :))”
 • 71. geza 2010. május 17. 18:07
  „Lehet hogy nem a szegedi vásárlóknak építik hanem románoknak, jugóknak.
  A cora is tele van déli szomszédainkkal, akik -bár nem tudom hogyan- de az áfát visszakapják a határon, szóval nekik "olcsóbb" is vásárolni mint nekünk”
 • 70. Rosmary53 2010. május 17. 17:33
  „A győri Árkádban is ott van szinte minden márka képviselete... de vásárló nincs. A boltosok kint állnak az üzletek előtt, egymással vannak elfoglalva vevő híján. 1000 embernek meddig lesz munkája Szegeden?”
 • 69. qrumpli 2010. május 17. 16:35
  „Húúúúúúúúúúú de jó!
  Már igyis rámdohosodik a péz!
  Tudok vásároni me eddig nemvolt hol !
  Hajrá Magyarország!”
 • 68. Ányez 2010. május 17. 16:26
  „67. Cinea
  Meg 1000 új munkahely.”
 • 67. Cinea 2010. május 17. 16:00
  „Még nincs elég üzlet Szegeden? És fizetőképes kereslet van? Hát hol itt a szegénység? Mindenki sir, meg panaszkodik. Na erre vigaszul, ujfajta márkás cumók is lesznek. Nem tudtuk mi hiányzik!!!

  48. hsz. De hát itt Szegeden épp ki akarják rakni a francba a buszpályaudvart! Messze lesz a piactól is meg ettől az Árkádtól is.”
86 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 magyar énekes jutott az Armel-operaverseny döntőjébe

3 magyar énekes Balczó Péter, Cseh Antal és Haja Zsolt jutott az Armel-operaverseny döntőjébe, rajtuk kívül még 10 versenyzőt választottak ki 16 ország 46 énekese közül. Tovább olvasom