Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

2012 is az építkezések éve Szegeden

Szeged - Napokon belül szerkezetkész a szegedi Agóra, rövidesen elindul az új klinikai tömb építése és a nyári szünetben korszerűsítik a színházat. Közlekedési akadályt a Dugonics és az Árpád tér, valamint a Vásárhelyi Pál utca átépítése jelent majd.
A nagy építkezések évein nem vagyunk még túl Szegeden. Jól halad, január végére szerkezetkész az Agóra – tájékoztatott Igaz Ágnes, a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának vezetője. A szegedi csodák palotája tavaly szeptember óta épül a Kálvária sugárút–Jósika utca–Londoni körút–Gogol utca négyszögben 6751 négyzetméteren, 1700 négyzetméter parkkal. Szeptember közepére kell befejeznie a kivitelező KÉSZ Építő Zrt.-nek a 2 milliárdos, négyszintes komplexumot, amelyhez 1,6 milliárd az uniós forrás. A közösségi központba költözik a Százszorszép Gyermekház, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által gondozott informatikatörténeti gyűjtemény, az egyetem Informatórium nevű programja és a Szegedi Biológiai Központ látványlaboratóriuma.

Ugyancsak nagy erőkkel épül a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új sürgősségi osztálya az új klinika mögött. A 36 ágyas ellátóhely 1,2 milliárd forintból 2012 első félévére készül el.

Szeptember óta épül, és január végére szerkezetkész lesz a szegedi csodák palotájaként emlegetett Agóra. Fotó: Karnok Csaba
Szeptember óta épül, és január végére szerkezetkész lesz a szegedi csodák palotájaként emlegetett Agóra. Fotó: Karnok Csaba

A klinikafejlesztés dandárja ezután kezdődik. Ha az új klinikai tömb kivitelezésére kiírt tenderen hivatalos eredményt hirdetnek, akkor a 6,2 milliárd forintos építkezés heteken belül elindulhat. A beruházáshoz 4,2 milliárdos új műszerbeszerzés társul. Az új klinikai tömböt előreláthatólag 2014 nyarán adják át.

Levezető év

2008 óta minden egyes év a nagy terepmunkákról szólt a szegedi tömegközlekedési nagyprojektben – eddig. Megírtuk: a pályarekonstrukció az 1-es vonallal tavaly decemberben befejeződött. Idén a villamos- és trolibeszerzésen, valamint az utaskényelmi fejlesztéseken a sor. Ezeket jelenleg készíti elő a lebonyolító Szeged Pólus Nonprofit Kft.; áprilistól augusztusig 7 végállomáson alakítanak ki az Indóház térihez hasonló B+R kerékpártárolókat, idén és jövőre pedig a megállók többségében kiépítik a tájékoztató rendszert, és az SZKT telephelyén létrehoznak egy modern diszpécserközpontot.

Áprilisban startol a tervek szerint a város közlekedését leginkább befolyásoló fejlesztés: a Dugonics és az Árpád tér teljes rekonstrukciója. Beszámoltunk róla: ez a 770 millió forintos felújítás az összesen 2,5 milliárdos Szeged Biopolisz Park projekt része. A fejlesztési iroda vezetője elmondta: a kivitelező kiválasztására kiírt tender ajánlattételi határideje a napokban lejárt, rövidesen elkezdődik az értékelés. A beavatkozás érinti a Somogyi utca–Dugonics tér–Árpád tér–Toldy utca–Apáthy utca–Eötvös utca által határolt területet. A látványos terepmunka a Somogyi utca Kelemen utcai végénél kezdődik majd, és közműkiváltással, burkolatcserével, parkosítással év végére éri el a Dugonics tér egykori bizományi áruházi sarkát.

Május közepétől augusztus közepéig tart az elképzelések szerint a Szegedi Nemzeti Színház korszerűsítése. A megközelítőleg nettó 400 milliós energetikai projektben többek között felújítják a külső nyílászárókat, modernizálják a világítást és a szellőzést, akadálymentesítik az épületet. Leválasztják a fűtőrendszerét a bíróságéról, és saját kazánházat alakítanak ki.

Júniusban kezdődhet a másik nagy, közlekedési fennakadásokkal járó építkezés: folytatódik a Vásárhelyi Pál utca négysávúsítása. A Bakay Nándor utca és a Kálvária sugárút közötti szakaszra a fejlesztési iroda előkészítette a közbeszerzési eljárást. Ha az uniós szakhatóság hozzájárul a határidő-módosításhoz, kiírják a tendert. A csatornázást és útépítést a tervek szerint év végéig kell elvégezni.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. oszama 2012. január 29. 21:13
  „15. fili-busz 2012.01.27. 11:26
  Asszem te Romániáról beszélsz.
  Náluk 161.91 EUR, nálunk 295,63 EUR a minimálbér. Te elmész ennyiért dolgozni?
  Na látod ezért épül ott és nem itt gyár.
  Tájékozódj mielőtt hülyeséget írsz.
  http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=ml9s8a132hlg_&met_y=minimum_wage&idim=country:ro&fdim_y=currency:eur&dl=hu&hl=hu&q=rom%C3%A1nia+minim%C3%A1lb%C3%A9r#ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=minimum_wage&fdim_y=currency:eur&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:hu:ro&ifdim=country&hl=hu&dl=hu”
 • 36. gyuszter 2012. január 29. 12:12
  „Nem volna baj, ha a színházban végre a székeket is rendbe tennék.”
 • 35. gitron 2012. január 29. 09:44
  „24. lukrecia

  Ebben a kommenthalmazban - tisztelet a kevés kivételnek - benne van az ország minden gondja, keserve. Alig akad valaki, aki tisztában lenne az alapismeretekkel, vagy az adott témáról a cikken kívül bármit is olvasott/hallott volna; de nagy erőkkel osztja az észt. Az kell nekünk konzervgyár, meg, hengermű, hisz olyan ipari ország vagyunk, mint ide Lacháza. (Mellesleg a min. elnökünk nemrég nyilatkoztatta ki, hogy mi agrárország vagyunk.)
  Na szóval azt kellene megérten, hogy az önkormányzatunk (akár csak az összes többi szinte) baromi kevés pénzzel rendelkezik, így aztán legfeljebb azt tudja tenni, hogy pályázat úton próbál pénzhez jutni. Ennek meg megvan az a tulajdonsága, hogy arra adják, amire. Vagyis nem elég, hogy pénzt ad az Unió, még azt megmondja a piszok, hogy mire adja, és másra nem használhatod. Persze aljas kapitalastaként még arra is képesek, hogy olyanra adjanak pénzt, ami üzleti vállalkozásban amúgy nem épülne meg, mert nem hoz hasznot (vagy nem annyit), de valamiért jó ez az adott közösségnek. És feleim itt jutottunk el az úthoz, a közterületek rekonstrukciójához, játszóterekhez, strandfürdőhöz.
  A gyár az meg olyannyira üzleti alapú dolog (kivéve a tüntetési és békemeneti transzparens előállító KTSZ-t, ami pártfinanszírozásban működik valószínűleg), hogy a piszok tőkés pénzt tesz bele, és többet vesz ki belőle. Melléktermékként embereknek ad munkát - de senki se gondolja, hogy ez volna a fő cél.
  Persze lehetne mondani, hogy akkor építsen az önkormányzat, meg az állam gyárat, hogy a munka biztosítása legyen a fő cél és a ne a profit, de ilyen már volt, szocializmusnak hívták és állítólag nekünk ez nem tetszett, mert lecseréltük erre a katyvaszra, ami most van.

  No és már csak egy gondolatot fűznék Lukrecia gondolataihoz: Majd kellene húzni valahol egy határt - jó lesz képzeletben is -, hogy honnan kezdve haznos termelőmunka valami, és mi az ami pusztán közpénzből finanszírozott ingyenélés. Aki konzerveket töltöget a futószalag mellett az termelő munka kétségtelen. Aki a buszt vezeti (például, hogy elvigye a konzervgyárba a töltögetőket), az vajon mi, hisz nemigen állít elő hozzáadott értéket? Vagy az orvos - közalkalmazott ő is - lehet, hogy csak olyanokat kezel, akik nem termelő munkát végeznek, akkor ő ingyenél? A tanár, óvónéni, a kukás, a postás, a rendőr, a katona, a tűzoltó, stb., stb.”
 • 34. Agáta 2012. január 29. 09:05
  „Remélem, hogy az új klinikai tömb tender kiírásában figyelmeztették a tervezőket a speciális talajviszonyokra, mert hogy ezt nem tették meg a meglevő esetében.”
 • 33. feri37szeged 2012. január 28. 22:30
  „Építkezések, de minek is? A barbároknak?
  A tesconál a füves villamospálya úgy fel van szántva, mint ha a vetést várná... Csütörtökön napközben történhetett...
  Árkád is jól néz ki a hiányos üvegeivel...”
 • 32. macs 2012. január 28. 21:53
  „Bocsi!
  "Egy 80,000 m?-es, energiabarát létesítmény fogja leváltani a jelenlegi nyíregyházi LEGO gyárat. A számítások szerint az üzem 250 új munkahelyet fog teremteni." vagyis, egy már meglevő üzemet fog a cég átköltöztetni és 250 új munkahely lesz.
  Figyelitek, egy cég teremt új munkahelyet! Egy cég!

  " Michelin Hungária Kft. elbizonytalanodott további magyarországi beruházásait illetően: az új adók és új törvények miatt kiszámíthatatlan a környezet, ráadásul olyanoknak is emelni kell a bérét, akiknek egyébként nem akarták volna. John Young, a Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: nem tudja, mikor folytatják a nyíregyházi gyárban tervezett kapacitásnövelő beruházásaikat, amelyek jelentős létszámbővítéssel jártak volna."
  http://www.infonyiregyhaza.hu/hir_olvas/permalink:a-kiszamithatatlan-magyar-kornyezet-miatt-nincs-uj-michelin-beruhazas-2012-01-25-194907
  Miért nem mernek beruházni? Mert bizonytalan a gazdasági környezet.”
 • 31. joy 2012. január 28. 07:37
  „24!
  Lukika!
  Megmondanád, milyen közszolga az NJSZT informatikusa, vagy a SZBK labormérnöke?
  Való igaz, kevés munkahelyet ad, de sok embert oktat.
  Aki elveti az észt, életét dobja el.

  Termelni te is tudnál, ha pötyögés helyett elmennél kapálni.
  Tudom, téged már ott nem fognak oktatni, mert késő.”
 • 30. tom_peris 2012. január 27. 22:31
  „21. Hammada_Fleet 2012.01.27. 15:41
  hátte milyen jobboldali élmunkás vagy hogy azt a balliberális képregényt olvasod???
  és ezek után azt meg tényleg nem értem hogy miért kell szegény regionális lapunkat bosszantani azzal hogy ő nem elég balliberális mint a NOL???

  Olyan kifordult világ ez... legalábbis az ilyen hozzászólásokból kb ez jön le...”
 • 29. tom_peris 2012. január 27. 22:27
  „24. lukrecia 2012.01.27. 18:31

  turizmus lukrécia turizmus... szerinted hol fog vajas zsömlét venni az a csapat kisovodás aki eljön megcsodálni a szegedi cdapalotát?”
 • 28. strangerrr 2012. január 27. 20:58
  „Akik gyárat hiányolnak...
  Nosza rajta! Mi az akadály? Meg kell csinálni a céget, megvenni a területet, aztán induljon a gyártás:)”
 • 27. jozko 2012. január 27. 20:25
  „Agóra: csordák palotája...”
 • 26. gubanc 2012. január 27. 19:23
  „Egyszerű! Kapd fel a gatyát és irány Nyíregyháza. Szeged nélkül is van élet!”
 • 25. tobaccoroad 2012. január 27. 19:07
  „Nyiregyháza nem hiszem,hogy előrébb van Szegednél de csal meg csipet egy 3000 fős LEGO gyárat.....”
 • 24. lukrecia 2012. január 27. 18:31
  „Kedves beszűkültek, akik nem tudják elképzelni sem , hogy mit lehetne gyártani, csak arra kérlek benneteket , ne ágáljatok a produktív munkahelyek, létesítmények ellen.
  Az agóra milyen munkahelyeket fog bővíteni?? Tán csak nem arra a 30 csókos közszolgára gondoltok aki ott fog dolgozni??? Az ön adóforintjából is !!! Mert értéket semmit sem fog előállítani, ami garantálná a fizetését. Az ő fizetését a mi befizetett adónk garantálja. És így megy ez évek óta. És szidjuk a kormányokat , hogy milyen sok az adó, meg eladósodik az ország. El kellene dönteni mit is akarunk. Egy biztos , dolgozni sokan nem akarnak. Mindenki főnök szeretne lenni , vagy legalábbis közszolga. Ezért egyre több a közszolga, és egyenes arányban az adózás is. Improduktív létesítményekben olyan embereket tartunk költségvetési pénzekből, akik által tovább eladósodik az ország, a város. Na és a bürokrácia , korrupció meg megmarad.
  Nem tudunk magyar primőrt venni a boltokban, mert senki nem akarja a termelő munkát. Egyre drágább a csirke hús, és minden, mert a hivatalok fűtésére , működési költségére, felesleges térburkoló kövekre , járdaszigetekre költjük a pénzt. Önmagunk alatt vágjuk a fát , és egyesek fel sem fogják.
  Az Audi gyár már több mint 10 000 embert foglakoztat , a Merci közelít a 3 000 hez , de mi még mindig a lézerkardot tervezzük, és azzal hitegetjük az embereket, hogy ott 6-8 000 ember fog dolgozni. De csak hitegetünk, mert még nincs semmi kész. És ha kész lesz akkor is 300 körül fognak ott dolgozni. Az Audinál csak ennyien dolgoznak az autóülés részlegen. Varrónők, kárpitosok, villanyszerelők, tmk-sok. stb. És ők megtermelik a saját fizetésüket nem költségvetési pénzekből adósítják el tovább a többi magyar helyzetét.
  Aki meg nem tudja mit lehet gyártani, képzelőerő hiányában javaslom olvasson újságot, kapcsolja be a tv-t vagy én is adhatok tippeket.”
 • 23. Misi72 2012. január 27. 17:37
  „Az új klinika gondolom nem a vasútihid helyén fog létesülni!!”
 • 22. kisemberke 2012. január 27. 16:13
  „Na ez,hogy nagy erőkkel épül az Újklinika sűrgősségi ellátó az balettos túlzás.2 napja kezdték feltúrni a dolgozói parkoló egy részét de egyébként ló....r nem történt eddig.Ott dolgozom a klinikán. Ennnnyyyyiiiiiii.Soha nem készül el ott semmi nem hogy 2014-re ha ilyen ütemben haladnak.”
 • 21. Hammada_Fleet 2012. január 27. 15:41
  „Érdekes, hogy a NOL-on már fenn van, hogy Botka a jobbik-fidessze legint az iskolákat akarja levágni nyilc milliárdra, a délmagyar meg még az építkezések évéről hantázik.
  http://nol.hu/belfold/koltsegvetesi_puccs_szegeden

  A Botka-kultusz látványépítkezései az iskolák lerablásából. Ez nagyon fekszik a maszop első titkári pozícióját éppen megrohamozó szegedi pártmunkásnak.”
 • 20. szandokán 2012. január 27. 13:22
  „2014 nyarára örülhetünk,ha az új sürgősségi tömb kész lesz.Az új klinika épülete meg szerintem soha.”
 • 19. szunyi 2012. január 27. 12:16
  „Na jön az ELI ami munkaerőt teremt, meg jön a gázerőmű (ezek is termelő beruházások!).
  Kérdésem ki keres jobban az Apple mérnökei, vagy a 10 éves kinai munkáserő aki összerakja?”
 • 18. geza 2012. január 27. 12:05
  „Az Agórára kapott pénzt a város úgy mint Győr Pécs, amit erre kellett költeni. Ezzel nincs baj, de a látvány beruházásokból ki sem látszik szeged. A Szilánk is Szatymazon épített csarnokot magának, a KÉSZ-t szegedről elüldözték (Kecskeméten vannak és ott adóznak).”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nő a múltból – a kisszínházban

Roland Schimmelpfennig Nő a múltból című drámáját ma 19 órától mutatják be a kisszínházban. Tovább olvasom