Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 33°C Még több cikk.

2015 elején megnyitják a régi röszkei átkelőt

Szerbia és Magyarország stratégiai partnerségét további közös fejlesztések erősítik, amelyek növelik az energiabiztonságot is - mondta Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Szegeden, sajtótájékoztatón.
Szijjártó Péter a Belgrádban tartandó keddi szerb-magyar csúcstalálkozót megelőzően Szegeden fogadta a gazdasági vegyes bizottság szerb társelnökét, Snezana Bogosavljevic Boskovic mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztert.

Az államtitkár az eseményt követően elmondta: Magyarország és Szerbia stratégiai partnerségét bizonyítja, hogy tavaly minden idők legnagyobb kereskedelmi forgalmát érték el, amely meghaladta az 1,6 milliárd eurót. Hozzátette, az a pozitív tendencia az idén is folytatódik, az első negyedév adatai a kétoldalú kereskedelmi forgalom további növekedését mutatják.

Szerbiában 400 szerb-magyar vegyesvállalat működik, Magyarország az 5. legnagyobb befektető ott és az 5. legnagyobb exportőr is. Az államtitkár elmondta: a találkozón megállapodtak abban, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására irányuló előkészítő munkálatokat felgyorsítják. Ennek két szempontból is nagy jelentősége van. Egyrészt személyszállításában a jelenlegi 7-8 órás menetidő a tervek szerint 3 órára csökken. Másrészt a felújított vasútvonal lesz a legversenyképesebb útvonal a Görögországba érkező és Nyugat-Európába tartó kínai áruknak. Ebből mind Szerbiának, mind Magyarországnak nagyon komoly tranzitbevétele származhat – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, a tárgyaláson jelezte kollégájának, hogy a Szeged-Szabadka, Szabadka-Baja közti vasútvonal felújítása érdekében a magyar kormány elvégzi a szükséges beruházásokat. Hétfőn egyeztettek a határ-menti gazdasági fejlesztésekről is. Ennek előzménye, hogy 2012-ben kötöttek egy megállapodást, amely szerint 2020-ig megduplázzák a határátkelők számát. A megállapodáskor öt átkelő volt. Ezt követően átadták az ásotthalmi átkelőt, 2015 elején pedig megnyitják a régi röszkei átkelőt. Emellett a Bácsszentgyörgynél nyíló határátkelőhely építése Magyarországon is folyamatban van. Két további határátkelőhelyet pedig 2020-ig építenek meg.

A tárgyaláson egyeztettek energiabiztonsági kérdésekről is. "Az ukrán válság világosan megmutatta, hogy Magyarországnak nagyon fontos érdeke a Déli Áramlat gázvezeték megépítése, hiszen ez a gázvezeték az útvonalak diverzifikációját jelenti, és Magyarország kiszolgáltatottságát jelentősen csökkenteni fogja” - fogalmazott Szijjártó. Hozzátéve: ez egy közös projekt Bulgária, Szerbia, Magyarország és Ausztria között. Szó volt arról is, hogy az energiabiztonság növelése érdekében a villamos-energia hálózatokat összekötik. A két vezetékhálózat összekapcsolására vonatkozóan a megvalósíthatósági tanulmány a véglegesítés fázisában van. Snezana Bogosavljevic Boskovic mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón bejelentette: a szerb-magyar gazdasági vegyes-bizottság hetedik ülését novemberben tartják meg. A miniszter szerint a kis- és középvállalkozások területén kiemelt lehetőséget látnak az együttműködésre. Közölte: a két országnak sok közös érdeke és terve van a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás és a környezetvédelem területén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra működik a kacsás kút

Megjavították az elmúlt napokban a szegedi, Roosevelt téri játszótéren lévő kacsás ivókutat – más néven Róza-kút –, amely Kligl Sándor szobrászművész alkotása. Tovább olvasom