Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

20 centi havat ígértek - 7 lehet belőle Szegeden

20 centi havat ígértek - 7 lehet belőle Szegeden
Csütörtökre a havazás veszélye miatt adott ki Csongrád megyére figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat - az ígért hónál azonban sokkal kevesebb hullott.

09:50 - Csütörtök délelőtt 9 óráig kb. 6 centi hó hullott Szegeden és környékén, 13 óráig még plusz 2 centi várható – tudtuk meg Merics Attilától. A szegedi meteorológus elmondta, meg is marad a hó, meg olvadozik is, hosszabb távon, szombatra azonban nem sok marad belőle. Pénteken 3, szombaton 4-5 fok is lehet a maximum hőmérséklet. Éjszakára kiderül az ég, mínusz 6-7 fokig is lehűlhet a levegő, vagyis az elolvad hó egy időre visszafagy, ami veszélyes lehet.

06:30 Szeged egyes részein alig 5 centi friss hó hullott reggelre, a hőmérséklet pedig fagypont fölött van. A latyakos hó is nehezíti a közlekedést, vezessenek óvatosan.

Korábban írtuk

Az ország keleti felében az ónos eső északabbra húzódik, de az éjszakai órákban átmeneti jelleggel a Dél-Alföldön is kialakulhat még maximum néhány milliméter ónos csapadék. Késő este az északi országrészben (az Északi-középhegység mellett a Dunakanyar térségében és az észak-dunántúli megyékben is) várhatóan fokozatosan enyhül az ónos esőzés, helyenként csak ónos szitálás lehet.
 
Késhet az újság kézbesítése  A szerda esti meteorológia előrejelzések alapján komoly ónos esőre és nagy mennyiségű hóra kell számítani csütörtökre virradó éjjel. Ha emiatt később jutna el lapunkkal, a Délmagyarországgal olvasóinkhoz a kézbesítő, ezúton is elnézést kérünk.

Emellett csütörtök reggelig a Dunántúlon és a Dél-Alföldön összességében nagy területen lehet jelentős mennyiségű hóra számítani. Általában 5-20 centiméter friss hó hullhat: az Észak-Dunántúlon várható kisebb mennyiség, a délnyugati, déli megyékben ugyanakkor néhol 20 centiméternél is több hó eshet az éjszaka folyamán.

Csütörtökön napközben nyugat felől megszűnik a havazás, ráadásul a pozitív hőmérséklet mellett olvadás kezdődik. A Tiszántúlon lehet még maximum 5-8 centiméternyi friss hó. Elsősorban a Duna menti területeken és a Dél-Alföldön tapadó hóra is készülni kell.
Kollégáink havas fotói. (galéria)
A havazás miatt csütörtökre Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A hófúvás veszélye miatt Veszprém megyére másod-, Fejér és Somogy megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Mint írták, csütörtök reggelig a Dunántúli-középhegységben (legtovább a Bakonyban) lehet hófúvásra számítani az időnként akár viharossá is fokozódó északnyugati, északi szél miatt. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 4 és 0 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és plusz 5 fok között valószínű.

Korábban írtuk:

- Az esti időszakban újabb hullám érkezik, ami még az előzőnél is több jeget visz az utakra. Akár 2-3 milliméteres jégpáncél is kialakulhat – mondta el Merics Attila, a Szegedi Magaslégköri Obszervatórium meteorológusa. – Ezt követően pedig intenzív havazás kezdődik: akár 15 centiméteres hó is hullhat reggelre.

Mielőtt mindenki örülni kezdene a fehér télnek, eláruljuk: ez a létező legrosszabb forgatókönyv. A hó alatt ugyanis láthatatlanul ott húzódik majd a jégpáncél, így valószínűleg a mainál is több balesetre kell készülni. Márpedig a mentőknek már szerdán reggel is plusz autót kellett beállítaniuk Szegeden: nagyjából 25 százalékkal nőtt meg a riasztások száma. Rengetegen kerültek kéz-és lábtöréssel klinikára. Szakemberek azt javasolják, akinek nincs halaszthatatlan dolga, maradjon otthon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár volt aljegyzője lett az adóhivatal megyei igazgatója

Lázár volt aljegyzője lett az adóhivatal megyei igazgatója
Makó Andrást nevezték ki január elsejével a Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatójává. Tovább olvasom