Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

20 év fegyházat kapott a 16-szor büntetett Ajtai János

Szeged, Kiskunfélegyháza - Első fokon tényleges életfogytiglant kapott az a férfi, akit jogerősen végül életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla. A korábban 16-szor büntetett Ajtai János már 20 év múlva szabadulhat. A vádlott fia a tárgyalás szünetében leköpte a sértett jogi képviselőjét, aki védelme érdekében rendőröket hívott.
Emberölés kísérlete miatt jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta Ajtai Jánost a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön. A 40 éves kiskunfélegyházi férfit első fokon – mint erőszakos többszörös visszaesőt – tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék. A mostani jogerős végzés szerint a férfi már 20 év után feltételesen szabadságra bocsátható.

Ajtai Jánosnak – aki 1989 óta 16 esetben, főként testi épség elleni bűncselekmények miatt volt büntetve – feleségétől két gyermeke született, ám házasságuk megromlott. 2011 augusztusában a nő két gyermekével és édesanyjával Kiskunfélegyháza belvárosába ment, hogy ott a vádlottal találkozzon. Ajtai arra kérte feleségét, térjen vissza hozzá, ám a nő közölte: nem kíván visszaköltözni.

Leköpték a jogi képviselőt

A tárgyaláson részt vett a súlyosan megszúrt férfi jogi képviselője is. Az ügyvéd végszóként közölte: ügyfele vélhetően vagyoni kártérítést fog benyújtani a támadás miatt, de ezt polgári peres eljárásban fogják kezdeményezni. Az ítélethirdetés előtti szünetben a vádlott fia megfenyegette az újságírókat: ha lekamerázzák az apját, eltöri a lábukat. Kicsivel később a sértett jogi képviselőjét kezdte el szóban inzultálni a népes rokonság: mi jogon akarnak vagyoni kártérítést? Az ügyvéd a biztonsági őrökhöz fordult, akik kivezették a vádlott leghangosabban szitkozódó fiát. A fiatal útban az utca felé leköpte a jogi képviselőt. – Leköptek, és anyáztak. A saját védelmem érdekében rendőröket hívtam – mondta a jogász lapunknak a tárgyalás után, amikor a rokonoknak 3 rendőr sorfala mellett kellett távozni az épületből.  

Az asszony szülei is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, és arra kérték a vádlottat, hogy vegye tudomásul lányuk döntését. A vádlott ekkor apósához fordult és „Ezt akartad? Akkor meghaltok mindannyian!" kijelentés közben elővett egy zsebkést, ezzel többször megszúrta apósát, aki menekülni próbált, de elesett, a vádlott utolérte, és ismét többször megszúrta.

A sértett életveszélyes sérülést szenvedett. Ekkor a vádlott anyósa megpróbálta a férfit lehúzni összeszurkált férjéről. Ajtai szembefordult az asszonnyal, őt is háromszor megszúrta, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozva, majd felesége arcának mindkét felét megvágta.

Fedor Tamás ügyvéd szerint Ajtai nem akart embert ölni, szúrásai nem voltak irányítottak, kitartó sem volt tette elkövetésekor. Az elsőfokú bíróság csak következtetett arra, hogy védencét ölési szándék vezette. Az ítélőtáblától azt kérte: ne emberölés kísérletében, hanem életveszélyt okozó testi sértésben mondják ki Ajtai János bűnösségét, és enyhítsék büntetését. A TÉSZ kiszabása törvénysértő volt – erősítette meg Vörös István ügyész. Kiderült: Ajtait első fokon csak emberölés kísérletének alapesetében mondták ki bűnösnek, ez a bűncselekmény nincs benne abban a körben, amely miatt tényleges életfogytiglant lehet kiszabni, azaz hibázott a Kecskeméti Törvényszék.

A Szegedi Ítélőtábla Mezőlaki Erik vezette tanácsa úgy döntött: a törvénysértés miatt nem lehet TÉSZ-t kiszabni, ám mint erőszakos, többszörös visszaesővel szemben a vádlottra a törvény szerint csak életfogytig tartó fegyházbüntetést lehet alkalmazni. Feltételes próbára bocsátását a törvényi minimumban, 20 évben állapították meg.

Olvasóink írták

 • 16. CID 2013. április 28. 06:34
  „15., mert bicskával eszik a fagyit :)”
 • 15. békaügetés 2013. április 27. 16:47
  „miért van ezeknél mindig kés,bárhova mennek?”
 • 14. uborka 2013. április 27. 11:42
  „A Bíróságot is minősíti ez a tett!!!!!! Hát ide jutottunk????? Senkit,semmit nem tisztelünk???”
 • 13. USB 2013. április 26. 16:15
  „Ez az az Ajtai?”
 • 12. DDD80 2013. április 26. 11:50
  „A vicc az, hogy egyáltalán kérdésként felmerül egy 16-szoros büntetett, majdnem 2-szeres gyilkos ember kiengedése. És azért a védőügyvédnek is (bár tudom, hogy a munkáját végzi) kellett gyomor ezeket a szavakat kimondani: nem akart ölni, nem irányított szúrás. Röhej...”
 • 11. kakoszeged 2013. április 25. 21:14
  „16-SZOR VOLT BÜNTETVE!!!!!!!”
 • 10. Kirking 2013. április 25. 20:47
  „Fedor Tamás ügyvéd szerint Ajtai nem akart embert ölni, szúrásai nem voltak irányítottak, kitartó sem volt tette elkövetésekor. Az elsőfokú bíróság csak következtetett arra, hogy védencét ölési szándék vezette.

  ---------------------------

  Tisztelt Ügyvéd Úr!

  Nem/kívánom magának, hogy ha egyszer, netalán kést akarnak/akarnának Önbe szúrni - nem is egyszer, hanem háromszor, négyszer, akár többször - akkor azt a bíróság csak csínytevésnek minősítse.”
 • 9. Jakos 2013. április 25. 19:55
  „1. TELSTAR: Nem ő volt az. A Cozma ügyet 2.fokon a győri ítélőtáblán tárgyalták, szóval még csak köze sem volt szegedi bírósághoz.”
 • 8. sügér63 2013. április 25. 16:49
  „Munkából megyek haza Szegeden a Szövetkezeti úton. Már sötétedett. Egy láthatóan zavart roma férfi kért töllem cigarettát, Közben motyogta "rühes kutyák", hát inkább elfutottam.Én is félek, de szerintem a biztonsági őrők is. (azon gondolkodom, lehetet-e Ajtai, mert egy képről hasonlít.)”
 • 7. grafika88 2013. április 25. 15:58
  „16 x volt büntetve !
  De nem volt elrettentő bünti egy sem !mert nem tanult belőle. min. 30 év, v. ami nincs már csak pl. Thayföldön ......ide is visszakéne állítani !”
 • 6. pachakuti 2013. április 25. 15:53
  „"A roma kultúra szép arcát kell nézni, nem a rossz híreket" /Balogh Zoltán EE miniszter/”
 • 5. RowarAtkinson 2013. április 25. 15:29
  „Népes család, biztos fahéjszínűek...”
 • 4. cselac 2013. április 25. 13:55
  „sörpocak: demagógia.”
 • 3. messzegedi 2013. április 25. 13:51
  „1: a névre kattintva két egyéb eset jelenik meg

  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/eletfogytig_helyett_csak_10_ev_bortont_ert_b_lajos_elete/2282165/
  ill.
  http://www.delmagyar.hu/kecskemet/30-rol_40_evre_emelte_az_itelotabla_a_bajai_meregkevero_bunteteset/2298850/

  (másutt fényképek is találhatók)”
 • 2. sörpocak 2013. április 25. 13:43
  „Ha többszörösen visszaeső, hol a fidesz hangoztatta 3 csapás? Mi az, hogy " Ajtai nem akart embert ölni, szúrásai nem voltak irányítottak, kitartó sem volt tette elkövetésekor. Az elsőfokú bíróság csak következtetett arra, hogy védencét ölési szándék vezette.", akkor mit akart, ha nem megölni a sértetteket?
  Itt tart a mi nagy magyar igazságszolgáltatásunk, csak a vétlen lehet a bűnös, mert miért állt a kés útjába!Itt a bűnös ártatlan, csak a vétlen a bűnös!
  Köszönöm fidesz!”
 • 1. TELSTAR 2013. április 25. 13:35
  „Ez a Mezőlaki enyhítette a Cozma-gyilkosok büntetését is. Nem?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorost gázoltak Makkosházon - galéria

Megbénult a reggeli forgalom Szegeden, a Makkosházi körút környékén - a sportmotor vészfékezéssel sem tudta elkerülni az ütközést. Tovább olvasom