Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

20 év munkája van a szegedi étolajban

Csongrád megye - Csaknem 20 év munkájának eredménye, hogy prémium minőségű étolajat állítottak elő a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársai napraforgóból és olajlenből. Az étolajokat legkorábban 2014-től lehet megvásárolni az üzletekben. Jelenleg a gyártási lehetőségekről tárgyalnak.
A Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. kiszombori tenyészkertjében és laboratóriumában Nagyné Kutni Rozália és Medovarszky Zoltán nemesítő, valamint munkatársaik olyan napraforgó- és lenfajták genetikai hátterét alapozták meg, amelyekből prémium minőségű étolajokat lehet előállítani. Még laboratóriumi léptékű hidegen sajtoló üzemet is építettek.

– Az étolajok minőségét a zsírsavösszetétel és az E-vitamin-tartalom határozza meg – mondta Áy Zoltán  kutató-fejlesztő mérnök. – Az új termékeknél, napraforgónál az olajsavszintet 25-ről 85 százalék fölé, míg az olajlennél a linolénsavszintet 40-ről 55 százalék fölé emeltük. Szerettünk volna minél magasabb E-vitamin-tartalmat is elérni.

Az étolajok minőségét a zsírsavösszetétel és az E-vitamin-tartalom határozza meg – magyarázza Áy Zoltán kutató-fejlesztő mérnök. Fotó: Frank Yvette
Az étolajok minőségét a zsírsavösszetétel és az E-vitamin-tartalom határozza meg
– magyarázza Áy Zoltán kutató-fejlesztő mérnök. Fotó: Frank Yvette

Elkészültek az új étolajcsalád első termékmintái: a sütésre alkalmas, magas olajsavtartalmú napraforgóolaj, a salátaöntetnek szánt magas linolénsavas lenolaj, valamint a kettő keveréke, ami mindkét célnak megfelel.

Miért egészséges?

Az olajsav (omega–9 zsírsav) és a linolénsav (omega–3 zsírsav) jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert. A magban lévő E-vitamin – a hidegen sajtolás miatt – belekerül a végtermékbe, természetes antioxidánsként gátolja az avasodást, így az olajok hosszú ideig megőrzik minőségüket. Az új termékcsalád kielégíti a szervezet telítetlenzsírsav-igényét.

Mivel a genetikai hátteret nyújtó növényfajtáknak megfelel a hazai klíma, a termékeket gazdaságosan lehet előállítani, így olcsóbbak, mint az olívaolaj. – Kiszolgálhatjuk azokat a vevőket, akik eddig is megengedhették maguknak, hogy olívaolajat vásároljanak, de szívesen vennének hasonló minőségű magyar terméket – mondta Áy Zoltán. – És azokat is, akik hajlandók áldozni az egészséges táplálkozásra, de az olívaolajat nem tudják megfizetni.

A kutatók szerint a növénynemesítésnek sosincs vége: mindig akadnak egyre jobb termőképességű és minőségű változatok, amelyekből új fajták születnek. Hamarosan beadnak egy új pályázatot, amelynek támogatásával az olajok gyógyászati felhasználásának lehetőségeit vizsgálnák. A kifejlesztett termékcsaláddal pedig mielőbb megjelennének a piacon.
Hogy mikor? – Idén kezdődik a vetőmagok felszaporítása, jövőre az alapanyagok megtermelése, majd a gyártás következik. Így legkorábban 2014-ben kerülhet az üzletek polcaira az új étolajcsalád.

Olvasóink írták

 • 3. SEOpro 2012. március 25. 15:05
  „Gratulálok hozzá!!!
  Eddig sikeresen (nem véletlen) tönkretették a mezőgazdaságunkat, de az ilyen, ehhez hasonló innovatív megoldásokkal lenne esélyünk talpra állítani.
  A fűszerpaprikát már Szent-Györgyi Albert előtt is használták az orvostudományban.
  A gyógyszeripar az egyik legjövedelmezőbb iparág a világon, ráadásul divat a BIO, nem kellene erre is szentelni egy kis időt?
  Szép volt, "Szeged"”
 • 2. igazságkereső 2012. március 25. 11:24
  „A magyar kutatók akár az élelmiszeripari kutatások, akár a műszaki,-vagy orvostudományi kutatások színvonalában élvonalban vannak világviszonylatban is! Csak gratulálni lehet ehhez, azonban az már nagyon sajnálatos, hogy Magyarországon minden területen oly lassan haladnak egy-egy találmány, vagy kutatási eredmények piaci megjelentetése, hogy azt egy "rheumás csiga" is megelőzi a tempó tekintetében.Lehet, ha a mesterségesen állított akadályokat lebontanák pénzügyi és politikai szinten, akkor a magyar lakosság is hamarabb juthatna egy-egy jól hasznosuló és hasznosítható találmányhoz! De mi az akadálya valójában annak, hogy késlekedés nélkül történjen meg mindez? Csak nem a pénzügyi kufárkodás a feltalálók mögött?!”
 • 1. mango1 2012. március 25. 10:10
  „szuper---- már alig várom hogy kipróbáljam”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs mire felírni a gyógyszereket

Leállt az orvosivény-nyomtatás az országban: tendervita miatt nincs, aki készítse a recepteket. Az orvosok több hete várnak a szállítmányra. Tovább olvasom