Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

20 év után búcsúznak a régi motorosok

Szeged - Gila Ferenc, Baktó és Új-Petőfitelep önkormányzati képviselője, valamint Rókus embere, Kalmár Ferenc búcsúzik a közgyűléstől. Örömökről, kudarcokról és egymásról beszéltek.
20 év után elbúcsúzott a közgyűléstől a két legrégibb motoros, Gila Ferenc (70) szocialista és Kalmár Ferenc (59) kereszténydemokrata önkormányzati képviselő. Fideszes és szocialista irányítású években is elnyűhetetlenül küzdöttek Baktóért és Új-Petőfitelepért, illetve Rókusért. Gila rekordot is tart: 2002-ben 67 százalékkal szerzett mandátumot. Kalmár ugyanabban az évben újrázott, pedig csak két jobboldalinak sikerült körzetben nyerni. Idén nem indultak újra.

A városatyák Szalay István (MSZP) polgármestersége alatt kerültek a testületbe, akkoriban, úgy emlékeznek, söröztek is együtt. Nehezen állapították meg, mikor szűnt meg a béke; Gila szerint Bartha László (Fidesz) alatt, Kalmár inkább az utóbbi 12 évet okolta. Legnagyobb vitáikat 2002-től a városrendezési, tulajdonosi és lakásügyi bizottság elnökeként és alelnökeként vívták.

Gila megjegyezte, beszóltak egymásnak a közgyűlésben is, de soha nem lettek halálos ellenségek, mint a fiatalabb generáció tagjai. Kalmár hozzátette, a kezdeti 43 fős közgyűlésben, vagy az utolsó ciklus 29 fős testületében nem is tehette meg az osztálynyi képviselő, hogy nem egyezik meg a másik oldallal a város érdekében. Gila a Botka László vezette közgyűlésben ritkán szólalt fel.

– A polgármester lerendezte a vitákat, az igazi csaták a frakció-, illetve bizottsági ülésen zajlottak – indokolta. – Én meg pont emiatt harcoltam az igazamért. Tudtam, hogy városüzemeltetési tanácsnokként azért tolták rám a tömegközlekedés átszervezését, mert ebből jól kijönni nem lehetett, de valakinek meg kellett csinálni, és tisztességes megoldást hoztam össze – így Kalmár.

Gila Ferenc és Kalmár Ferenc a városházán. Soha nem lettek halálos ellenségek. Fotó: Schmidt Andrea
Gila Ferenc és Kalmár Ferenc a városházán. Soha nem lettek halálos ellenségek. Fotó: Schmidt Andrea

– Mindenki úgy ismert, hogy korábban pártmunkás voltam. Kezdő képviselőként megvolt az oktatásszervező vállalkozásom, tíz éve nyugdíj mellett csináltam. Lentről kezdtem, ezért értem meg magam mindenkivel – idézte fel Gila Ferenc. Baktó és Új-Petőfitelep embere hozzátette, sokkal nehezebb a dolga az egyéni körzet képviselőjének, mint a listásoknak, mert a választói előtt meg kell védenie a döntéseit. – Szeretni kell az embereket – határozta meg a munkájuk lényegét Rókus leköszönő embere, Kalmár Ferenc. Elárulta, 1991-ben lépett be a pártba, akkor találta meg a közfeladat, mikor elődje, Szabó Ferenc a környezetgazdálkodás élére került. Onnantól hiába indult ellene Ujhelyi István, Solymos László vagy idősebb Boros Gyula. Politikus maradt a villamosmérnök a kábelgyári, ruhagyári, majd démászos állása mellett. Utóbbi cégnél 5 éve kért fizetés nélküli szabadságot.

A rengeteg sztoriból az tűnt ki, Gila Ferenc városrészei csatornázására, útjaira és majdnem kész esővíz-elvezetésére a legbüszkébb, meg hogy a kiskertesek nem hontalanok a portájukon. Ahogy az elején ígérte, városi kényelmet és falusi nyugalmat igyekezett teremteni. Druszája is hasonló problémákkal küzdött, megspékelve romos házakkal, ám végül sikerült Rókust fejlődő pályára állítani. A legtöbb embert mindketten akkor látták lakossági fórumon, amikor a kilencvenes években a vonalas telefonhálózatot építették ki a városrészükben.

– Nyilvános a telefonszámom, a csatornázás idején éjjel is csörgött a készülék, mert zavarta a lakókat, hogy zajos teherautók hordták a kohósalakot. Felöltöztem, mentem, de nem bírták kivárni, még egyszer telefonáltak, mire a feleségem morcosabban elküldte őket – idézte fel a nehézségeket Gila. Kalmár a bizalmatlansággal is megküzdött. 1997-ben aszfaltozták az utolsó, nagykörútról nyíló utcákat. Az Öthalom utcaiak hangadója nem akarta elhinni, hogy náluk is lesz burkolat. Amikor a képviselő felhívta, hogy felsorakoztak a munkagépek, higgyen a szemének, az asszony azt mondta: csak akkor hisz, ha az ő háza előtt is elmentek a gépek.

Maradt még teendő bőven. Gila Ferenc az utódjaira a buszközlekedés megoldását hagyja a Pihenő utcáig, illetve az új-petőfitelepieknek és a baktóiaknak kijáratot szeretne az Algyői útra. Kalmár a franciahögyi tömegközlekedést hiányolja még. Gila szívesen vállalna közéleti feladatot, bár hat unokája is gondoskodik tennivalóról. Kalmár Ferenc a megyei közgyűlésben folytatja, mellette Kövér László főtanácsadójaként nemzetpolitikai területen dolgozik tovább.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zászlót kapott a Fricsay-fúvószenekar

Szeged önkormányzata a névadó, a világhírű karmester születésének 100. évfordulója alkalmából… Tovább olvasom