Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 21°C Még több cikk.

20 éve város Kistelek

Kistelek - Ha nagyon akarunk valamit, sikerül – szól a 20 éve várossá avatott Kistelek filozófiája. Az autópálya megépülése óta nyugodt kisvárossá vált, amely megbecsüli helyi adózóit. A kistelekiek most golfpályával, lovas centrummal ellátott termálfaluról, gyógyászati központról álmodnak.
- Egy történetben a nagymama így búcsúzik unokájától: vigyázz, mit akarsz igazán, mert az megvalósul. Kistelek példája is mutatja: ha nagyon akarunk valamit, sikerül. Sokáig semmi realitása nem volt, hogy termálvízzel fűtsük intézményeinket. Ez az országban talán először, tavaly, 500 millió forintból megvalósult – fogalmaz Nagy Sándor polgármester. Jubileum kapcsán faggattuk: 20 éve város Kistelek.

Ma már kistérségi központ: a Baks, Balástya, Csengele, Ópusztaszer és Pusztaszer alkotta társulás centruma. Ez jelentős változásokat generált, például az oktatásban és az egészségügyben. – Mi volt 20 éve? Az egyetlen háziorvosi rendelő épülete 14 helyen ázott be. Helyette létrejött egy egységes egészségügyi központ, sürgősségi ügyelettel, 4 háziorvossal, 2 gyermekorvossal, 2 fogorvossal, majd egynapos kórházzal. Most egy 500 millió forintos pályázattal az összes eszközt korszerűsítjük – sorolja az 1998 óta hivatalban lévő polgármester, akitől kérdezik is: milyen jogon lesz itt modernebb röntgen, mint a megyei kórházakban?

Hangulatos park a művelődési ház előtt. Fotó: Frank Yvette
Hangulatos park a művelődési ház előtt.
Fotó: Frank Yvette

 Csend, szépség, munkahely

– Itt élek születésem óta. Sokat fejlődött Kistelek az elmúlt 20 évben, sokkal szebb lett – fogalmazott az egyik élelmiszerbolt előtt csevegő Győri Andrásné. Beszélgetőtársa, Valkai Jánosné szerint nyugodtabb lett a település élete, mióta megszűnt az óriási átmenő forgalom. Egyedül a munkahelyeket hiányolják: még több lehetőséget szeretnének, hogy gyermekeik helyben tudjanak boldogulni.

Nagy Sándor építészmérnökként végzett – polgármesterként sem felejti el gyökereit. – A mai napig tervezek, nem tagadom, hatással vagyok a település arculatának alakítására. Kistelek szerkezete nagyon zárt, két útra épült. Találkozási pontokat kellett létrehozni, amelyeket egy-egy rendezvénnyel barátságossá tudunk tenni. Egy kisváros ezektől a találkozási pontoktól szép – vallja. „Szakszemmmel" a felújított múzeum a kedvence – mert „kevés régi épületet tudtunk megtartani, ráadásul egy 200 éves, nagy fa áll előtte".

A két említett út közül az egyik 2005 vége óta teljesen más képet mutat: az autópálya megépülésével a régi 5-ös forgalma tizedére csökkent.
– Nyugodt kisváros lett Kistelek. Azok a kereskedők, akik az átmenő forgalomból éltek, ezt meg is érezték. De tudtunk változtatni, összefogással. A helyi kereskedők, adózók a város legmegbecsültebb emberei. Ezért tettünk engedményeket: nem engedtünk be például egy multinál többet. A helyieket biztattuk: fejlesszenek. Munkahelyet teremtettek, és biztosítják az ellátást – említi a polgármester, aki szerint ha a város fogadóképes, előbb-utóbb kinőnek a kis üzemecskék, egy gazdasági övezet az autópálya mentén.

20 éve város Kistelek - KÉPGALÉRIA Fotó: Frank Yvette

Ezért hoztak létre ipari parkot 2006-ban, egy évvel később – 450 millió forintból – 3600 négyzetméteres logisztikai központot. – 15 olyan parcellánk van, amelyen 10-30 főt foglalkoztató kisüzemek épülhetnek, ebből 8-nak nyertes pályázata van, például 2000 négyzetméteres összeszerelő csarnokra, lekvárüzemre, nanotechnológiás kutatás-fejlesztésre. Kérdés, mi tud ezekből megvalósulni a jelenlegi gazdasági helyzetben – fogalmaz Nagy Sándor. Ahogy mondja: „óvatos téma" a tész ügye is, „vannak feszültségek, kifizetetlen számlák", de az önkormányzat mindent megtesz a gazdálkodók piacának megteremtéséért. Az állami szerepvállalás, a Datész megsegítése megoldást jelenthet.
A legnagyobb álom tárgya a település melletti 400 hektáros terület. – Nem újabb aquaparkot, fürdőt akarunk, hanem egy 102 hektáros golfpályával, lovas centrummal ellátott termálfalut, pihenőövezetet, gyógyászati központot – egyelőre ennyit árult el a norvég, kanadai tervezők segítségével készülő projektről.

Olvasóink írták

 • 7. mazsola99 2009. október 26. 00:19
  „nyugodt kisváros???szinte minden héten olvasni valamien gyilkosságról ami ott történt...télleg nyugodt...”
 • 6. KolompárRómeó 2009. október 20. 08:16
  „Pedig mar egy kozlekedesi lampa SINCS a varosban. 1 volt, de korforgalom lett belole :)”
 • 5. Ajna 2009. október 19. 23:53
  „hát a vigyázz, mit akarsz történettel nem értek egyet .... én csak egyvalamit akartam mindennél jobban ...”
 • 4. gedeon 2009. október 19. 17:42
  „Nagyon szellemes vagy.”
 • 3. xcbcr 2009. október 19. 16:50
  „Kistelek nekem csak kis telek.”
 • 2. Gazficko 2009. október 19. 10:19
  „Grat. Viszont Szeged már több mint 750 éve város . Erre varrjon gombot a DM.”
 • 1. gedeon 2009. október 19. 10:04
  „Az első kép alatti mondattal van egy kis bibi!
  Nem park, hanem egy kis TÓ, halakkal és fahíddal és nem a művelődési ház előtt, hanem a SPORTCSARNOK előtt. A hangulatos szó az stimmel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra szavazhatnak a betegek

Év végéig értékelhetik a betegek az ország egészségügyi intézményeit öt szempont szerint. Az Év Kórháza díjnak egyre nagyobb a presztízse. Tovább olvasom