Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

20 éve város Mórahalom

Várossá avatásának 20. évfordulóját ünnepli Mórahalom. Megmaradó tanyai identitásról, milliárdos szállodatervekről beszélgettünk Nógrádi Zoltán polgármesterrel. 15 éve áll a település élén, összenőtt vele. Gondolkodik, újráz-e jövőre.
Tanyaközpontból 1950-ben lett község, ebből nagyközség – végül 1989-ben város Mórahalom. Éppen 20 éve. 15 esztendeje vezeti a települést Nógrádi Zoltán – a két jubileumról kérdeztük.

– A mórahalmiak őrzik magukban a tanyai lét gondolkodásmódját, értékrendszerét, emberi kapcsolatokban, hagyományápolásban. Erős az itt élők munkakultúrája. De mióta működik a turizmus, olyan európai, városi gondolkodás jelent meg, ami roppant nyitottá tette a települést. Mórahalommal kapcsolatban a fürdő és a Mórakert országosan is szimbolikussá vált. Rövid idő alatt olyan látványos eredményeket értünk el, amelyek megismertették nevünket az országban – fogalmaz Nógrádi Zoltán.

Bővül a lélekszám: átlépte a bűvös 6000 főt. Sosem voltak ennyien a mórahalmiak, akik a szimbólumokra is figyelnek.

Sokat fejlődött 20 év alatt az infrastruktúra is. Fotó: Miskolczi Róbert
Sokat fejlődött 20 év alatt az infrastruktúra is.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Szeretnénk valódi családi fürdőt létrehozni, amelyben a gyerekek, a fiatalok és a gyógyulni vágyók is jól érzik magukat. Ehhez kapcsolódik a 2,7 milliárdból megvalósuló négycsillagos szálloda konferenciateremmel, wellnessrészleggel – a fürdőre épülve. Új járóbeteg-szakellátó központ és rehabilitációs fekvőbeteg-intézmény is létrejön – mesél a fejlődést meghatározó beruházásról. Amelyekhez kiegészítő „termékek" kapcsolódnak – erdei iskola, vadászturizmus, bivalyok, kerékpártúrák. – Törekszünk, hogy az ide érkezőknek legalább egy heti érdekes programot tudjunk biztositani. Ez egy kisváros, nem tűnik el a vendég a vendéglátó szeme elől.

Arcél, iroda, Aranyszöm

– Gyorsan döntök – mert a rossz döntésnél károsabb a meg nem hozott döntés. Legyenek, akik javaslatokat tesznek – de azt kérem, alternatívákat kínáljanak. Gyakran egyedül döntök – ilyen saját bevallása szerint Nógrádi Zoltán, akinek irodája 15 éve ugyanaz. Benne még a tanácselnöki bútorzat, a szekrényben tanácsülési jegyzőkönyvek. – Nem is akartam otthonossá tenni magamnak. A munka és a kényelmesség nálam nem fér össze. Itt a város ügyei zajlanak. Egyedül a családom képe van ott az asztalon – mondja. Mennyire látszik keze nyoma a városon? – Gyűlölöm a rendetlenséget, a koszt, a felesleges cicomát, de elvárom az eleganciát. Ez, úgy gondolom, meglátszik a városon. Kedvenc helyem: az Aranyszöm. Minden egyes négyzetcentiméterének tervezésénél ott voltam, én választottam a falszínt, a függönyöket.

A másik pillér, a Mórakert (amelynek a jövő héten külön írást szentelünk) tavaly év végén „nehéz helyzetbe került, de sikerült a kormányzattal elfogadtatni: muszáj megmenteni a tészeket". A mezőgazdaságra ugyanis szüksége van Mórahalomnak – és legalább ennyi erőt fektetnek az immár 13 éves, 80 hektáros ipari parkba, amely 40 vállalkozást fogad be, több mint 500 embert foglalkoztat.

A polgármester célja, hogy a város gazdasági szempontból ne legyen az állami költségvetés kiszolgáltatottja.

– Minden közintézményünket alternatív, geotermikus energiával szeretnénk fűteni. Most fúrjuk második termálkutunkat, készül a várost behálózó távvezeték-rendszer. Ezzel majdnem évi 100 millió forintot spórolunk. A Homokhátság vízpótlása érdekében tisztítottszennyvíz-tározót hozunk létre, hogy Mórahalmon egyetlen cseppnyi belvíz, csapadékvíz és tisztított szennyvíz se menjen kárba. Zöld város leszünk – sorolja Nógrádi Zoltán, aki a sport elmaradt infrastruktúrájának, a szociális ellátórendszernek a reformját és a Bajai út, a közösségi közlekedés fejlesztését is fontosnak tartja.

20 éves fejlesztési tervet fogalmazott meg 1994-ben, megválasztásakor – most negyedik ciklusát tölti. – 15 év polgármesterként elegendő ahhoz, hogy az ember minden percébe beköltözzön a város: hivatásom, szakmám, hobbim, kicsit a családom is. A város középtávú programját 20 évre terveztük. Most túlságosan bizonytalan a jövő. A gyerekek már nagyokat álmodnak: üvegpalotákat, toronyházakat, sok-sok emberrel. Én most azért küzdök, hogy megmaradjon, amit elértünk – vallja be. Azt mondja: „gondolkodik" azon, vállal-e újabb ciklust 2010-ben.

– Amit elindítottam, szeretném végigvinni, aminek letettük az alapkövét, nem akarom másra hagyni. De az elmúlt 15 évben voltak pillanatok, mikor megkérdeztem: elég-e ehhez az erőm? Aztán lett elég. Ez emberi dolog. Soha nem akartam a felelősséget lepergetni magamról. A Mórakert a második legnagyobb próbatétel pályámon – ismeri el –, az első az volt, amikor 25 évesen csúcsvezető lettem.

Olvasóink írták

 • 4. tüsök 2009. szeptember 12. 19:16
  „Arra lennék kíváncsi,hogy akiknek tartozik Nógrádi Úr által pártfogolt cége,akarnak-e vele összenőni és ha igen,mennyire.”
 • 3. mucu 2009. szeptember 12. 18:07
  „Jó! Azt hogy nyugger, még nem hallottam, de jó. A fürdőbelépő árait figyelve, nem sokáig lesz ez így........”
 • 2. CID 2009. szeptember 12. 17:39
  „"- Szeretnénk valódi családi fürdőt létrehozni, amelyben a gyerekek, a fiatalok és a gyógyulni vágyók is jól érzik magukat" Én is sok mindent szeretnék, de hát a mórahalmi " gyógyfördőbe" leginkább nyuggerek áztatják magukat.”
 • 1. CID 2009. szeptember 12. 17:33
  „Helyes cím : 20 év múlva sem lesz város Mórahalom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnös péntek - lopások, verekedések Szegeden

Besurranó tolvajok, lopások, verekedés. Mozgalmas pénteket zártak a szegedi rendőrök. Tovább olvasom