Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

20 éves a Thealter - középpontban Tolnai életműve

Szeged - Kettős évforduló jegyében zajlik az idei Thealter fesztivál július 16–25. között. 20 éves a rendezvény, a szervező MASZK Egyesülethez több szállal kötődő Tolnai Ottó Kossuth-díjas vajdasági író-költő pedig 70 esztendős.
A MASZK által menedzselt előadások inspirációja ezért Tolnai munkássága, a Thealter témája: Tolnai Világlexikona. Ezenkívül, ahogy máskor is, már kész előadásokat is befogad a fesztivál, amely a saját évfordulója apropóján az elmúlt 20 év több kedvenc előadóját, csoportját újra meghívta Szegedre – hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján, amelyet Balog József művészeti vezető, Benkő Imola (Maszkaland) és Czene Zoltán (Szegedi Egyetemi Színház, SZESZ) tartott.

A Maszkaland témája is illeszkedik a Thealterhez: a színházi gyerektáborban Tolnai Elefántpuszi és Rokokokó című köteteinek gyerekversein alapuló, cirkuszi elemekkel tarkított előadást hoznak létre és mutatnak be. A SZESZ pedig a pécsi egyetemi színházzal közös produkcióra készül szintén Tolnai szövegei alapján – ez egyébként az Európa Kulturális Fővárosa által támogatott program. Góbi Rita Társulata Tolnai Tánclexikona címmel készít programot, Döbrei Dénes és Lajkó Félix előadásának címe: Bőrkert. A fesztivál helyszínei idén: régi zsinagóga, kisszínház és a bábszínház.

A Symposion LIFT és a MASZK közös produkciójaként készül egy képregényszám, illetve az Ómama egy rotterdami gengszterfilmben című verses regény nyomán magyar, szerb, szlovén és horvát képzőművészek képregényadaptációiból kiállítás nyílik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten szörnyethaltak a szatymazi vasúti átjáróban

Azonnal meghalt az a két tanyagondnok, aki a pirosan villogó lámpa és a közeledő vonat dudálása ellenére egy teherautóval hajtott az IC elé. Tovább olvasom