Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

20 évesek a Csongrád megyei gazdakörök

Szeged - A megyei gazdakörök szövetsége a 20. születésnapját ünnepelte pénteken. Budai Gyula államtitkár kiemelte, az őstermelők és családi gazdaságok is részesülhetnek növekedési hitelben.
Huszadik születésnapját ünnepelte pénteken Pusztamérgesen a Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetsége. Kispál Ferenc megyei elnök, a megyei agrárkamara elnöke elmondta, a szövetség összefogja a megyei gazdaköröket, összehangolja a munkájukat, képviseli érdekeiket, és biztosítja az információáramlást. A 2013 márciusában létrejött új kamarai szervezetről hozzátette, bár még nincs róla kormányzati döntés, januártól átveszik a falugazdászokat a hatóságoktól és a kormányhivataloktól, így szétválik a szolgáltatás és a hatósági jogkör. Méltatta a már elhunyt települési gazdaköri alapító elnökök munkáját: a mórahalmi Papp Istvánét, a dorozsmai Kálmán Gézáét és a tiszaszigeti Kiss Antalét.

Budai Gyula (balra) és Jakab István is felszólalt a rendezvényen. Fotó: Frank Yvette
Budai Gyula (balra) és Jakab István is felszólalt a rendezvényen. Fotó: Frank Yvette

Személyes emlékekkel gazdagítva az első gazdaköri elnök, Kovács Lajos és utódja, Tóth László tevékenységét Jakab István országgyűlési képviselő, MAGOSZ-elnök, a parlament alelnöke idézte fel. B. Nagy László országgyűlési képviselő, kormánymegbízott a kevés homokhátsági kitörési pont közül az itt élők hozzáállását, mentalitását, a földhöz való ragaszkodását és hazaszeretetét hangsúlyozta. A mindenkori kormány feladatának nevezte, hogy jogszabályokkal és rendeletekkel megteremtse a versenyképesség feltételeit. Bodó Imre országgyűlési képviselő, a Szegedi Járási Hivatal vezetője megköszönte a feketeföldi – elsősorban kübekházi és tiszaszigeti – gazdaköröknek, hogy a mozgalom létrejöhetett, hiszen nélkülük nem ünnepelhetett volna a szövetség.

Budai Gyula országgyűlési képviselő, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek (MAGOSZ) szövetségi igazgatója, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a megyei gazdákat érintő eredmények közül kiemelte: a termálvíz visszasajtolásának eltörlését kemény harc árán sikerült elérni, valamint rendszeresen átfogó ellenőrzéseket tartanak a nagybani piacokon. Hétfőn szavaz a parlament arról a jogszabály-módosításról, amely rendezi a földhasználatot, így a gazdák igazolni tudják a földhasználatot, amelyre a támogatást felvették. Ugyancsak hétfőn dönt az Országgyűlés arról, hogy az őstermelők és családi gazdaságok is bekerülnek a kkv-kra vonatkozó törvénybe, ennek köszönhetően ők is részt vehetnek a Magyar Nemzeti Bank növekedésihitel-programjában. Hétfőn újabb 60 milliárd forintos pályázat indul, amelyből állattartó telepekhez szükséges eszközökre, élelmiszer-ipari gépekre, technológiák beszerzésére lehet forrást igényelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

260 mázsa tűzifa az Árpa utcai roma családoknak

Téli tüzelővel megpakolt kamion érkezett szombaton Kiskundorozsmára, az Árpa utcába. A… Tovább olvasom