Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

20 ezer könyv a Csillag börtönben

Szeged - Véres krimiktől a lexikonokon keresztül a saját életüket bemutató műig választhatnak könyveket a szegedi Csillag börtön elítéltjei a fegyház 20 ezer kötetből álló kölcsönzőjében.
Egy kistelepülés is büszke lenne a szegedi Csillag börtön 20 ezer kötetes könyvgyűjteményére. Összehasonlításképpen: a nagyjából 3300 lakosú Bordány könyvtárában 17 ezer mű közül választhat a kölcsönző.

– A Csillag börtön 700 fogvatartottja közül 400-an tagjai a könyvtárnak, közülük 40 százalék a rendszeres kölcsönző. A Szegedi Fegyház és Börtönhöz tartozó nagyfai intézetben további több ezer kötet könyv található – mondta lapunknak Bozó Bea. Az intézmény sajtószóvivőjétől megtudtuk: a börtönben a kultúrához alapjoga van egy elítéltnek. Az olvasásból így a nem megfelelő magatartású, illetve a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt fogvatartott sem zárható ki, akit más kedvezményektől meg lehet fosztani.

Gondolatok a börtönkönyvtárban. Fotók: Frank Yvette
Gondolatok a börtönkönyvtárban.
Fotó: Frank Yvette

A kölcsönzés menete a börtön falain belül csak kicsit tér el a kintitől: egy elítélt 5 könyvet kölcsönözhet ki 3 hétre; a könyvcsere szintenként történik. A Hosszúidős Speciális Rezsimben (HSR) büntetésüket töltő elítélteknek a fegyház dolgozói viszik be a könyvekről szóló listát, ők csak ilyen közvetítéssel juthatnak hozzá a kölcsönözhető példányokhoz.

Rejtő, Merle, Rowling

A könyvtárban könyvtár szakot végzett elítélt dolgozik: legutóbb 2005-ben gyűjtötték össze a legtöbbet kölcsönzött művek listáját. A dobogós kötetek: Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány, Robert Merle: A sziget, J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve című műve volt. – De népszerű Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés, valamint Stephen King A remény rabjai című munkája is – mondta a könyvtáros. A Csillagban az elítéltek saját magukról is olvashatnak: a polcokon elérhető Arató László és Bátyi Zoltán Életfogytiglan című munkája. A szerzőpáros a Csillag börtön elítéltjeit szólaltatta meg.  

A könyvtár kölcsönzője mellett olvasóterem is működik, ahol csak a helyben olvasás engedélyezett. Megtaláltuk benne a Révai nagy lexikona és a Britannica Hungarica teljes sorozatát: a fogvatartottak – mivel nem használhatnak internetet – egyfajta kézi keresőprogramként használják a lexikonokat. A Csillagban egyetlen művet tartanak elzárva: a háromkötetes mű az angol parlamenti rendszerről íródott, és 1876–77-ben adták ki. – Igazi muzeális érték, amelyet csak külön kérésre veszünk elő – mondta Bozó Bea.

Évtizedekkel ezelőtt még bárki ajándékozhatott könyvet a börtönnek, amit ma már nem engednek meg. Megtudtuk: az elítéltek minden műfajt olvashatnak, köztük a gyilkosságokkal megtűzdelt krimiket is. Népszerűek a faipari és építőipari könyvek is: sok egykori „szaki" került különböző bűncselekmények elkövetése miatt a Csillagba. A legrongyosabbra olvasott példány címet Dallos Sándor Aranyecset című munkája nyerte el: Munkácsy Mihály regényes életrajzát különösen a képzőművészettel foglalkozó fogvatartottak forgatják.

Olvasóink írták

 • 15. azmegszeged 2012. június 15. 08:57
  „12. Niky90 2012.06.14. 22:31

  Az a gond ezzel a szemlélettel, hogy előbb-utóbb ki fognak onnan jönni, az meg nagyon nem mindegy hogy addig 10 évig egy ingerszegény környezetben, terror alatt tartva éltek, vagy esetleg kaptak valami pluszt amitől másképp látják a világot. Míg az előbbi bizonyítottan képes a legértelmesebb emberekből is vadállatot faragni, addig az utóbbinál megvan az esély (nyugati példák) arra hogy a szabadulás után be tudjon illeszkedni a társadalomba. Egy elítélt az adófizetőknek havonta 300 000 forintjába kerül, és elhiheted nem a könyvek meg a mormon kaja kerül ennyibe hanem az őrzés meg a létesítmény fenntartása. Ez így nagyon drága mulatság, az lenne a cél, hogy a kikerülők közül a legtöbben a szabadulásuk után 3 évvel ne újra egy 300 ezres teher legyenek a költségvetés nyakán, hanem lehetőleg adófizetők.”
 • 14. papika56 2012. június 15. 08:52
  „T. 10.
  Nem értek Veled egyet. Akik ott vannak nem véletlenül vannak ott !
  Azok bűnözők ! Van aki többszörös elítélt !!
  Olvasnak krimit ???? AZÁRT?HOGY tippeket lopjanak a könyvekből ????
  Míg aki kint dolgozik, gürcöl napi 12-14 órát, hogy megéljen --NA ANNAK már nincs se idelye--se kedve olvasni, konditerembe járni !! és még ADÓT is fizet !
  A börtön NE legyen már szanatórium !! v . WELLNESZ !!!!!”
 • 13. Niky90 2012. június 14. 22:34
  „8. info
  Nem tudom,hogy működik ez a börtön munka, meg,hogy hol van. Annyit tudok,hogy volt rá példa nem egyszer, hogy a Rókusi templom kertjébe dolgozott, pár rab a Csillagból.”
 • 12. Niky90 2012. június 14. 22:31
  „10. Kinga3991xy !!
  És ha ne adj Isten, a Te családtagod ölné meg,mert mondjuk rányitott betörés közben. Amit csak azért követett el,hogy magát, illetve az esetleg fennlévő családját mentse. Akkor is így vélekednél? Nem hiszem..
  Bűnös.. Azért ül,hogy megbűnhődjön, akkor ne szórakozzon már. Ne kapjon tanítást,szakképesítést,szórakozási lehetőséget. Üljön a négy fal közt,és elmélkedjen,hogy mit tett. Persze jár mindenkinek egy második esély,de nem egy olyannak, aki másik ember életét elvette,tönkre tette, megnyomorította....”
 • 11. deszkás 2012. június 14. 19:16
  „KINGA! Mindenkinek van egy téglája.”
 • 10. Kinga3991xy 2012. június 14. 16:29
  „Véleményem szerint joguk van az olvasáshoz!A könyvek sok esetbe megváltoztathatják az emberek gondolatmenetét.Nem is tudjuk elképzelni milyen rossz lehet nekik bent,sok ember csak ítélkezik pedig nem tudhatjuk ki és miért van börtönben! Sose tudhatja az ember mikor kerül olyan helyzetbe,hogy rossz utakra tévedjen csak hogy családján segítsen!!”
 • 9. deszkás 2012. június 14. 11:31
  „Az egyik legkorszerűbb bútorgyárat ( már exportképes termékeket is előállítottak) verték szét anno mondván majd az állam eltartja őket-mondták a rendszerváltó pártok. Sikerült!”
 • 8. info 2012. június 14. 11:14
  „Joguk van a munkához is! Azt még egyetlenegyszer sem lehetett hallani, hogy dolgoznak és mit.-Tehát ehhez is legyen alapjoga, mondjuk lehet önfenntartó.”
 • 7. deszkás 2012. június 14. 11:12
  „És "természetesen" jogdijra igényt tartó DVD-k. Még mielőtt valaki nekem esne: mi is olvasható a főcím előtt? t”
 • 6. Antal50 2012. június 14. 10:32
  „Azért a gyilkosságokkal megtűzdelt krimiket, egyáltalán nemajánlanám nekik.”
 • 5. Horthyszobor 2012. június 14. 10:32
  „Fárasztó munkával kell őket elfoglalni! Még hozzá kőtörés, zsákolás, vagonpakolás.”
 • 4. békaügetés 2012. június 14. 09:37
  „Qllancs
  teljesen igazad van.termeljenek a konditerembe maguknak áramot,termesszék meg ,ha zabálni akarnak és teljesen legyenek önfenntartók .Ha ezután lesz idejük olvasni ,tegyék.Habár elég sokuk csak képeskönyvet tud nézni.
  Egyébként nekünk ezek a söpredékek napi 5000 Ft .-/fő kerül.Na ombudsman elvtárs ehhez mit szól?”
 • 3. Qllancs 2012. június 14. 08:00
  „Felháborító ! Ezek kőkemény bűnözők !
  Só --, szén --kőbánya napi 14 órában !! Nem könyvtár, konditerem, TV ....stb .
  Jobban élnek az adónkból mint mi --akik kívül élnek a rácsokon.”
 • 2. KamuNeni 2012. június 14. 07:54
  „Nem ertem miert nem ajandekozhat akarki konyvet a bortonnek. Annyi penzuk van hogy megengedhetik az ujat a kereskedotol?? Akkor adjak oda a nepnek az extrat.

  A rehabilitacio viszont nagyon fontos igy a konyvek is. A konyv nemcsak szorakozasra van, hanem a gondolatmenetet is meg tudja valtoztatni. Az most vitathato hogy jora vagy rosszra tanit, de a legtobb esetben pozitiv a kimenet es az a fontos.”
 • 1. booo 2012. június 14. 06:30
  „Nagyon helyes hogy sok a könyv, akkor most már a TV-ket le is lehetne szerelni !
  Számomra felháborító hogy egy elitélt "szórakozik" a börtönben és látja a külvilág eseményeit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosok ütköztek – útzár volt az 5-ösön

Két motoros ütközött szerda délután a balástyai benzinkútnál. A vétlen súlyosan sérült. Tovább olvasom