Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

20 forintos almához is jár a blokk

Szeged - A sztereotípiák szerint adócsaló a boltos, a távol-keleti árus, és – sarkítva – minden vállalkozó. Próbavásárlásra indultunk, hogy megnézzük, hol kapunk blokkot, nyugtát.
Alapesetben vásárláskor a visszajáró mellé blokkot is kapunk. A kis papír az adóhatóságnak komoly információforrás: megtudhatja, mekkora árbevétele volt a vállalkozónak, mennyi adót várhat tőle. Néhol azonban hírből sem ismerik a nyugtát.

A Mars téren kezdtem próbavásárló razziámat, egy-két kiló szőlővel. Az őstermelő készségesen pakolta az érett fürtöket, de az 500-as átvételét követően nyugtát nem kaptam. Nem lepődtem meg: alig láttam olyan őstermelőt, aki nyugtatömbbel árulna – pedig 2008 óta számukra is kötelező a számlázás. A buszpályaudvar sarkán álló büfésnél folytattam: két lekváros palacsintát rendeltem. A 160 forint kifizetését nyugtával dicsértük.

6 próbavásárlásból 5-nél kaptunk blokkot vagy nyugtát. A szerző felvétele
6 próbavásárlásból 5-nél kaptunk blokkot vagy nyugtát.
A szerző felvétele

– Nem trükközöm, nincs értelme – válaszolta kérdésemre a szőke kiszolgálólány. Percekig figyeltem: tényleg mindenkinek blokkolt. Azt mondta, akik szem előtt vannak – azaz boltosok, kereskedők – egyre ritkábban kockáztatják meg a feketekasszázást.

Milliós bírság és bezárás is jöhet

A nyugtakibocsátási kötelezettség nem teljesítése a hatályos jogszabályok szerint 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.
Ha ez a mulasztás egy éven belül megismétlődik, akkor 12 napos üzletzárást rendelhet el az adóhatóság – természetesen mulasztási bírság kiszabása mellett. További és ismételt mulasztás esetén pedig 30, majd 60 napra is lakat kerülhet az üzletre. Aki szolgáltatást végez – nincs lezárható üzlete, telephelye, műhelye – és ismételt mulasztást követ el, annak 12 napra felfüggesztik tevékenységét.

A Tisza Lajos körúton, egy kisebb élelmiszerboltban 10 deka pogácsát kértem. 159 forintot fizettem, és a visszajáró mellé blokkot is kaptam. Eddig 2–1-re vezetnek az adózók a nyugtacsalókkal szemben. A Gogol utcai papír-írószerbe is betértem. Nem hiszem, hogy adóellenőrnek néznének, és ezért pörögne oly vidáman a pénztárgép. A fekete alkoholos filcért 320 forintot hagytam a boltban – nyugtát is kaptam. 3–1. Kezdtem elhinni, hogy mindenki becsületes. A passzázs sori zöldségesnél almáért álltam sorba, 20 forintot fizettem. Itt is kaptam nyugtát: 4–1. Ekkor jutott eszembe, hogy betérjek a parkolóház aljában lévő kínaiba. Gondoltam, hátha a távol-keleti kereskedőket gyanúba keverő előítélet is megdől. Vettem egy kék kissapkát – nem tudom, minek – a 290 forintról nyugtát is kaptam. 5–1.
A Honvéd téri pék is számlára adta a kakaós csigát, így a kasszába került pénz pontosan nyomon követhető. 6–1.

Filléres tételek után autószerelőhöz mentem. Éppen aktuálissá vált az olajcsere, egy alsóvárosi szerelőhöz álltam be. Fizetéskor kiderült: számla nélkül olcsóbb. Úgy tűnik, a mondás mégis igaz: kicsiben nem éri meg csalni.

– A NAV Csongrád Megyei Adóigazgatóságának adóellenőrei 2011 októberéig közel ezerszer ellenőrizték a nyugtakibocsátást üzletekben és piacokon. Az ellenőrzések 25 százaléka tárta fel a bizonylatkiállítási kötelezettség megsértését, több mint 28 millió forint mulasztási bírság kiszabására került sor – tájékozatott Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. TomTaylor 2011. október 19. 09:30
  „20 forintos alma?
  Az meg milyen?
  Akkora mint egy ribizli szem?”
 • 20. Satnya 2011. október 18. 23:16
  „Nem igaz, hogy eddig senki nem vette észre, hogy a Mars téren - tini lányokat alkalmazó - kereskedőnek esze ágában sincs a számlaadás. Legalább 10 helyen árusít feltehetően feketén alkalmazott fiatalokkal.”
 • 19. bambinaXX 2011. október 18. 19:24
  „18! és nem is kevés, mint a 20Ft-os alma esetén..”
 • 18. Ada83 2011. október 18. 15:26
  „Én kismamaként babakocsival megyek vásárolni. A fent említett helyek közül, pl passzás zöldséges, vagy parkolóház kinai, elfelejtenek blokkot adni, sőt az összes boltos zöldségesek is hasonlóképp tesznek.Jaj de aranyos szép gyerek és már a pénz vissza is van adva, blokk nélkül..
  Egyébként a nőgyógyászokat kellene már nagyon ellenőrizni, csak úgy megy a fiókba a pénz...”
 • 17. epityu 2011. október 18. 14:49
  „Fodrász, kozmetikus, magánorvos, főbérlő... stb.”
 • 16. geza 2011. október 18. 14:28
  „Aki nem kér számlát, az nem követ el "szabálysértést" ?”
 • 15. ros-mary-53@hotmail.com 2011. október 18. 13:08
  „Az Olajbányász téri piacon vásárolok nap mint nap gyümölcsöt, a zöldségeseknél sohasem kapok nyugtát. A Mars téren sem szokás adni, ha kérdezem, csak röhögnek a kereskedők.”
 • 14. DMagóg 2011. október 18. 12:46
  „Működik: "Hülye azért nem vagyok" Bár, állampolgári jog!”
 • 13. bambinaXX 2011. október 18. 12:22
  „9! ez pedig 1 jó ötlet!!”
 • 12. kumisz 2011. október 18. 11:55
  „Mennyi volt "számlával" az olajcsere?:DD”
 • 11. vélemény 2011. október 18. 11:22
  „" egy alsóvárosi szerelőhöz álltam be. Fizetéskor kiderült: számla nélkül olcsóbb."
  Az autószerelő által adott számla fotója nincs mellékelve? :)”
 • 10. papika56 2011. október 18. 11:02
  „Én még a piacon pl. sose kaptam számlát. De ezek csak 1 ft -os tételek. Bármit javíttattam : gáz, víz, ajtó csere / nem két filléres / autó javítás , orvos --soha senki nem adott számlát pedig itt több tízezer Ft.ről beszélünk.”
 • 9. vélemény 2011. október 18. 11:00
  „Miért is kérne számlát a kuncsaft a víz-gáz szerelőktől, szobafestőktől, asztalostól, és egyéb mesteremberektől?
  Nőne a "szolgáltatás "ára. Az adót neki kellene megfizetni.
  Ha az összegyűjtött szolgáltatói számlák összegének bizonyos százalékát (pl 10%, C ezer forintig) visszaigényelhetnénk a saját adónkból, sokkal többen kérnénk számlát.”
 • 8. egyszegedi 2011. október 18. 10:44
  „Egyik vendéglátósnál is kinn voltak, kaptak blokkot rendesen. Ekkor lezáratták a pénztárgépet, pénzszámolás, 4 ezer Ft-tal volt több a pénztárgépben, a reggeli váltópénz többletet elfelejtették kivenni a kasszából. Kérték a szigorú számadású bizonylatok nyilvántartását, az rendben volt, viszont a vendéglátós januárban véletlenül rossz nyugtatömbbe (2007 év előttibe ) írt be 5 tételt, amit, mikor megjavult a pénztárgép, abba be is ütötte, és a nyugta mellé tűzte a blokkot. Nos azért, mert véletlenül rossz nyugtatömböt használt, és nem egyezett a pénz a zárással (pénztöbblet), megvágták 80 ezer Ft bírsággal. Arra hivatkoztak, hogy nem vezeti megfelelően a nyilvántartását. Ehhez a megállapításhoz a Kft teljes könyvelési anyagát át kellett volna nézni, ez viszont nem történt meg. Szóval a NAV véresen ráhajt a kis pénzekre, mivel a nagyokat nem tudja behajtani. Vannak olyan "díszpolgárai" is, közismert személyei is Szegednek, akik évek óta milliós adótartozással rendelkeznek, de azok "jól fekszenek" valahol.”
 • 7. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2011. október 18. 10:22
  „Minden adócsaló személyes hősöm. Bár én is megtehetném.”
 • 6. ketrin72 2011. október 18. 09:05
  „a nőgyógyászok a 100.000 ftos császár után adnak számlát?”
 • 5. macusnéni 2011. október 18. 09:02
  „Most az elmúlt vásárban arathattak volna a fináncok is meg az Apeh.Anyugati lomtalanításból származó gépek,használt kerékpárok,meg amit csak lehetett kapni.Máskor lehetett látni ilyen személyeket,de gy látszik hidegnek találták az időjárást és otthon maradtak.Az bíztos,hogy a fogorvos,a piktor,a konyhabútort késziitő sem próbálkozik számlát adni.Legalább megkérdezné,hogy igénylem e ? Mindenki zsebbe akarja a pénzt,adó nélkül.A kirakodó vásárban is a kinai cuccot árulják,felveszik aCserepesen lévő kinaitól,s azzal házalnak is.Meg molesztálják város szerte az embert vele.Nem érti meg,hogy nekem,már nem kell az életben semmi,mert attól is szabadulnék amim van.”
 • 4. Csiga 2011. október 18. 08:00
  „Húha, Angliában, akkor adnak, ha kérem. Ha nem kérem, nem adnak (de azt hozzáteszem, hogy nem minden helyen.)”
 • 3. tromi 2011. október 18. 07:58
  „Az a baj a kedves APEH-al, ami már asszem nem is az, hogy nem ott van ahol lennie kellene!
  Elmentünk egy kirakodó vásárba, ahol alapból elvárom, hogy ne a kínai boltos cuccot árulják. De azt árulták a magukat nyelvújító nyelvtörőként eladni vágyó magyarok. Alapból, ha már csalnak, 0 áfa, akkor legalább ennyivel kevesebbet kérjenek érte. De nem! Viszont kb. 10 milla cserélt gazdát azon a piacon. Se fináncok, se rendőrök, se apeh, és csodálkozom, hogy lassan csak én vagyok az egyetlen balek aki adót fizet...”
 • 2. balna 2011. október 18. 07:44
  „Hát igen mi boltosok nyomjuk a nyugtát! Az Őstermelőnek tűnő kereskedő meg b...szik rá! Lásd tarjáni kis piac! Az etnikum árus azt csinál amit akar! Még jelöletlen tojást is árul, persze házi tojásként. Csak ne abba az évek óta ott álló zöld utánfutóba tartaná egész nyáron is száz számra a ketreces tojást. A környékbe van boltom, nem a nyugta adás a legnagyobb gondom, hanem az, hogy a nagybanin a termelőktől illetve a nepperektől szinte lehetetlen szálát vagy fölvásárlási jegyet kicsikarni. Lásd vöröshagyma. Egyetlen egy termelő ad róla papírt. Igaz én csak tőle veszek ezen okból is. Csak tessék mondani ott ahol a bajok vannak nem lehetne rendet rakni?
  Minapi eset: az egyik barkácsáruház 20% kedvezményes akciója mellé nem hajlandó áfás számlát kiállítani!??? Mi van mondom? Közölték ez a felsőbb utasítás! Na akkor most miből is engednek el 20%-ot? Vettem a boltomba ajtót, de nem kaptam róla számlát, de hogy viszem be a könyvelésbe tessék mondani???????? Vagy most akkor én csalok????”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bréking! Elköltöztették, kiszélesítették, felújították a Belvárosi hidat!

Dráma! A hollandiai Arnhembe trolivezetékkel, kerékpárúttal együtt elköltöztették és kiszélesítették a szegedi Belvárosi hidat! Nézze végig a galériát, és hüledezzen velünk! Tovább olvasom