Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

21 birkát öltek meg a kutyák a kecskési portán

Szeged - Két nagytestű farkaskutya tört be a hétvégén kétszer is a kecskési Nagy Istvánék portájára – a 75 éves férfi 21 birkája közül egy sem maradt életben.
Hatalmas, 100 kilós kos fekszik kiterítve az ólban, testén, lábain több helyütt harapások nyomai, óriási lyukak, véres fejét legyek lepik.

– Szombat reggel kijövök a házból, látom, biceg felém az egyik birka, alig bír járni, véres az egész teste. Sietek hátra, az ólakhoz. Ott fekszik a rengeteg birka, jó néhány már elpusztulva, a többiek is sebesülten, marcangolva. Két nagytestű farkaskutya tört be hozzájuk, egy ismerősöm látta őket – mesélte tegnap kecskési házának udvarán a 75 éves Nagy István. Mind a 21 birkája elpusztult.

Kétszer is jártak a kutyák az ólakban a hétvégén, először péntek éjjel törtek be, másodszor hétfőre virradóra.

– Kecskés végében, a bozótosban húzzák meg magukat, nem tudom, kóbor kutyák-e vagy valamelyik közeli telep vagy ház őrzői. Lehet, hogy a négynapos ünnep alatt sorsukra hagyták őket, nem kaptak enni – találgatott a férfi, akinek az első támadás után 6 állata pusztult el. Több mint egyméteres a kerítés az ól körül – a nyomokból a férfi arra következtet, az ebek felkapaszkodtak, -ugrottak a kerítésre, majd szétrágták a birkák hálóhelyének ajtaját.

Egyetlen jószág sem maradt életben. Fotó: Miskolczi Róbert
Egyetlen jószág sem maradt életben.
Fotó: Miskolczi Róbert

Vasárnap éjjel pedig – Nagy István legnagyobb megdöbbenésére – visszatértek.

– Napközben kihajtottam a birkákat legelni, este kerültek vissza az ólba. Nem vettem észre, hogy két kiskutya is van benn, nem tudom, mikor kerülhettek oda. Bezártam őket, együtt a kossal. Lehet, hogy a kutyák őket hallhatták, értük jöttek vissza – mondta a férfi, akinek mind a 21 birkája elpusztult, de 14-et közülük le tudtak vágni, feldolgozták őket. A húsból a mélyhűtőbe és a rokonokhoz, ismerősökhöz is kerül.

– A szívem szakad meg értük. Felajánlom a vadasparknak a jószágot, nem tudom, oda tudják-e még adni valamelyik állatnak. Ha nem, viszem a tetemeket a dögtelepre – hallottuk Nagy Istvántól, akit becslései szerint félmillió forint kár ért a kutyatámadás miatt. Biztosítása nincs, segítséget senkitől sem remélhet.

Nagy István (jobbról) összes jószága elpusztult – a birkák egy részét feldolgozták. Fotó: Miskolczi Róbert
Nagy István (jobbról) összes jószága elpusztult – a birkák egy részét feldolgozták.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Három éve már történt egy hasonló eset velem. Akkor 6 birkám életben maradt, ezért döntöttem el, hogy veszek egy kost és újra megpróbálom. Szépen szaporodtak. Most oda az összes jószág – ismételgette szomorúan –, és már nem is lesz több. 75 éves vagyok, a feleségem is mondogatja: apa, abba kell ezt hagyni.

A Vadasparkban is garázdálkodtak

A Szegedi Vadasparkba is többször jutottak már be kóbor kutyák: 2007 novemberében például három mezopotámiai dámszarvas és nyolc törpekenguru pusztult el. Az ebek addig űzték a különleges, ritka állatokat, amíg azok nyakukat nem törték. Felbecsülhetetlen kárt okoztak, hiszen a mezopotámiai dámszarvasok a veszélyeztetett fajok közé tartoznak, mindössze ötszáz él belőlük a világon. Egy másik támadásban, 2002-ben vikunyák pusztultak el.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. nagypappa 2009. augusztus 26. 17:04
  „Mert a Pistabácsi kb. 500 méterre lakik.
  A birka meg esetleg, ha béget.
  A másik arc Mihályteleki, Géza a becsületes neve.
  JÓ munkásembör...”
 • 29. francotott 2009. augusztus 26. 11:39
  „Sajnálom nem ismerem a birkákat miként viselkednek vészhelyzetben...De az is lehet hogy jó alvó Pista bácsi.Mondjuk én minden apró mozgásra, neszezésre felébredek lehet hogy ezért nem értettem..”
 • 28. kékcitrom 2009. augusztus 26. 11:26
  „Talán azért, mert a birka nem visít, mint a disznó, ha bajban van csak menekülni próbál, csendben....lehet, hogy ezért hívják birkának!”
 • 27. francotott 2009. augusztus 26. 11:14
  „Azt azért nem értem az öreg hogy nem hallotta, amikor ölték a kutyák a birkáit?!Érdekes....”
 • 26. IVY 2009. augusztus 26. 09:39
  „Ki ez a hókuszpók a fotó bal oldalán? Jó arc. :)”
 • 25. kékcitrom 2009. augusztus 26. 08:19
  „Sokan pártolják az egyed jelölő csipet! Szerintem is remek dolog, de....
  A FELELŐS állattartókat köteleznék újjabb (nem kis) költséggel járó csip beültetésre és akinek most ölt a kutyája, annak, és a hozzá hasonlóknak esze ágában sem lenne jelölni a kutyáját! Tehát ebből a szemszögből nézve tök fölösleges lenne.
  Pár éve történt, hogy néhány gyerek a kutyáját a mi területünkön "sétáltatta" és a kutyusnak nem nevezhető nagytermetű állat a mi teheneiknek támadt,akik pányván, láncon legeltek.
  Hatalmas felfordulás lett a vége, még jó, hogy otthon voltunk és tudtunk segíteni az állatainknak, akik a karókat leltépve próbálták magukat megvédeni. Nagyrésze épp vemhes volt, ellés előtt nem igazán hiányzott nekik ez az élet-halál harc!
  Ahogy sikerült a kutyát elkergetni, és némi rendet tenni az állataink között, hívtam a mezőőrt, elmondtam neki mi történt, merre mentek a "kutyasétáltatók", leírtam a kutya külsejét. Hamarosan meg is jelent a mező őre és elmesélte, találkozott a csapattal, velük volt az általam leírt kutya is, de azt mondták nem az övék,így nem tudott semmit csinálni, még a feljelentésnek sem látta semmi értelmét!
  Az efféle "állattartónak" esze ágában sem lenne megvenni a drága csipet, mint ahogy annak sem, aki úgymond gyűjti a kutyákat, csak arról feledkezik meg, hogy nem elég az ebeket láncrakötni egy üres telken és (jó esetben) hetente meglátogetni őket!Az ilyen "gazdik" felejtik el rendszeresen a veszettség elleni védőoltást is beadatni, pedig az is kötelező!!!...lenne!”
 • 24. nagypappa 2009. augusztus 26. 04:11
  „Popi

  Sajnos nem olyan egyszerű, mint gondolod.
  Kutyát, macskát csak akkor lehet lelőni, ha valamilyen vadat űz. Csak és kizárólag lakott épülettől Pl tanyától 300 méteren kívül.
  Ha pl. Pistabácsi szólt volna bármelyik vadásznak, senki nem merte volna vállalni, hogy lelője a kutyákat.
  Ha emberre támadnak az más, csak akkor meg hogyan lehet lőni?
  Sajnálom az Öreg barátomat, mert biztosan belerokkant a történtekbe. Természetesen nem anyagilag. Érzelmileg.”
 • 23. scire 2009. augusztus 25. 23:37
  „A baloldali fazon csúcskirály! :)”
 • 22. mucu 2009. augusztus 25. 22:37
  „Hm......A jószágokat mindenki sajnálja....A /volt/ gazdájukat nem annyira.”
 • 21. CID 2009. augusztus 25. 20:30
  „palibá : fennmaradásért két kutya, 20 birkát ? Jó étvágyuk lehet. Szerintem, kicsit el van tévedve.”
 • 20. maci52 2009. augusztus 25. 20:27
  „17-nek. Ki ne ismerné a helység kalapácsát,a szegények jó tevőjét,aki mindíg az igaz ügyért dolgozott,soha senkit át nem vert,küzdött becsülettel,nem használt ki embereket.
  Lovas szobrot neki!”
 • 19. babocska 2009. augusztus 25. 19:10
  „Hattyason a kiskertekben is falkába verődve kóborolnak a kutyák,van,hogy 5 is.Van olyan telek,ahova évenként jó ha kétszer kilátogatnak,s oda a rossz kerités miatt tanyáznak a kutyák.A lsóvároson este felé engedik ki a kutyát,hogy kóboroljon egyet,de az utcában lévő összes kutyát zavarja,s végig az egész utca kutyái ugatnak.Valami telephelyről,vagy kidobott kutyák éhesek és ingerli Őket a jószág.A csipsz jó dolog lenne,mert megtalálnák a kidobott kutyák gazdáit is.Ha már arra adja magát,hogy kutyát tartson,akkor viselje is annak gondját,mert az igen is felelőséggel jár.Ilyenkor nyüzsögjenek az állatvédők!”
 • 18. madártej 2009. augusztus 25. 16:45
  „Úgy láccik, ismerem...:)”
 • 17. mucu 2009. augusztus 25. 16:15
  „Madártej, úgy látszik, ismered az öreget.....”
 • 16. madártej 2009. augusztus 25. 14:49
  „Pista bácsi, miért nem csinált erősebb kerítést a területére? Hiszen kovácsmester a javából és nem a pénz a gond, hogy nincs miből anyagot venni. A kutyákat meg el kell fogni vagy megmérgezni, mint a huzat.”
 • 15. varadipal 2009. augusztus 25. 14:47
  „Soha nem az állat a hibás.A vadonélő csak a fennmaradásért öl, a háziasítottat meg az köteles gondozni, aki háziasította, vagyis az ember. A csipezést jónak tartom, de a lakosság egy rész e olvasni sem tud, meg kenyérre valót is csak szerez, majd rohan az állatorvoshoz a kutyakölyökkel is.Nem a törvénytisztelők állatai okoznak kárt.”
 • 14. francotott 2009. augusztus 25. 13:39
  „Az ebtartás hatalmas felelősség bárki bármit mond!Ugyanis a kutyák bármikor akár FEGYVERként is használhatók!Éppen emiatt kellene nagyon megszigorítani a tartásukat(chip,regisztráció...bármilyen alkatú és fajtájú kutyáról is legyen szó) és ilyen esetekben a törvény teljes szigorával lesújtani.
  Példa:amikor "ebösszeírást" tartott évekkel ezelőtt az önkormányzat én bejelentettem a kutyámat.A hölgy megkérdezte tőlem hogy mi a kutya beceneve és hogy milyen lakcímen tartom.Sem a fajtájára,sem a tulajdonos személyi adataira nem volt kíváncsi.Tehát ilyen trehány nyilvántartással soha nem lesznek meg a gazdák.Hozzá kell tennem kutyatulajdonos vagyok és nem lenne ellenemre egy nagyon szigorú rendelet betartása.”
 • 13. frakk 2009. augusztus 25. 13:39
  „Hol vannak a gyepmesterek?? Mit csinálnak a közterület felügyelők???K? Miért nem járják a peremkerületeket, ahol főképp a hajléktalanok tartják , majd engedik szabadjára e minél nagyobb gyilkológépeket. Hány embernek kell ezért meghalnia, ill elszenvedni a támadásokat??”
 • 12. frakk 2009. augusztus 25. 13:35
  „Az a baj , fel sem tünik itt egyeseknek, h azok a kutyák ezzel az erővel egy kisgyereket is szétszedhettek volna. Kíméletlenül megbüntetném a kutyák gazdáját. Felelőtlenség ami itt megy az országban kutya ügyben. Ez egy kúltúr társadalomban nem fordulhat elő. Balkánon élünk. kutyák marcangolnak szét embereket állatoakt egyre megy, szinte nem is hír. Viccelődünk, csak a cigány gyilkosságra rendül az arcunk??????”
 • 11. karoly1975 2009. augusztus 25. 13:16
  „az ismerős mértnem szolt AZONNAL a tulajnak ha már látta hogy 2 nagy kutya volt ???érdekes...”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt kórházi szobatársát lopta meg

A gyanúsítottak kihallgatásuk során tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el. Tovább olvasom