Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

220-an a családi ebéden

Szeged - 14 gyermek, 44 unoka, 103 dédunoka és 51 ükunoka született Nagyistók János és Ördögh Julianna 1909-ben köttetett frigyéből. Az Ausztráliából, Angliából, Németországból érkező leszármazottak szombaton Szegeden találkoztak.
Ez a szűk családom – jelentette ki egy fiatalember, amint belépett szombaton a Főszer Sportcentrum fedett teniszcsarnokába. 220-an ültek az asztaloknál – az 1909-ben házasodott Nagyistók János és Ördögh Julianna leszármazottainak családi találkozóján.

– Nagyapámnak és nagymamámnak 14 gyermeke, 44 unokája, 103 dédunokája és 51 ükunokája született – sorolta Varga Gusztáv, a Szilánk Zrt. elnöke, a találkozó egyik szervezője. – Nagyon összetartó család a miénk. Gyerekkoromban nagyszüleim mellett laktunk, jöttek hozzájuk az unokák, rokonok: rengeteget játszottunk együtt a 70-es években a szomszédos foghíjtelken – mesélte.

A Bikádi, a Marton, a Mészáros, a Nagy, az Orcsik, az Ördögh, a Varga és a Zsolnai família manapság nagyjából 300 fős – kétharmada ma is Szegeden él, de a világ szinte minden szegletéből érkeztek a találkozóra: Ausztráliából, Angliából, Németországból is.

Fél évig szervezték a családi találkozót, amelyen mindenki névre szóló kitűzőt viselt. Fotó: Schmidt Andrea
Fél évig szervezték a családi találkozót, amelyen mindenki névre szóló kitűzőt viselt.
Fotó: Schmidt Andrea

– Szegeden születtem, de egyéves koromban Ausztráliába költöztünk. A nagynéném cukrászdájára és fagyijára a mai napig emlékszem. Próbálok rendszeresen hazajönni. Most egy hetet tudok maradni – mondta Varga Elza, aki most találkozott először angliai munkájából érkező unokatestvérével, Bikádi Laurával. A fiatal lány úgy saccolt: a 15 oldalas családfa szereplőinek mintegy 70 százalékát még nem ismeri.

– Szia, mi még nem találkoztunk – hallottuk sokfelől a családi találkozó elején. Az ismerkedést segítette, hogy érkezéskor mindenki névre szóló kitűzőt kapott. Fél évig szervezték a családi délutánt – amelyet először, s mindeddig utoljára 2001-ben Ásotthalmon rendeztek meg. Azóta 55 fővel nőtt a család.

A legfiatalabb résztvevők babakocsiban érkeztek – a legidősebb pedig a 92 esztendős Nagyistók Margit volt. 13 testvére közül már csak 3-an élnek, egyikük az Egyesült Államokban.

Legnagyobb a szeretet

– A család nagy és összetartó. Tartjuk a kapcsolatot, nem feledkezünk el egymásról – szögezte le Varga Gusztáv, miközben a résztvevők az ebéd előtt sorban felmentek a színpadra, és bemutatták családjukat, felelevenítették a közös emlékeket. Mindehhez Szent Pál a szeretetről szóló himnusza adta meg az alaphangot: „megmarad a hit, remény, szeretet, ez a három, de köztük legnagyobb a szeretet".

Olvasóink írták

 • 1. gróf 2010. május 17. 08:51
  „"Ez a szűk családom - jelentette ki egy fiatalember, "
  "- Szia, mi még nem találkoztunk - hallottuk sokfelől a családi találkozó elején."
  "most találkozott először angliai munkájából érkező unokatestvérével, Bikádi Laurával. A fiatal lány úgy saccolt: a 15 oldalas családfa szereplőinek mintegy 70 százalékát még nem ismeri."
  "A család nagy és összetartó"

  Szép dolog, de én úgy vélem ez bármelyik lakodalomban így van...ott is rokon szinte mindenki, de az első 2 órában csak azt nézik ki kinek a kije...jéééé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosoktól az orvosi műhibákig

Ábrahám László és Végvári Gusztáv munkája elismeréseként emlékgyűrűt kapott a Szegedi Ügyvédi Kamara elnökétől. Tovább olvasom