Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

221 millió forintért eladó a Bartók

Szeged - 221 millió forintért eladó a hat éve üresen álló Bartók Béla Művelődési Központ, amelybe a városi, majd a katonai ügyészséget költöztették volna, amikor még az új igazságügyi negyedet tervezték Szegeden. Nem elképzelhetetlen, hogy kaszinó nyílik a Bartókban.
Az 1400 négyzetméteres Bartók Béla Művelődési Központ Vörösmarty utcai épületét 2008 áprilisában zárta be a város. A hivatalos indoklás szerint azért került lakat a patinás kulturális intézményre, mert a REÖK, a Korzó Zeneház és az IH Rendezvényközpont megnyitása miatt elveszítette funkcióját. Amikor 2008 szeptemberében az új szegedi igazságügyi negyed kialakítása került szóba, felvetődött, a Szegedi Városi Ügyészség a Bartókba, a Szegedi Katonai Ügyészség pedig a volt Dugonics András Általános Iskola Osztróvszky utcai épületébe költözne. A terv kútba esett.

Később felmerült, hogy a katonai ügyészség és bíróság, a toborzóiroda, valamint a honvédelmi kötődésű civilszervezetek költözhetnek a Bartókba. A város cserébe megkapja az állami tulajdonban és a Honvédelmi Minisztérium kezelésében álló, 10 ezer négyzetméteres Boross József utcai ingatlant. Mivel az utóbbi épületet 60 millió forinttal többre becsülték az ingatlanszakértők, mint a hajdani művelődési központot, a város vállalta volna, hogy a különbözet erejéig elkezdi a Bartók felújítását.

Időközben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség megvásárolta 224 millió forintért a bezárt Dugonics-iskola épületét saját intézménye, a Wesley János iskola számára. Az eredeti tervek szerint ide költözött volna a katonai ügyészség.

Kaszinó is nyílhat a volt művelődési központban. Fotó: Frank Yvette
Kaszinó is nyílhat a volt művelődési központban. Fotó: Frank Yvette

A Bartók és a Boross József utcai ingatlan csereügyében két évig tartó tárgyalások végül eredménytelenül zárultak. A legutóbbi szegedi képviselő-testületi ülésen az Ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései című napirendjének kiegészítő anyagaként szerepelt a Bartók épületének értékesítése. Állítólag azért került napirendre az ügy, mert van érdeklődő. Az IKV Zrt. értékbecslője júniusban 221 millió forintban állapította meg az ingatlan piaci forgalmi értékét, amelynek általános műszaki állapotát közepesnek és gyengének ítélték. Nagy Ferenc, az IKV elnök-vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, nincs még érdeklődő az ingatlanra.

Pedig az épület nagyon jó helyen áll a belvárosban, akár kaszinó is nyílhatna a Bartókban, amelynek pincéjében már működött játékkaszinó a kilencvenes években. Megírtuk, tavaly a városi közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium koncessziós pályázatot írjon ki II-es kategóriájú kaszinó üzemeltetésére Szegeden. Ezt később úgy módosította a kormány, hogy a megbízható szerencsejáték-szervező nyilvános pályázaton való részvétel nélkül szerezhet játékkaszinó üzemeltetésére koncessziós jogot.

Elkelhet a volt diákszálló

Szegeden több olyan önkormányzati tulajdonú ingatlan van, amelyeket hiába hirdetnek már évek óta, senkinek sem kell. Ilyen például a Bakay Nándor utcai volt diákszálló, melynek értékesítésére már többször írtak ki nyilvános pályázatot. 2009-ben 85 millió forintért kínálták. Az IKV háromszori sikertelen pályáztatást követően 2011-ben felülvizsgálta az ingatlan paramétereit, és 74 millió forintért hirdette meg a volt diákszállót, de így sem akadt jelentkező. Az IKV nemrégiben új értékbecslést készített, és 69 millió forintban határozta meg az árat. Az ingatlan iránt több olyan szervezet is érdeklődik, amelyek a fogyatékkal élő személyeknek nyújtanak rehabilitációs szolgáltatást, ellátást. Erre a célra vásárolnák meg az épületet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a torlódás Röszkén

Megszűnt a torlódás Röszkén. Mindkét irányban folyamatos a forgalom. Tovább olvasom