Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

22 kitelepítés, víz alá került utak és összedőlő házak

Szeged - Több mint 80 ezer hektár áll vízben, a Makó és Mezőhegyes közötti, a 451-es Csongrád melletti és a Hódmezővásárhelyt Tótkomlóssal összekötő út egy része is víz alá került. A vízügy szerint a szeles napos idő áldás.
Az ATIKÖVIZIG területén immár 6 településen - Királyhegyes mellett Csanádpalotán, Csanyteleken, Csongrádon, Kunszentmártonon és Pálmonostorán – van harmadfokú, harmincnyolcon pedig első- vagy másodfokú belvízvédelmi készültség.

A Makót Mezőhegyessel – Makó Rákoson át – összekötő út az olvadás miatt víz alá került. A közútkezelő 30 kilométer/órás sebességkorlátozást és útszűkületet jelző táblát helyezett ki a vízátfolyással érintett szakaszra. A szántóföldeken még fagyos a víz – igaz a bátorságomnak beszakadás lett a vége: csípőig merültem a jeges olvadékban. A folyamatos olvadás miatt az alföldi területen új tavak születtek – a főcsatorna felől nézve minden víz, ameddig a szem ellát. A terület enyhe lejtése miatt az átfolyó víz olyan érzést kelt az autósban, mintha sekély gázlón kelne át.

Belvíz alatti utak Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A belvíz levezetésére az ATIKÖVIZIG és a helyi víztársulás két szivattyút is telepít a főcsatornához – a szakemberek elmondása szerint nagyon nagy teljesítményűt nem lehet, ugyanis az összefolyás nincs biztosítva. Könnyen leéghetne egy ezer köbméter/órát átemelő szivattyú.

Királyhegyes külterületén is az ATIKÖVIZIG takarítja a csatornát. Az exkavátort a saras, süppedős talaj sem tartja vissza – tövestől tépi a nádat, szabad lefolyást biztosítva a Marosba. „A Békéssámson–Apátfalvi főcsatorna gravitációs, szerencsére elviszi a vizet – nagyon extrém vízállás kellene ahhoz, hogy a Marosba szivattyúval kelljen a vizet átemelni" – mondta Priváczkyné Hajdu Zsuzsanna ügyeletvezető. A vízügyi térképet végignézve kiderült, hogy a Békés megyébe átérő vízelvezető közel 40 kilométer hosszú.

Borza Tibor az ATIKÖVIZIG központi védelemvezető-helyettese elmondta, hogy a hidrológiai helyzet kísértetiesen hasonlít az 1970-es árvizet megelőzőre. Azonban a Tisza jelenlegi vízállása nem veszélyezteti a töltések állékonyságát – Szegednél folyamatos, hónapokig tartó, 750 centiméter feletti vízszint okozhatna problémát. Az ATIKÖVIZIG szakembereitől megtudtuk, 30 géppel – 15 sajáttal és 15 bérelttel – folyamatosan dolgoznak a medertisztításokon.

Információink szerint a csatornatisztítás legolcsóbb módja a nád égetése. Azonban a jelenlegi környezetvédelmi szabályok ezt nem teszik lehetővé. Megtudtuk: a nádat le lehet vágni, és el lehet szállítani megsemmisítésre. Azt mondjuk nehéz elhinni, hogy ez kevésbé környezetszennyező – a rengeteg munkagép, teherautók – mint a nádégetés.

Belvíz alatti utak Csongrád megyében. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint az elkövetkező napok nem sok jóval kecsegtetnek. Nyugat felől nedves levegő érheti el a Kárpát-medence térségét, és ha a délkeleti tájakon nem is várható jelentős csapadék, a Tisza vízgyűjtő területén a hétvégéig komoly mennyiségű eső hullhat. A Kárpátok 2000 méter feletti hegyein még havazhat is.

Napokig tartó száraz időszak a hét végétől nagyjából január 20-áig lehet, ekkor csökkenhet a vízzel elöntött területek aránya és a belvizes területen élők kicsit fellélegezhetnek.

Olvasóink írták

  • 1. Mike3 2011. január 12. 08:54
    „Mindig ez a tűzoltás... Rendbe kell tenni az összes csatornát amiket anno a TSZ-ek tartottak karban. Esetleg kötelezni kellene a földtulajdonosokat erre. Nesztek pántlikás karó meg vissza az ősi jussot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már több hónapos a kampány az iskolákban

Eddig is tudtuk, hogy kevés a gyerek. De arról csak kevesen értesülnek, az iskolák milyen módszerrel próbálják magukhoz csábítani a leendő elsősöket. Tovább olvasom