Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

22 millió forint értékű műszer a női klinikának

Szeged, Temesvár - Több mint 22 millió forint értékű műszert kapott a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája egy magyar–román közös pályázatnak köszönhetően. A két ország orvosai meddőségi műtéteket végeznek közös, bemutató operációk keretében. Szegeden ez már rutinműtétnek számít – mostantól többet tudnak belőle vállalni.
Magyar–román közös pályázatnak köszönhetően komoly eszközparkbővítésre volt lehetőség a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. Az együttműködés célja a női meddőség kezelésében való aktív együttműködés Szeged és Temesvár között. Mindkét város klinikáján 10-10 beteget műtenek meg bemutató operációk keretében. Ez elsősorban a román orvosoknak jelent tanulási lehetőséget.

– A szegedi klinikán ez a beavatkozás már rutineljárásnak számít, napi 2-3 ilyen típusú műtétet végzünk – mondta el Novák Tiboradjunktus. – Sok román páciensünk van, Temesváron eddig nem is állt rendelkezésre minden, ehhez szükséges eszköz. A pályázaton azonban műszereket is kapott mindkét fél – a szegedi klinika számára ez a legjelentősebb a programban.

A komplett endoszkópos szett, valamint a számítógép és a nyomtató, amellyel az intézmény gazdagodott, több mint 22 millió forint értékű. Ezek egy része már megérkezett, másik fele a jövő héten jön. – Ennek köszönhetően az eddiginél is több ilyen műtétet tudunk majd végezni – mondta el Novák adjunktus. A temesváriaknak is rendelkezésre áll most már minden, a meddőség kezeléséhez szükséges műtéti eszköz, szegedi kollégáik pedig bemutató műtéteket tartanak számukra. Az elsőt múlt hétvégén tartották a román városban: 6 nőt operáltak közösen a két ország orvosai. A programban legalább 20-20 szakember vesz részt mindkét országból.

A pályázaton a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája összesen 99 ezer eurót nyert. Az egy évig tartó közös együttműködésben még várják olyan betegek jelentkezését, akik meddőség miatt lehetőséget szeretnének kapni a műtétre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késelt a török kamionsofőr a dorozsmai terminálnál

Elfogta és őrizetbe vett a rendőrség azt a török állampolgárt, aki megkéselte társát a dorozsmai kamionterminálban tegnap este. Tovább olvasom