Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

23-ról 25-re bővülhet az ügyeletes patikák száma

Szeged - Továbbra is 23 patika ügyel heti váltásban Szegeden, azaz marad a nyár óta létező forgórendszer – erről döntött a napokban a régiós tiszti főgyógyszerész felettese. Az ÁNTSZ újabb 2 gyógyszertárt is bevonna a feladatba.
Helybenhagyta az országos tiszti főgyógyszerész a régiós ÁNTSZ korábbi határozatát a szegedi patikai ügyeleti rendszerről – azaz a továbbiakban is 23 gyógyszertár végzi, heti váltásban a feladatot. A határozatot bíróságon lehet megtámadni 30 napon belül.

Miután az ügyeletre „kinézett" patikákkal áprilisban nem tudott megegyezni a régiós tiszti gyógyszerész, az orvosi ügyelettől számított nagyjából 2 kilométeres körön belül 23 gyógyszertárt jelölt ki a feladatra. A heti váltásos patikai ügyelet június közepén el is indult – bár a döntés ellen 12, zömében kis patika fellebbezett a régiós ÁNTSZ felettes szervéhez, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz.

4 hétig egy helyen

Az ÁNTSZ egy másik határozatban megengedte, hogy a városban összesen 7 Pingvin, illetve Panda patikát működtető cégcsoport egy helyen, a Dugonics tériben lássa el 4 belvárosi patikája kötelező ügyeletét. Szeptember 28-ától október 25-éig így egy helyre kell menni éjjel, hétvégén és ünnepnapokon a gyógyszerekért.

Az új rendszert korábban elutasította a városi egészségügyi bizottság és a gyógyszerészkamara is. Az előbbi szerint nem lehet megfelelően tájékoztatni a lakosságot a heti váltásokról, az utóbbi pedig arra hivatkozott: nincs elég gyógyszerész a kijelölt kis patikákban az ügyelethez. Egyik kifogást sem fogadta el Cseh Ildikó régiós tiszti főgyógyszerész. Szerinte nem okoz gondot, hogy a patikák megfelelően tájékoztassák az embereket a heti váltásokról, az pedig a törvény szerint nem mérlegelési szempont, hogy a kis patikák mire képesek. A működési engedély egyik feltétele, hogy – ha kell – ügyeletre kötelezhetők. Aki ezt nem vállalja, annak visszavonják az engedélyét, azaz bezárhat.

Ugyanezt az álláspontot erősítette meg mostani határozatában az országos tiszti főgyógyszerész is, aki szerint „heti váltás esetén a gyógyszertárak évente 2, esetenként 3 heti ügyeleti szolgálatot látnak el, amely nem jelent olyan mértékű megterhelést, ami a fellebbezést előterjesztő gyógyszertárak ügyeleti szolgálat alóli mentesítését indokolná".

A határozat nem sorolta az ügyeletesek közé azt a 2 patikát – a Mars térit és a Szentháromság utcait –, amely június óta nyílt, közel az orvosi ügyelethez. Boros Péter kistérségi tiszti gyógyszerész ezt a furcsaságot azzal magyarázta, hogy a tárgyalások és a döntés idején még egyik patika sem működött. Szándékaik szerint viszont ezt a két patikát is bevonnák az ügyeleti körbe. Hogy mikor – azt nem tudta megmondani.

Beletörődtek a betegek

– Úgy látom, hogy a betegek nagy része beletörődött abba, hogy minden héten másutt van az ügyelet – mondta Tóth Tamás, az egyik fellebbező kis patika, az Assisi Szent Ferenc tulajdonosa, aki nem látja értelmét, hogy tovább folytassa a döntések elleni szélmalomharcot a bíróságon. A legutóbbi ügyeletes, a Kálvária Gyógyszertár vezetője, Kopasz Ágnes maga is meglepődött, hogy a páciensek már nem dühöngenek a forgórendszer ellen – mondta.

Olvasóink írták

  • 2. Rockycsek 2009. szeptember 01. 20:58
    „Azt azért nem árt tudni, hogy a gyógyszerészek az ügyeletet ingyen csinálják, sem az önkormányzat, sem az egészségügyi kormányzat nem fizet semmit. Így aztán könnyedén kötelezik a patikákat éjszakai munkára. Ahogyan ez megtörtént már a tűzoltóknál és az orvosoknál is. Gondolom, a politikusok is igénybe veszik az ügyeletet, de még akkor sem jut eszükbe, hogy ingyen dolgoztatnak másokat.”
  • 1. web 2009. szeptember 01. 16:11
    „És történt egyszer,elmentem a gyerekemmel az ügyeletre..este mert akkor érte a baj.Az egyik helyen nem akarták (látták) el mert nem ide tartozik. Először is a portás be sem akart engedni a 150 magas 13 éves gyerekemmel,"jól nézünk már ki ha mindenki bejöhetne".majd megvizsgálta az orvos, gyógyszert írt, "a plázában ki lehet váltani. Hát nem, mert nem is volt nyitva semmi. Na erről ennyit. Hát szenvedett szegény másnapig amíg a kinyitott a nappali patika. Majd később, másik esetben, megfájdult a füle, mikor ha nem este. El a fülészeti klinikára, mert azt gondoltam,hogy oda kell menni mert a füle fáj. Nem, ki Újszegedre a gyerekkórházba, ott nem tudja az orvos ki az ügyeletes patika. A portás megmondta. El a Debreceni utcába a patikába, az még ugyan nem volt nyitva este 10 kor, de megvártuk.A füle persze fájt a gyereknek. Ezek után ha szakad az eső vagy dóc-ról vagy bánom is én honnan, bejön az ember a városba az ügyeletre térkép is kell neki hol az a ... gyógyszertár.Ez az egyik, de nem mindenki jár autóval,vagy akármi mással. Vagy talán patika járatot indítanak a cora járat mellé? Ugye milyen egyszerű?! -nem ?
    Már csak gondolná az ember ha baj éri is, könnyen túl lesz rajta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjött Rómeó, Mórahalom bikája

Nem bírt ösztöneivel Rómeó, a mórahalmi bivalyrezervátum új bikája. Meglépett a karanténból, vonzotta a 44 bivalyhölgy. Tovább olvasom