Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

236 ezer szegedi vendégéjszaka

Szeged - Budapesten, Hévízen és Hajdúszoboszlón töltötték el a legtöbb éjszakát 2011-ben a hazai és külföldi vendégek a KSH adatai szerint. Szeged 14. a listán, Győr, Debrecen és Gyula is népszerűbb. A Tisza-parti város a szakemberek szerint másban erős: fesztiváljai, szolgáltatásai vonzzák a turistát.
Budapesten, Hévízen és Hajdúszoboszlón töltötték el a legtöbb éjszakát 2011-ben a hazai és külföldi vendégek a KSH adatai szerint. Szeged 14. a listán, Győr, Debrecen és Gyula is népszerűbb. A Tisza-parti város a szakemberek szerint másban erős: fesztiváljai, szolgáltatásai vonzzák a turistát.

236 ezer 639 vendégéjszakát töltöttek el a turisták Szegeden tavaly. A KSH tegnap publikálta a legnépszerűbb városok listáját, amelyet a vendégéjszakák száma alapján állított össze. Az első három helyen változatlanul Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló áll. A belföldi utazók körében Siófok a harmadik legnépszerűbb, a külföldiek a gyógyfürdővel rendelkező, illetve a Balatonhoz közeli településeket kedvelik – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. összeállításából, amelyben megelőzi Szegedet Győr, Debrecen és Gyula is.

– A lista elején gyógyfürdős városok találhatók: elsősorban nem maga a település vonzza az embereket, hanem a pihenés, gyógyulás lehetősége. Szegeden nem jellemző, hogy a turista 5-6 éjszakát töltsön el, mint Hajdúszoboszlón. 2 nap az átlagos. A hasonló kaliberű városok közül Miskolcot, Pécset is megelőzzük. Ha pedig az ide látogató vendégek számát nézzük, Szeged fesztiválvárosként a 10 legjobb között van. A szerbiai vendégek száma például megötszöröződött – magyarázta Ács Szilvia, a szegedi Tourinform-iroda vezetője.

– Győr rengeteg rendezvényt kínál, Gyula pedig óriásit fejlődött, romantikus, szökőkutas hangulata sokakat vonz. Nem nagyon értem, Debrecen hogyan végzett Szeged előtt. A statisztikához érdemes hozzáfűzni: akik Szeged fesztiváljaira érkeznek, és ismerősöknél, barátoknál szállnak meg, vagy például a SZIN-re jönnek, nem jelennek meg a szálláshelyek kimutatásaiban – hangsúlyozta a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője, Licsicsányi Ilona. Ács Szilvia szerint a város tud még javítani, elsősorban szolgáltatásaiban: például a Tiszát kellene jobban kihasználnia, bővíteni, fejleszteni szabad strandjait, és tovább szélesíteni kulturális repertoárját.

Dóm, vadaspark, kisvonat. Négy napot tölt családjával Szegeden a fővárosban élő Bozzay Laura. – Nagyon szép a város, jól érezzük itt magunkat. Már jártunk a dómnál, a Széchenyi téren, az Anna fürdőben, és kisvonattal átmentünk a hídon Újszegedre. Terveink között szerepel még egy séta a vadasparkban, és elmegyünk úszni a Partfürdőre. Nagyon tetszenek a jól kiépített bicikliutak, környezetbarát városnak tűnik Szeged. Tavaly Veszprémben nyaraltunk, szerintem az egy nyugodtabb város, itt jobban érezni a tömeget. Persze Pesthez képest ez semmi – mondta.

Olvasóink írták

 • 14. pityesz76 2012. augusztus 11. 21:05
  „jöjjenek a turisták, legyenek programok, de ne zavarjon..hmm ja..”
 • 13. macs 2012. augusztus 11. 13:27
  „11. scott1,
  ki kellene találni, ki kellene találni, OK! de ki találja ki? Valaki?”
 • 12. JoGabor 2012. augusztus 11. 11:33
  „8. davido
  a szabadtéri 2006-tól méri az elégedettség mellett az addicionális kiadásokat (a néző az előadáshoz kapcsolva a jegy mellett mire és mennyit költ). Ez úgy átlagosan félmilliárd (van olyan év, amikor több, van, amikor kicsit kevesebb).
  Tehát a szabadtéri esetében a város befektet (több mint 200 millió), cserébe a szabadtéri megtermeli ennek a bő dupláját jegybevételben (amit kulturális eseményekre, az előadásaira költ), és EZEN FELÜL még generál félmilliárdnyi helyi fogyasztást. Amiből a helyi vállalkozók adót fizetnek (ebből alakul ki a 70 millió városi bevétel).

  Hogy más városi eseményeken ez az arány hogyan alakul, az érdekes lenne, de sehol nem mérik. Az viszont biztos, hogy a turizmust vonzó esemény nemcsak hasznot hajt és viszi a város hírét, hanem egyben a generált kapcsolódó fogyasztás miatt nevezhetjük vállalkozásfejlesztési projektnek is (még ha a városvezetés nem is tud róla, bár jó volna, ha tudna, és tudatosan fejlesztené a kultúrát.)”
 • 11. scott1 2012. augusztus 11. 09:18
  „Nem gondoltam volna de most roxpernek kell igazat adnom!
  Egy olyan világverseny mint a tavalyi kajak-kenu vb alaposan megnöveli egy ilyen turizmussal rendelkező város statisztikáját, de jövőre se kell temetni Szegedet, ha Debrecen statisztikájában megjelenik a nyár eleji úszó VB!
  Szegednek nem Debrecennel kell csatáznia, hanem át kell venni azokat a dolgokat (ami átvehető) ami ott sikeres!
  És igazad kell adnom a tegnapi jegyzet írójának is, ki kellene már végre találni Szegedet...”
 • 10. Bendegúz007 2012. augusztus 11. 07:51
  „A sok negatív emberkének itt a táblázat amiről készült ez a cikk,ha megnézik akkor Szegednek nőtt a vendég éjszakák száma míg,pl...Debrecennek csökkent,.........
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/08/08/turizmus/”
 • 9. kumisz 2012. augusztus 10. 22:13
  „" és Gyula is népszerűbb. "

  Volt szerencsém egy hosszú hétvégét eltölteni ott, hát ég és föld Szegedhez képest!!!”
 • 8. davido 2012. augusztus 10. 21:17
  „4.
  persze, nem pusztán az a 70millió a turizmus haszna! De költeni is költünk rá rendesen, pl. csak a szabadtérire 220millát a város, és még sorolhatnám...
  A fenntartott munkahelyek csak szezonálisak (ha nem, akkor az az egyetemistáknak köszönhető, az más), és kevés van köztük bejelentve - mert a magyar vendéglátóiparban ez már csak így szokás.”
 • 7. roxper 2012. augusztus 10. 14:53
  „Nem tudom mennyit nyomott a tavalyi évben a kajak-kenu vb, én már lehet egy 0,5%-os növekedésnek is örülnék!”
 • 6. vinczeattila 2012. augusztus 10. 14:24
  „"Nem nagyon értem, Debrecen hogyan végzett Szeged előtt."

  Úgy, hogy pl. ott van egy nemzetközi repülőtér, plusz nem messze van Hajdúszoboszló, és lehet átruccan pár külföldi Debrecenbe szétnézni...DE csak egy hajszállal végzett Szeged előtt, sőt ők most több mint 7%-os mínuszban zártak, míg Szeged majd 13%-s növekedést ért el a tavalyi évben. Szöged idén már lehet elcsípi a cívisvárost.”
 • 5. macs 2012. augusztus 10. 13:27
  „"Nem nagyon értem, Debrecen hogyan végzett Szeged előtt."
  Talán kezd beindulni a fogászati turizmus. Igaz, ez szolgáltatás, ami mint tudjuk, nem termelő munka. :-)”
 • 4. roxper 2012. augusztus 10. 12:12
  „3.
  Ez csak a közvetlen bevétel, emellett közvetve a kiránduló emberek nagy része igénybe vett különböző szolgáltatást, pl leült egy cukrászda elé, akik kiülős helyeket vettek igénybe az önkormányzattól, az összes hotel, szálló, vendéglátó hely iparűzési adót fizetett az önkormányzatnak, emellett csomó embernek még munkát is adott, legyen az jegyszedő, uszodamester, gyógymasszőr, vagy épp állatgondozó stb... Nem ilyen egyszerű ennek a hozadéka ahogy te elképzeled!”
 • 3. davido 2012. augusztus 10. 11:41
  „Tavaly a város összesen 70milliót "kaszált" az idegenforgalmi adóból (a város költségvetése 70milliárdos volt, tehát mindössze 1ezreléke ez a város bevételeinek).
  Egy rendkívül széles körben rögződött téveszme, hogy Magyarország vagy Szeged számára a turizmus kitörési pont lehet. Nem lesz az. Nézzünk már egy picit körbe, hogy a szomszédaink milyen adottságokkal rendelkeznek! Tenger vagy magashegységek: legalább az egyik mindegyik szomszédos országban megtalálható, nálunk egyik sem. Van persze sok más, szép dolog kis hazánkban és Szegeden is - de a turisták nagy részét nem ezek vonzzák.”
 • 2. nanemaaa 2012. augusztus 10. 10:42
  „Egy örömlány emlékiratai: 236 ezer szegedi vendég éjszaka (a többi nappal)”
 • 1. roxper 2012. augusztus 10. 08:34
  „Én azt gondolom ez egy egész szép szám és még rengeteget tud javulni Szeged, csak így tovább! (Azzal is egyetértek, hogy a Tiszára több programot kellene szervezni.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyszínekkel és sztárokkal startol a SZIN

Zenében ATB, Lou Bega és a Parov Stelar a legnagyobb új igazolás az idei 4 napra. Tovább olvasom