Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

23 ezren a Dalí-tárlaton

Öt hét alatt 23 ezren látták a szegedi Fekete Házban Salvador Dalí grafikáit. Tegnap este zárt a kiállítás, amely a diákok körében a legnépszerűbb és a legtöbb bohém ötletet felvonultató múzeumi rendezvény volt.
Pászti Ágnes a fekete házi Dalí-kiállítás utolsó és vidám látogatóival, Gulyás Zsuzsannával és Palotás Lászlóval. Fotó: Schmidt Andrea
Tegnap este az utolsó pillanatokban is sorok várakoztak a szegedi Fekete Ház bejáratánál. „Mi már csak ilyenek vagyunk. Igaz, az utolsó pillanatnak is megvan a maga bája" – mondták egyetemista lányok, jegyüket a kezükben szorongatva. Elsősök, kollégisták, akik hamarabb visszautaztak Szegedre, hogy még láthassák Salvador Dalí grafikáit, könyvillusztrációit.

– Érdekes, hogy a Móra-múzeumnak erre a kiállítására érkezett a legtöbb felső tagozatos, gimnazista és egyetemista diák – összegezte az elmúlt öt hét tapasztalatait Horváth Ferenc megbízott múzeumigazgató. Ez volt a legpörgősebb tárlat is Szegeden, ehhez kapcsolódott ugyanis a legtöbb kísérőrendezvény. „Fogadott" a Fekete Ház éjszakai látogatókat, meghívott Dalí-bajuszos és katalán sapkába öltözött vendégeket.

Fekete Házi rekord

A szegedi kiállítás megelőzte a debrecenit, a hajdúsági városban a képeket két hónap alatt jóval kevesebben, alig tízezren nézték meg. A Fekete Ház 23 ezer nézője rekordnak számít. A Dalí-tárlat heti látogatottsága túlszárnyalta a Chagall-kiállításét is, bár azt a hat hét alatt végül többen, 28 ezren látták.

A Somogyi utca erre az időszakra felvette Dalí nevét, a közeli vendéglőben a szellemi táplálék után Dalí-menüt és Dalí-fagyit vehettek-ehettek a vendégek. Igazi csemegének számított az a Dalí-buli, amelyre a bohém katalán ihlette saját készítésű alkotásokkal érkeztek a dalísták. Egy este Pavlovits Dávid gitárművész adott elő a festőzseni kedvenc zenéiből, másszor Gesztesi Károly színművész tartott humoros tárlatvezetést.

Személyes fogadalom is fűződött Dalíhoz: Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense – megtartva ígéretét – a húszezredik látogató tiszteletére életében először bajuszt növesztett, így fogadta az utolsó vendéget.

– A Dalí-tárlat utolsó látogatója a múzeum ajándékát, egy albumot, bajuszt és a pénteken nyíló '56-os kiállítás katalógusát kapta ajándékba. A város Szeged-albummal kedveskedett az utolsó vendégnek, amit Pászti Ágnes kulturális tanácsnok adott át.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterből megyei képviselő

Magyari László (képünkön) 21 év után búcsúzott a röszkei polgármesteri széktől. Nem marad azonban… Tovább olvasom