Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

23 gyógyszertár ügyel Szegeden

Szeged - Az orvosi ügyelettől számított nagyjából 2 kilométeres körön belül található 23 szegedi patikát jelölte ki ügyeletesnek az ÁNTSZ. A kis gyógyszertárak tiltakoznak, és közösen fellebbeznek a határozat ellen, mert a feladatot nem tudják ellátni. A forgórendszer június közepén elindul.
Az ÁNTSZ korábbi terveinek megfelelően 23 patikát jelölt ki a szegedi gyógyszertári ügyelet ellátására. A döntésről a napokban levélben értesítették az érintett patikák vezetőit. A határozat szerint a 23 szegedi gyógyszertár heti váltásban ügyel majd – hétköznap 22 és reggel 7, vasárnap 20 és reggel 7, ünnepnap pedig reggel 7 és másnap reggel 7 óra között – június 15-től. Az ÁNTSZ határozata ellen 15 napon belül lehet ugyan fellebbezni, de annak nincs halasztó hatálya. Azaz a fellebbezésektől függetlenül két és fél hét múlva elindul az új ügyeleti rend.

A tiszti főgyógyszerész – miután az általa kezdeményezett egyeztetés nem hozott eredményt – a 23 patika kijelölésekor az orvosi ügyelet helyét és a gyógyszertár elérhetőségét vette figyelembe. A határozat kitér arra is, hogy sem a városi egészségügyi bizottság, sem a gyógyszerészkamara nem támogatta a 23 patikás, rotációs megoldást. Ám egyik testület kifogásait sem fogadta el Cseh Ildikó régiós tisztigyógyszerész. Szerinte nem okoz gondot, hogy a patikák megfelelően tájékoztassák a lakosságot a heti váltásokról, a gyógyszertárak befizetéseiből álló, az ügyeleti munka veszteségeit fedező alap létrehozására egyik patika sem kötelezhető.

Sem a betegeknek, sem a gyógyszerészeknek nem lesz jó ez a rendszer – véli Tóth Tamás, az Assissi Szent Ferenc patika vezetője. Fotó: Schmidt Andrea
Sem a betegeknek, sem a gyógyszerészeknek nem lesz jó ez a rendszer – véli Tóth Tamás, az Assissi Szent Ferenc patika vezetője. Fotó: Schmidt Andrea

Azt a kamarai ellenérvet sem tette magáévá, hogy az érintett patikák jelentős részében – mivel kicsik – nincs elég gyógyszerész a pluszfeladat megoldásához. Mivel a működési engedélyük egyik feltétele, hogy ügyeletre kötelezhetők, a feladatot minden kijelölt patikának el kell látnia – áll az indoklásban.

Fellebbeznek

A kijelöltek közül 12–13 kisebb patika a régiós ÁNTSZ felettes szervéhez, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz közösen nyújt be fellebbezést az új ügyeleti rendet szabályozó döntés ellen. Erre leghamarabb egy hónap múlva kaphatnak választ. Ha azzal sem értenek egyet, a jogerős közigazgatási határozatot bíróságon támadhatják meg.

– Két gyógyszerésszel dolgozunk: az egyik én vagyok, a másik egy félállású nyugdíjas. Se megfelelő létszám, se gyógyszerkészlet nincs az ügyelethez – magyarázta a József Attila sugárúti Főnix patika vezetője. Sallainé Baumgartner Ildikó szerint amikor az orvosi ügyelettől közel 2 kilométerre kinyitottak, még megfeleltek a működési feltételeknek, de azóta jócskán megváltozott a gazdasági környezet. Ma már a napi túlélés a cél – ebbe nem fér bele a rájuk rótt veszteséges ügyelet.

– Ez a döntés nem jó, és nem is igazságos. Érthetetlen például, hogy a Tescóban működő, az orvosi szolgálathoz közelebb eső gyógyszertárnak miért nem kell ügyelnie, amikor nekünk kell – reagált a határozatra Mészárosné Engi Mónika. Az orvosi ügyelettől több mint másfél kilométerre lévő makkosházi Pelikán gyógyszertár vezetője szerint a törvény is rossz, mert nem írja elő, hogy közfeladatként az önkormányzat anyagilag támogassa a patikai ügyelet ellátását.

– Sem a betegeknek, sem a gyógyszerészeknek nem lesz jó ez a rendszer. Az emberek nem fogják tudni, hova kell éppen menniük gyógyszerért – vélte Tóth Tamás, az Assissi Szent Ferenc patika vezetője. Az ÁNTSZ által kijelölt patikák közül ez található a legmesszebb – 1918 méterre – az orvosi ügyelettől. Elismerte ugyanakkor: bárhogy is alakul, ő már felkészült. Ágyat tett az egyik helyiségbe, és csengőt is fölszerelt. Ügyelni – tulajdonosként – ő fog, más pluszmunkáját ugyanis nem tudja kifizetni.

A 23-ak

Az ÁNTSZ által ügyeletre kijelölt 23 patika névsora: Angelica, Arany Oroszlán, Assissi Szent Ferenc, Bartók, Boldogasszony, Dóm, Főnix, Gyógyszertár Szeged Plaza, Hárs, Kabay, Kálvária, Kígyó, Kossuth, Kristály, Pelikán, Pingvin (Csongrádi sgt.), Pingvin (Dugonics tér), Pingvin (Feketesas u.), Pingvin (Kálvin tér), Platán, Széchenyi, SZTE ÁOK Korányi, Vasas Szent Péter.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. pelikánpatika 2009. május 30. 11:07
  „Kedves Igazságkereső!
  Megszólított, ezért néhány adalékkal szolgálnék a kereséshez. Ami a cikkben megjelent, csak nyomokban hasonlít arra, amit valójában mondtam. Az újságíró az én nevemben mondta ki saját, vagy nevüket nem adó tisztelt kollégáim véleményét. A döntés nem jó, de azt is elmondtam azért, mert ebben a helyzetben nincs jó döntés.Nincs normális törvényi szabályozás, a hatóság pedig minden résztevevő "kedvében" szeretne járni, a betegek rovására.Nem derül ki az írásból az sem hogy, mi nem csatlakoztunk a fellebbező patikákhoz, készülünk az ügyelet ellátására, mikor ránk kerül a sor.Az említett patika "kifelejtését" nem csak mi furcsálltuk... Nem háborgok!Legközelebb nem állok szóba egyetlen újságíróval sem..
  Ezúton kérek elnézést, ha valamikor is kellemetlenséget okoztunk azzal, hogy nem tudtuk maradéktalanul kiadni gyógyszereit. Másutt is gond ez, nem helyi specialitásunk. Készségesen megrendelünk mindent mi is, kérésre házhoz szállítjuk. A készletezéssel kapcsolatban számos nehezítő körülmény van.Ezekkel kapcsolatban válaszolok minden kérdésére, ha érdekli.
  Tisztelettel: a Pelikán patika vezetője.”
 • 20. pelikánpatika 2009. május 30. 10:50
  „!”
 • 19. andrisne 2009. május 28. 17:15
  „14.-es hozzászólás 2009.05.28.
  k sevenof!
  Ha hiszed,ha nem az én háziorvosom még most is igy csinálja,ahogy írod....egyébként meg örülj neki,hogy nem volt még szükséged az ügyeleti gyógyszertárra,de még lehet....és bizony elég kellemetlen,ha nagyon fáj valamid!
  Ilyen esetben viszont hiába mész a sürgősségire,nem fognak beadni semmit....elhajtanak az orvosi ügyeletre...”
 • 18. pillecukor 2009. május 28. 15:38
  „a Pelikán gyógyszetárban valóban ott kezdődik a probléma, hogy nincs pár dolog készlete.

  ezért, sokakkal együtt én is inkább a körtöltés utcai aspirin-be járok. ha valami nincs, készségesen
  beüti a hölgy a rendelést, ha délelőtt megyek, este már általában meg is érkezik és nincs semmi gond.”
 • 17. Mathiasking 2009. május 28. 14:54
  „Megtörtént eset: Az I.sz Belklinika ügyelet. 1,5 órai várakozás után, vizsgálat nélkül át küldték a beteget a II.sz Belklinikára. Ott ellátták, majd másnap meg kellett jelennie a körzetorvosánál, aki adott beutalót az SZTK-ba és ott adtak időpontot a kivizsgálásra 5 hét múlva. Csak a beteg bírja ki addig! Megjegyzem, hogy az egyik orvos azt mondta, hogy ha mentővel hozták volna akkor fel is vették volna.”
 • 16. igazságkereső 2009. május 28. 14:05
  „A makkosházi Pelikán gyógyszertár vezetője csak ne háborogjon, mert ha valakinek joga lenne háborogni,akkor az nem más mint a recepteket kiváltani szándékozó beteg.Nagyon sokszor előfordult és fordul elő ma is, hogy a receptre felírt gyógyszer nem kapható meg náluk mert nem készleteznek - pedig a számítógépes raktárkészlet nyilvántartásból pontosan láthatják,hogy mikor mennyi van és mikor mennyit rendeljenek, ezt egy gyógyszertárvezetőnek, aki ráadásul sok éves tapasztalattal rendelkezik az igényeket illetően - és emiatt másnap, vagy harmadnap kell visszamenniük a betegeknek a gyógyszerért, vagy a felírt
  2-3 doboz kiválthatósága helyett csak egy doboz van raktáron,mi ez ha nem a gyógyszertár "slendriánsága",úgy hogy illően azt javaslom, kicsit szerényebben kedves Pelikán gyógyszertárvezető!!”
 • 15. sziszka1 2009. május 28. 12:45
  „Ez azért van mert a gyógyszertárak nem tudtak megegyezni, hogy melyik ügyeljen! Most meg szívják a fogukat!”
 • 14. sevenof9 2009. május 28. 09:19
  „k andrisne.

  en meg olyan korzetorvoshoz jartam,hogy egybol belemboktek a penicillint ha kellett es masnap vittem vissza. de igy volt es pl a mav rendeloben a borgyogyasznal is,amikor egy allerias rohamot kellett elmulasztani injekcioval.

  eletemben egyszer sem hasznaltam az ugyeleti gyogyszertarat.

  ha valakinek surgosen kell gyogyo menjen be a korhazba a surgossegi osztalyra es ott tomjek tele gyogyoval,hogy kihuzza reggelig.

  amugy biztos kell szegednek 23 gyogyotar?”
 • 13. joy 2009. május 28. 09:01
  „No, végre egy épkézláb megoldás!
  Semnki nem akar egyedül, hát szívjon egyaránt mindenki!

  Azt viszont én sem értem, miért kell kihagyni a védett TESCO patikát egy kis utcaiért, ahol jó esetben egy törékeny nő kellene hogy megvédje magát és árukészletét.
  Ilyenre is ügyelnie kell az ügyeletre kötelezőnek!
  Fizeti egy támadűás esetén az okozott kárt, amit a kiszolgáltatottság rákényszerírésével eredményezett?”
 • 12. .suhym. 2009. május 28. 06:28
  „23 patika, R-Go 23 naponta kerülne rájuk a sor, ami azért talán mégsem okoz olyan hatalmas károkat egy-egy üzletnek.
  A patika ügyelet nem rentábilis, sőt nagyon is ráfizetéses. Én részemről igazságosnak tartom, hogy ebből bizony minden gyógyszertár igenis vegye ki a részét, ne csak a hasznot akarják egyesek.

  Gondolom, az ügyeleti rend előre be van osztva, így talán az orvosi rendelőben ki lehetne függeszteni egy tájékoztatót a váróban, hogy mikor, melyik patika ügyel, névvel, címmel ellátva.”
 • 11. andrisne 2009. május 28. 05:43
  „Hát,sevenof.....jó nagy marhaságot irtál....”
 • 10. sevenof9 2009. május 28. 03:08
  „gondolom,ha surgosen otc gyogyszer kell,arra ott a tesco meg a shellkut.
  ha surgosen recept kell ahhoz surgosen orvos is kell. miert nem tart az ugyelet eletmento szereket?
  a tobbi meg ugyse surgos.”
 • 9. kampec 2009. május 28. 02:38
  „mindjárt megsajnálom szegény gyógyszertár-tulajdonosokat :S”
 • 8. maradando 2009. május 28. 01:14
  „Június 1-től űgyeletes temető: Belvárosi.”
 • 7. zenga 2009. május 27. 21:58
  „hurrrá! és ha baj van, először derítsd ki merre is indulj! Gratulálok nagyokosok!”
 • 6. palimadar 2009. május 27. 19:36
  „Aki ügyeletre szorul, az nem biztos, hogy azt mondja: inkább fájjon még 1-2-3 napig.”
 • 5. flexsnake 2009. május 27. 19:13
  „4. ja csak az áraikat győzzed megfizetni :D”
 • 4. palimadar 2009. május 27. 19:07
  „Hivatalos fogorvosi ügyelet már régóta nincs, de
  http://www.dentha.hu/
  Ügyeleti ellátás ideje:
  Munkanapokon: 9-22h
  Munkaszüneti napokon: 9-19h
  Én elégedett vagyok velük, bár ügyeletbe még nem mentem.”
 • 3. Mathiasking 2009. május 27. 18:41
  „És az éjszakai orvosi ügyeletek? A fogorvosi ügyeletek?”
 • 2. Krampampuli 2009. május 27. 18:32
  „Publikussá kellene tenni az érveket legalább az érintettek körében.
  Én speciel annak örülnék a legjobban ha kevesebb gyógyszertár lenne de csak akkor ha nem lenne rájuk szükség! Azonban sajnos ismerjük a nagy igazságot "csak egészség legyen, meg beteg" :-(”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thealter International: idén az illúzió jegyében

Szeged - Az illúzió az idei Thealter témája. Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválján bolgár, orosz, japán művészek is fellépnek. Tovább olvasom