Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

23 pótszülő a pingvineknél: Pestről, Békéscsabáról is jönnek a vadasparki állatok örökbefogadói

A szurikátákat, a zsiráfokat és a pingvineket akarják a legtöbben örökbe fogadni a Szegedi Vadasparkban. A nevelőszülői hozzájárulásokat állatjóléti extrákra költik.
Tábornoki kazuár

Miután egyszer hosszasan magyarázott a sisakos kazuárról Lukács János dandártábornoknak, szimpatikussá vált neki a furcsa nevű és fejdíszű madár, és örökbe fogadta – árulta el Veprik Róbert. A megyei rendőrfőkapitány így már több éve a kazuár nevelőapja.
Van már tapírja? – kérdezi honlapján tőlünk a Szegedi Vadaspark, hogy felhívja a figyelmünk: a park bármelyik szőrös, tollas, pikkelyes lakóját örökbe fogadhatjuk egy évre. Az állatokat ugyan nem vihetjük haza, viszont kapunk róla oklevelet, hogy nevelőszülővé váltunk, és ezt az örökbefogadók falán is feltüntetik.

A szülői felelősség persze kiadásokkal is jár: magánszemélyeknek, iskolai, óvodai csoportoknak legalább 5, cégeknek legalább 50 ezer forinttal kell beszállniuk kiválasztottuk tartási költségeibe. Aki 25 ezer forinttal támogatja őket, éves belépőt kap, így szinte bármikor meglátogathatja kedvencét, az iskolai csoportokat pedig külön foglalkozásban ismertetik meg a kiválasztott állattal. Nincs kizárólagos szülői felügyeleti jog: a lakókat többen is örökbe fogadhatják, és egy személy is támogathat több állatot.
Népszerűek a gyűrűsfarkú makik. Kolléganőnk, Kis Réka az egyik hiéna mellett, közülük is örökbe fogadna egyet. Fotó: Schmidt Andrea
Népszerűek a gyűrűsfarkú makik. Kolléganőnk, Kis Réka az egyik hiéna mellett, közülük is örökbe fogadna egyet. Fotó: Schmidt Andrea


 – Egyre többen szeretnék valamelyik lakónkat örökbe fogadni, tavaly már közel százötvenen éltek vele, és a cégek körében is terjed a támogatásnak ez a formája. Van, aki születésnapra, házassági évfordulóra, sőt esküvőre ajándékoz állat-örökbefogadást. Pesti és békéscsabai nevelőszülőnk is van. A legnépszerűbbek természetesen a jópofa, cuki és vicces állatok. A toplistát a pápaszemes pingvinek, a zsiráfok és a szurikáták vezetik – mondta el Keller Alíz, a vadaspark munkatársa. A pingvineknek például jelenleg huszonhárom nevelőszülőjük van. Ők leginkább azon a szülői értekezleten futnak össze, amit októberben az állatok világnapján rendez az intézmény. Ilyenkor Veprik Róbert igazgató a legfrissebb híreket osztja meg a nevelőszülőkkel, akik később kedvencük etetésébe, gondozásába is beszállhatnak – hacsak nem veszélyes nagyragadozókról van szó.
A ·gyerek˝. Akirát, a hím foltoshiénát születésnapjára kapta testvérétől. Fotó: Schmidt Andrea
A ˇgyerek˝. Akirát, a hím foltos hiénát (hátul) születésnapjára kapta testvérétől. Fotó: Schmidt Andrea

 – Olyan állatjóléti extrákra költjük az örökbefogadásból származó bevételt, amelyekre csak később lenne forrás. Többnyire a lakók életkörülményeinek javítására, kifutójának rendezésére – tudtuk meg Veprik Róberttől. Az igazgató elárulta, vannak cégek, amelyek az anyagi támogatás mellett a kétkezi munkából is kiveszik a részüket: nagymacskák kifutói például a Szegedi Vízmű Zrt. munkatársainak segítségével készültek, készülnek. Veprik Róbert hangsúlyozta, nincs kevés adomány, minden adományért hálásak.
 
Csenge vidrát simogatna

– Legszívesebben Mézit simogatnám meg, de eddig még sosem lehetett – árulta el a kilencéves Anger-Plavecz Csenge, akivel betegsége miatt csak telefonon tudtunk beszélni. A Gregor-iskolába járó szegedi kislány a szezonban a csupasz turkálót, az észak-afrikai csíkos fűegeret, Vackort, az ormányos medvét és Mézit, a vidrát fogadta örökbe. Csenge rutinos nevelőszülő: Mézi mellett, akit tavaly is bevállalt, egy szurikáta- és egy tengerimalac-családot, egy vöröspandát és egy víziőzet fogadott örökbe. Azt mondta, nagyon szereti az állatokat, és neki a vadasparkból ezek a lakók tűntek a legaranyosabbnak. A dolog adminisztratív részét apukája, Anger Ottó intézte, aki maga is nagy állatbarát. Ő a gyűrűsfarkú makik és a sörényes farkas örökbefogadásán gondolkodik – mondta el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vallja be, Ön bliccelt már? Szavazzon!

Vallja be, Ön bliccelt már? Szavazzon!
Rázárhatják a rendes utasokra a jármű ajtaját, amíg nem ér ki a rendőrség egy olyan bliccelőhöz, aki… Tovább olvasom