Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

24-ből 23 rokkantkártyás a Mars téri parkolóhelyeken

Szeged - Csúcsot döntöttek a mozgáskorlátozott-kártyával parkolók a Mars téren: a helyek 96 százalékát foglalták el. A városi átlag 25-30 százalék. 100 milliós kárt okoznak a visszaélések.
24 parkolóhelyen 23-an parkoltak mozgáskorlátozott-igazolvánnyal a napokban a Mars téren. Ezzel a 96 százalékos aránnyal új rekord született. Megnéztük, tegnap reggel a Gábor Dénes szakközépiskola előtt 17 autó parkolt, kettőben ültek, kettőnek parkolóbérlete volt, 13 kocsit pedig rokkantkártyával hagytak ott. Ez 77 százalékos aránynak felel meg. A Boros József utcában minden második gépkocsira tették ki az ingyenes várakozást biztosító igazolványt. Rendőrök és parkolóőrök ottjártunkkor együtt „járőröztek"; a parkolóőrök megnézték, érvényes-e a kék kártya. A rendőrök dolga igazoltatni a sofőröket, hogy a vezető nevére állították-e ki a dokumentumot. Ha ugyanis nem az használja az autót, aki az okmányt kapta, az okirattal való visszaélésnek számít, és az illetőt elő kell állítani a kapitányságon. Eközben a piac mögötti 8 hatalmas méretű mozgáskorlátozott-hely fele üresen állt. A Boros József utcában álló Audijánál egy nyugdíjas asszony megmutatta nekünk az igazolványát; azt mondta, a fenntartott részre nem áll be, mert az gyakran foglalt.

Szerdán rendőrök és közterületfelügyelők erősítették a parkolóőrök munkát. Fotó: Frank Yvette
Szerdán rendőrök és közterületfelügyelők erősítették a parkolóőrök munkát.
Fotó: Frank Yvette

2014 lesz a vízválasztó

– Idén januártól szigorúbb feltételekkel lehet mozgáskorlátozott-igazolványhoz jutni; nem elég a háziorvos igazolása, hanem a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal felülvizsgálata is kell hozzá. Nagy változásra a számokban jövő év második felében lehet számítani, mert akkortól jár le sok kártya – mondta várakozásaikról Tóth Margit, a Csongrád Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke.

A Szegedi Közlekedési Kft. adatai szerint a Mars téren mindig nagyon magas, 60 százalék feletti a rokkantigazolványosok száma a fizető-parkolóhelyekéhez képest. A városban másutt 25-30 százalék az átlag. A 2000-es évek elején az arány 5-10 százalékos volt, azóta folyamatosan és tendenciózusan emelkedett mindenütt. Forrai Gábor üzletágvezető szerint a legszembetűnőbb, hogy a Mars tér folyamatosan és fokozottan „fertőzött". Ha azt vesszük, hogy a városban átlagosan minden harmadik autó kék kártyával parkol, akkor ezzel – óvatos becslések szerint – több mint 100 millió forint bevételt húznak ki az önkormányzat kasszájából. A probléma az, hogy a mozgáskorlátozott-igazolvánnyal parkolók aránya nem tükrözi a mozgássérültek arányát a népességen belül. (Két éve a forgalomban lévő kártyák száma 6450 volt, ehhez képest a Csongrád Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete mindössze 900 szegedi tagot számlált.) A kiadott okmánnyal az ország egész területén is ingyen lehet parkolni.

Akinek nincs félnivalója, szívesen megmutatja a rokkantkártyáját. Fotó: Frank Yvette
Akinek nincs félnivalója, szívesen megmutatja a rokkantkártyáját.
Fotó: Frank Yvette

A visszaélések ellen következetes ellenőrzésekkel védekezhetne a város, de ehhez a parkolóőrök mellett rendőrökre vagy közterület-felügyelőkre lenne szükség, hiszen csak ők járhatnak el hatósági jogkörben. Az ellenőrzések gyakoriságáról és a felderített visszaélések számáról a megyei rendőr-főkapitányságtól kértünk adatokat, de válaszában a sajtószolgálat azt írta: a témában nem kívánnak állást foglalni.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. s3307 2013. október 16. 08:35
  „Szomorú,hogy ma már ott tartunk,hogy épp a rokkantakon akar a cég meg gazdagodni,ez látszik a meg jelent cikkből is, mert ha nem így lenne nem pont itt keresné a szabálytalankodókat hanem ki oktatná azokat akik ezt ellenőrzik ki mikor követ el szabály sértést,és higgyék el az igazi rokkantnak van elég baja nem,hogy még a visszaélést keresse.”
 • 65. s3307 2013. október 16. 08:23
  „kénytelen vagyok hozzá szólni,először a mozgássérültek egyesületéről,bizony azért olyan kevés a tag,mert soknak a tagdíj kifizetése is gondot okoz, ami a parkolást illeti csak Szegeden van,hogy a közpénzen épített parkolóban nem mehet be a mozgássérült autós,mert például Békéscsabán 1 órára ingyen veheti igénybe a parkoló házat és soha egyetlen egyszer se kellett büntetést fizetnem,hogy nem tartom be az időt,vajon Szegeden ezt miért nem tudták a mai napig meg oldani? az üres területet jelölték, de bent a piac területén is az árusoknak jóval több várakozó hely van mint a betegeknek. és az gyalogoljon leg többet akinek a meg mozdulás is nehéz,. igaz vannak csalók,de az a baj,hogy ha jól megnézzük a piac területét, a Gábor Dénes felőli oldalon két bejárat is van, de ki van téve behajtani tilos tábla csak engedéllyel,a mozgássérült kártya az nem engedély? vajon miért nem? legalább annyi fáradságot vehetnének,hogy elolvassák a KRESZ ide vonatkozó rendelkezéseit mire is ad engedélyt a kátya,mert engem már meg akart büntetni a rendőr csak azért mert várakozni tilos táblánál álltam meg,de mondhatnám azt is,hogy a mindkét irányból behajtani tilos is e közé tartozik. De ha valaki nem tudná a Kárász utcára is be hajthatna a kártyával rendelkező ha ott van dolga. AMI MEG A SZÁLLÍTÁST ILLETI AZ SEM IGAZ,HOGY CSAK AZ HASZNÁLHATJA AKI NEVÉN VAN A GÉPKOCSI IS, EZ MEG TÉVESZTŐ ÉS HAZUGSÁG, MERT HA ÉN ODA ADOM A TAXISNAK A KÁRTYÁMAT,HOGY EGY BIZONYOS PONTRA SZÁLLÍTSON EL BIZONY NEM BÜNTETHETŐ MEG HA ENGEM ODA SZÁLLÍT,EZ A HOZZÁ TARTOZÓMRA IS VONATKOZIK,HISZ NEM MINDEN MOZGÁSSÉRÜLT RENDELKEZIK GÉPJÁRMŰVEL.Ez azért senkit se mentesít az alól,ha csal a kártyával igen azt büntessék és ne a mozgássérülteket tegyék minden alkalommal bűn baknak.”
 • 64. benq 2013. október 14. 10:31
  „hmm a szőke rendőr macskán jól áll a nadrág. a többi meg nem érdekel, 100 millás kár ugyan már, a parkolótársaságot sem kell félteni.... HAJRÁ MAGYARORSZÁG”
 • 63. Roland1000 2013. október 13. 18:04
  „Hát, ha Magyarország jól teljesít, azt nem azokkal teszi, akik itt parkolnak...”
 • 62. okz63 2013. október 13. 08:45
  „57. DobóI 2013.10.12. 19:55
  "Nem hiába szocialista vezetésű városban élünk"
  Jól látszik, irigykedsz, mert neked csak egy Trabant Hycomatra futotta ;-)”
 • 61. queenmargareth1 2013. október 13. 08:13
  „59. .suhym. 2013.10.13. 06:54 jujj, pont azt írtam, hogy valószínű vállalkozása van, Te jó ÉG!!!Hogy olvastok???Mert rokkantból ezt nem tudná megtenni, erre felhoztam egy példát is.És nem sajnálom!
  A szimplán hülyék???pl akik csak anyázással tudnak vezetni, mennek, mint a barmok a másik "seggében", ráhúznak a biciklisre stb...mobiloznak kihangosító nélkül.Ha rendes pszichológiai vizsgára mennének, sokan nem kapnának jogsit!!!
  Sokan amúgy is csak megvásárolták, mint az érettségit, diplomát stb anno.”
 • 60. eszter.53 2013. október 13. 07:23
  „Tisztelt "Linka11"!

  Egy apró, de nagyon jelentős tényen - a cikk is írja - a parkolást nem parkolási cégek végzik. 2010-óta a az önkormányzat feladata, nem pedig a versenyszféra valamelyik vállalkozásáé- Ez jelenti azt is, hogy ők határozzák meg a parkolási díjak mértékét, férőhelyek számát.
  Véleményem szerint a jogkövető, tisztességes magatartás visz előre és igenis ki kell szűrni a rendszer potyautasait.”
 • 59. .suhym. 2013. október 13. 06:54
  „29. queenmargareth1 2013.10.11. 16:14

  Hogy érted, hogy "szimplán hülyék a vezetéshez"?

  Levizsgáztak, jogosítványt szereztek. Ugyanúgy köztük is van olyan, aki nem vezet jól, mint a nem rokkantak között.

  "bocs még annyit:engem nem érdekel, hogy Grabowskynak terepjárója van és rokkant, valószínű nem rokkant járadékból él, van egy vállalkozása stb...a szemétség az, hogy ezek a rokkantak autózgatnak, tőlünk akiknek esélye sincs autót venni, még az utazási kedvezményt is elvették."

  Miért is szemétség a vállalkozással rendelkező rokkantak autózgatása???
  .............................................................................................................................................

  Most az a baj, hogy nem vizsgálják felül, amikor felülvizsgálat van, akkor meg az!:))”
 • 58. Linka11 2013. október 13. 05:16
  „Szerintem a cikk szerzője nem jól tudja,ugyanis attól,hogy nem az vezeti az autót akinek a nevére szól a kártya, az még nem sérti a szabályokat.A kártyán lévő tulajnak ott kell lenni az autónál, vagy annak közelében ha ellenőriznek.Ez a gumi csont pont olyan mint a rokkant ügy maga.Az utóbbi évek felülvizsgálatai érdekes módon, nem igazoltak annyi csalást mint amennyit alapból feltételeztek ! Mióta rászabadították az autósokra ezt a parkolási rendszert,azóta hatalmas üzleti vállalkozás lett ez a befektetés nélküli, rablógazdálkodás ! Szólhatna egy cikk arról is,hogy aki autóval mer közlekedni, az mennyi és milyen típusú állami és helyi mondva csinált lehúzás áldozata kis hazánkban.Szóval, talán nem mindig azt kéne számolgatni ,hogy mennyi esik ki a parkolási társaságok feneketlen zsebéből !Lehetnénk olyan állampolgárok is, akiket a rendszer nem csak fejőstehénnek néz! Attól,hogy mindenütt ez a trendi, még nem biztos,hogy ezek a rendszerek a polgárbarát, emberséges, szabad mozgást biztosító legjobb találmányok.”
 • 57. DobóI 2013. október 12. 19:55
  „Nem hiába szocialista vezetésű városban élünk, itt alapszériában jár sok terepjáróhoz, BMW-hez és Mercedes-hez a mozgássérült igazolvány. Szoci személet szerint Ők az ügyesek, a aki meg nincs az élhetetlen..”
 • 56. queenmargareth1 2013. október 12. 17:34
  „55. macs 2013.10.12. 16:22 kedves ezt írtam én is.Hogy más, ha valaki mozgáskorlátozott és más aki mentálisan rokkant...tök ezt írtam. Sőt azt is, hogy valószínű vállalkozása van!!!Nekem is van egy levágott lábú ismerősöm és nagyon sokat dolgozik és jól keres.ennyi.
  (grabowskyra reagáltam így!)”
 • 55. macs 2013. október 12. 16:22
  „28. queenmargareth1,
  talán azért, mert attól, hogy valaki mozgáskorlátozott, még nem hü...e. Lehet jól menő vállalkozása, lehet olyan tudása, amit a munkáltatója hajlandó megfizetni. Számos olyan munka van, amit egy mozgáskorlátozott is el tud végezni, pl. könyvelhet, adhat adótanácsokat, tervezhet, stb.
  18. geza,
  szerintem csak dicsérni lehet őket! Környezettudatosak, és csak úgy mellékesen kímélik a pénztárcájukat.”
 • 54. C6H12O6 2013. október 12. 14:05
  „Nem az a kérdés, hogy rokkantnak lehet-e nagy értékű autója. Engem a másfél milliót kereső képviselők költségtérítése jobban zavar. Biztos rászorulnak közpénzből.”
 • 53. Monthechristo 2013. október 12. 12:23
  „Meg a klinika parkoló,és továbbá minden olyan hely ahová "belőhetik "a gépjárműjüket oda be is "lövik"különösen hétvégén:))A rokkant kártyás bidznicc meg nem újdonság virágzik már nagyon régen szerintem virágzani is fog mindegy mennyi parkolója van Szegednek::))!!!”
 • 52. geza 2013. október 12. 11:34
  „#48 Köszönöm a választ.
  Az árkádon nem látom ezt a kiírást..de biztos igaza van...(Az”
 • 51. DMagóg 2013. október 12. 10:43
  „49.okz63 2013.10.12. 06:43: "Miért diszkriminálnád azokat a rokkant nyugdíjasokat, akiknek kicsit szerencsésebb az élete?"
  Talán, a szociális rászorultság okán, mint általában sok egyéb más esetben. (Pl. közgyógyellátottak.)
  Az egészségi állapot és a szociális rászorultság két külön dolog! A rászorultságtól függően a roki kártyáért (a megkülönböztetésért) is fizetni kellene, méltányolva az egészségi állapotot!”
 • 50. okz63 2013. október 12. 06:44
  „38. sikan 2013.10.11. 23:17
  "Ismerek olyan embert, akinek kiverték egyik szemét, most üvegszem van a helyén, s nem kapott rokikártyát, pedig van autója is"
  Kérte egyáltalán?”
 • 49. okz63 2013. október 12. 06:43
  „40. vélemény 2013.10.12. 00:12
  "Ha valakinek luxusautóra telik, mi indokolja, hogy ingyen parkoljon?"
  Tehát szerinted a kisember parkolhasson ingyen, aki viszont jól keres, az meg nem?
  Miért diszkriminálnád azokat a rokkant nyugdíjasokat, akiknek kicsit szerencsésebb az élete?”
 • 48. okz63 2013. október 12. 06:38
  „18. geza 2013.10.11. 11:37
  "Az amúgy feltűnt valakinek, hogy az Árkád parkolója napközben full tele van? Vásárló meg alig."
  Az Árkád parkolója egyben P+R parkoló is, ők ezt vállalták a megépítésével.
  Örülj neki, hogy ott parkolnak és nem a városban. További kérdés? ;-)”
 • 47. okz63 2013. október 12. 06:34
  „39. vélemény 2013.10.12. 00:08
  "Évtizedek óta köztudott: Ahogy rokkant nyugdíjat, úgy parkolási engedélyt is lehetett vásárolni."
  Akkor te miért nem vásároltál már magadnak? Könnyebb itt ócsárolni a tisztességes embereket, ugye?
  Grabowsky leírta, hogy neki igenis drága autója van, de mégis jogosult a kártyára és használja is,
  ehhez képest egyből a sárba döngölöd. Bunkó vagy öcsi, nem kicsit!”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Pénzen akartam örömöt venni˝

20 évig szobafestőként dolgozott, most Kárpátalja legnagyobb szenvedélybetegeket gyógyító missziójának lelkésze Pocsai Sándor. Tovább olvasom