Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

24 millióért szélmalmunk is lehet

Szeged - Mindszenten és Ásotthalmon kastélyt, Szatymazon 166 éves szélmalmot árulnak. A különleges építmény jó ideig Zlatarov Lászlóé volt, aki felújíttatta.
Családi házként árulják a Szatymaz melletti Enyingi-féle szélmalmot, az 1848-ban épült agrártörténeti tájértékért 24 millió forintot kérnek. A malom 1952-ig őrölt, a modern darálókkal már nem tudta felvenni versenyt – bezárt. Az épület az elmúlt 166 évben mindössze kétszer cserélt gazdát, most egy szegedi orvosé.

Harapós kutya! – figyelmezteti a málladozó kerítésre kirakott tábla a betolakodót a szatymazi Enyingi-féle szélmalomnál. Kutyának viszont nyoma sincs, ugyanis a hely lakatlan, mi több, eladó. A telken a virágzó orgona mellett 3 nádtetős épület, hatalmas malomkő és egy vitorláját vesztett szélmalom várja új gazdáját.

24 millióért szélmalmunk is lehet. Fotó: DM/DV
24 millióért szélmalmunk is lehet. Fotó: DM/DV

Budapesten még a víztorony is elkel

Tavaly ősszel Budapesten, Ferencvárosban 75 millió forintért kínáltak egy örök panorámás luxusvíztornyot. A 24 ablakos nappalit 76 lépcső után lehet elérni, lift ugyan nincs, de 2004-ben teljesen felújították az 1885-ben épült víztornyot.

– Mennyiért árulják? Hát ennyiért biztosan nem fog elkelni – mondta egy falubeli, amikor a malomról érdeklődtünk. A boltba tartó szatymaziak azt mondták, manapság a 3 milliós zártkert a menő, oda költöznek a panelrezsi elől menekülő szegedi családok. Úgy vélték, csak egy gazdag, a régiségeket tisztelő embernek lenne szabad a malmot eladni, különben tönkremegy az épületegyüttes.

Az Enyingi-féle malmot az örökösöktől a 70-es években Zlatarov László, Szatymaz egykori háziorvosa vásárolta meg. – Gyönyörűen felújíttatta, eredeti zsindelyt is készíttetett a szélmalom tetejére. Az emeleten egy szobát is kialakítottak, oda csigalépcső vezet fel – mondta Pálmai József. A több mint 10 éve Szatymaz helytörténetével foglalkozó nyugdíjas tanár több cikket is írt a szélmalomról. Elmesélte, a faluban 9 szélmalom állt, az elmúlt évtizedekben mindet elbontották, egyedül az Enyingi-féle maradt meg. A háziorvos halála után egy szegedi bőrgyógyász vásárolta meg a malmot, információnk szerint most ő árulja.

Nemrégiben Ásotthalmon kínáltak 165 millióért lakóépületként egy kastélyt. Fotó: Frank Yvette
Nemrég Ásotthalmon kínáltak 165 millióért lakóépületként egy kastélyt. Fotó: Frank Yvette

Csongrád megyében ritkán árulnak különleges lakóépületeket, legutóbb egy 165 millióért kínált ásotthalmi kastélyról írtunk. A hirdetéseket böngészve kiderült, Mindszenten 300 millió forintért egy 7 szobás, 1200 négyzetméteres kastélyt árulnak. A termáltóval együtt kínált ingatlanért pár éve még 1,3 milliárd forintot kértek. László Zoltán, a Napfény Ingatlaniroda vezetője szerint egyáltalán nem reménytelen egy szélmalom eladása. – Az biztos, hogy a családi házakat keresők ritkán találnak rá az ilyen hirdetésekre. Nem tudni, ki keres pont ilyet, így lehet, hogy gyorsan elkel a szélmalom – mondta az irodavezető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozaik kontra tankönyves miniszteri biztos

A szegedi Mozaik Kiadó vezetője szópárbajba keveredett a tankönyvellátásért felelős miniszteri biztossal - lenullázni készülnek az ország első tankönyvkiadóját. Tovább olvasom