Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

24 órán belül intézkedni kell a migránsokkal szemben

Szeged - Aki menekültstátuszért folyamodik, azt őrzött szállásokra viszik, a többieket pedig kitoloncolják az országból.
486 határsértőt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a polgárőrökkel a hétvégén. Pénteken 183, szombaton 99, vasárnap 204 illegális migránssal szemben intézkedtek Csongrád megye déli részén. A legtöbben Ásotthalom, Mórahalom és Röszke külterületén próbálkoztak a schengeni övezetbe jutni: a 20-30 fős csoportokban sok gyerek és nő is volt. A három nap alatt 4 embercsempészt is elfogtak a rendőrök.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

Szeptember 5-én egy kisbuszt állítottak meg Mórahalom külterületén, amelyben 5 pakisztáni, 12 szíriai és 1 bangladesi állampolgár utazott. Őket egy pakisztáni férfi akarta eljuttatni Ausztriába. Másnap a körzeti megbízottak két kubait igazoltattak Ásotthalomnál. Az egyik férfi ismerősét akarta átszöktetni a határon, hogy Spanyolországba utazzanak. Szeptember 7-én az M5-ös autópályán állítottak meg egy autót a rendőrök: 3 szíriai férfit találtak, akiket egy szerb szállított Nyugat-Európába. Egy szolgálaton kívüli rendőr Tiszasziget és Térvár között tartóztatott fel egy autót, amelyben három határsértő ült, akiket szintén egy szerb segített. A négy férfi ellen embercsempészés gyanúja miatt indult büntetőeljárás, a határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményeztek.

Fotó: police.hu
Fotó: police.hu

– A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség Moszkvai körúti épülete képes egyszerre ilyen nagyszámú határsértőt fogadni. A migránsokkal szemben 24 órán belül intézkednünk kell. Aki menekültstátuszért folyamodik, azt őrzött szállásokra visszük, a többieket pedig kitoloncoljuk az országból – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Hogy mégis milyen hatalmas számú embernek a szállítását és ellátását kell megoldaniuk a rendőröknek, elég, ha megnézzük a Csongrád megyei Kövegy település 2014. január 1-jei népességi adatait: a Makóhoz közeli falu teljes népessége 368 fő volt.

Szeptember 10-étől az Európai Unió határőrizeti ügynökségén keresztül 8 tagállam vendégtisztjei technikai eszközökkel, szolgálati kutyákkal és járművekkel felszerelve biztosítanak újabb támogatást a magyar–szerb schengeni külső határszakaszon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vége a jelöltállításnak

Lejárt hétfőn a jelöltállítási határidő az önkormányzati választásra. Sokan az utolsó pillanatban jelentették be indulásukat, ők legkésőbb pénteken válhatnak jelöltté. Tovább olvasom