Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

250-en tettek polgári védelmi esküt a Széchenyi téren

Szeged – Nagyszabású rendezvényen eskették fel azt a 250 részben önkéntes, részben köteles katasztrófavédőt, akik árvízkor, természeti csapásokkor mindenkor bevethetőek.
– Átszakadt a töltés! Vége mindennek! Futó emberek lábdobogása vegyült az orkán süvítésébe. Némán szaladtak az utcákon, ki föl, ki le, a város alsó végéből menekültek a fölső végbe és viszont. Aggok, asszonyok, gyermekek, mely utóbbiak közül is nagy batyukat cipeltek némelyek, gyakran lerogyva az úton, meg ismét fölkelve – szavalta Mikszáth Kálmán, a szegedi árvízről szóló novelláját egy gimnazista szombaton a Széchenyi téren. Az egész belvárost érintő, tűzoltó és mentőautókat felvonultató nagyszabású eseményen 250, a polgári védelemhez csatlakozott köteles és önkéntes tette le ünnepi esküjét.

A ceremónia előtt Bakondi György, a Belügyminisztérium Országos Kataszrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elmondta: az év elején teljesen megújult a polgári védelem, köteles és önkéntes beosztottak száma eléri a 100 ezer főt. – 1948 óta a polgári védelem a háborúra készült, így időszerű volt, hogy napjainkban fontos feladatoknak is meg tudjanak felelni – közölte a sajtóval főigazgató. Elárulta: szombaton Csongrád megyében 500 fő teszi le az esküt. Megtudtuk, a természeti katasztrófák mellett megyénkben a nagyfokú migráció is kockázatokat rejt.


Katasztrófavédelmi eskütétel a Széchenyi téren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
A Széchenyi téren fekete egyenruhában, a tűző napon felsorakozott katasztrófavédőket Bakondi György főigazgató tisztelgéssel köszöntötte, majd ünnepi beszédében elmondta „Önök az átlagnál többet tehet, tesznek az ország biztonságáért". Az eskütételt követően a DKMT Rescue team, a Szegedi Vízimentők – és Tűzoltó Szolgálat, a Balástya és Szegvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület összeolvadásával létrejött Maros Mentőcsoport átvehette csapatzászlóját. Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke megáldotta a zászló, majd beszédében erőt kért azoknak, akik másokon segítenek.

Katasztrófavédelmi eskütétel a Széchenyi téren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A eskütételen részt vett a Csongrád Megyei Önkormányzat, a Csongrád Megyei Kormányhivatal, valamint több történelmi egyház képviselője is. Bakondi György civil elismeréseket adott át, többek között Veprik Róbertnek, a Szegedi Vadaspark igazgatójának, valamint Lőrinc Ferencnek, az RTL KLUB szegedi riporterének.

– A katasztrófákra senki sincs felkészülve. Ha behívnak, segítünk – magyarázta a frissen felesküdött Récsei Kitti és Pintér Péter.

Olvasóink írták

 • 8. ZúzÓ 2012. május 12. 21:47
  „Hát lessz is dolguk szegényeknek, mert ez az egész ország egy katasztrófa.”
 • 7. Falcao 2012. május 12. 21:05
  „Katasztrófavédelem. Minek azt védeni? :)”
 • 6. Kulik 2012. május 12. 18:39
  „2.hős 2012.05.12. 14:53
  Minek ez a cirkusz már!?

  Remélem akkor is így vélekedsz ha valamilyen katasztrófa ér...
  És közöld a segítségedre sietőknek a fent említett mondatod.
  Szégyeld magad.”
 • 5. Rotkiv 2012. május 12. 15:58
  „Itt a szomszédban, az Avar utcában lenni tenni való, szabálytaln útlezárás, hőzöngés stb. de nem akar intézkedni senki még a rendőrég sem, komolyan a balkánon érzem magam.”
 • 4. Queenmargareth 2012. május 12. 15:31
  „láttam a tescóban is sok ilyen mellényes embert:)))))”
 • 3. StencilAtya 2012. május 12. 15:04
  „alakzatban állni, ülni tilos!!!!!!! rasszizmús!!!!!”
 • 2. hős 2012. május 12. 14:53
  „Minek ez a cirkusz már!?”
 • 1. vmagdi 2012. május 12. 14:02
  „upszz ,,Önök az átlagnál többet tehet, tesznek az ország biztonságáért" csak nem smidt pali irta a szoveget? :))))
  Amugy jol rank hoztak a fraszt a vijjogos felvonulassal”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bravóztak Pál Tamásnak Marseille-ben

Bravózva ünnepelte a közönség Pál Tamást, aki a Marseille-i Operában Verdi örökzöldjét, A trubadúrt vezényelte. Tovább olvasom