Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

25 éves a Windows

A világ leggazdagabb emberévé tette Bill Gateset, mókás hibaüzeneteket küld, és még olyanok is megvették az Egyesült Államokban, akiknek nincs is. 1983. november 10-én New Yorkban jelentették be: a Microsoft Windows néven piacra dobja saját operációs rendszerét.
„A beépülő modul nem található, de hiba történt benne". „A narrátor nem tud helyesen beszélni" – soha nem olvashattunk volna hasonlóan vicces hibaüzeneteteket számítógépünk képernyőjén, ha pontosan 25 éve, 1983. november 10-én New Yorkban, a Plaza Hotelben be nem jelentik: a Microsoft Windows néven piacra dobja saját operációs rendszerét. Korántsem az első operációs rendszer volt ez, ám Bill Gates révén a legsikeresebb lett: grafikus felhasználói felületet és egyszerre több feladat végrehajtását is lehetővé tévő környezetet biztosított, illetve addig páratlan szoftvertámogatottságot. Az Excel, a Word, a Corel Draw és társai néhány év alatt a csúcsra repítették a monitorokon látható színes ablakokat.

Bár hosszú évekig pereskedett az Apple-lel a rendszer licencéről, a Microsoft nem lassított: 1990-ben jött a közel 150 dollárért árult Windows 3.0, amely minden addigi szoftvereladási rekordot megdöntött: két év alatt mintegy 10 millió példányban kelt el. Gyermekkorom számítástechnika-óráinak kedvenc kikapcsolódását, a Paintbrushban rajzolást már az 1992-ben született Windows 3.1 szállította. „Csak kattintsatok a pálcikára" – javasolta ámuló nebulóinak tanárunk, mikor először szembesültünk a DOShoz képest hihetetlen izgalmakat ígérő ablakokkal.

A jól ismert logó. Pár apró módosítása ennek is volt az évek során, de úgy tűnik, a pc-ken az ablakok immár öröknek mondhatók. Fotó: Frank Yvette
A jól ismert logó. Pár apró módosítása ennek is volt az évek során, de úgy tűnik, a pc-ken az ablakok immár öröknek mondhatók. Fotó: Frank Yvette

„Start Me Up" – énekelte a Windows 95 reklámjában a Rolling Stones, utalva a forradalmi újításra: a Start menüre és a Tálcára, amelyen láthatók a futó alkalmazások. A reklámkampány pedig annyira hatékony volt, hogy a programot olyanok is megvették, akiknek nem is volt számítógépük. Legalább nem ismerhették meg a Windows 98 legnagyobb innovációját: a „kék halált" – amikor minden megfagy, s csak azon gondolkodsz, mi lehet az a „végzetes kivétel". Bill Gates éppen a rendszer újdonságait mutatta be a nagy nyilvánosságnak, amikor az ő gépe is megadta magát.

S jöttek az újabb és újabb gyermekek: a Windows 2000, a Millennium Edition és az XP, amelyek mindig egyre stabilabbak, egyre szebbek és gyorsabbak lettek – legalábbis a fejlesztők szerint. Ami biztos: a képernyő ma jóval hangulatosabb, mint a DOS monokróm feketesége idején. Egyszerre hallgatok zenét és internetezek, mialatt e sorokat írom. Csak ne jöjjön a kékhalál!

Linux van Bill házában?

Bill Gates – sokáig a világ leggazdagabb embere volt – egy hipermodern, 53 millió dollár értékű házban él, ahol a látogatók belépéskor egy mikrocsipet kapnak, amire ráírhatják személyes „igényeiket" – ezek után az épület bármelyik helyiségébe érve, az elektronika a látogató személyiségéhez igazítja a hőmérsékletet, a zenét vagy akár a falon függő elektronikus festmények megjelenítőit. Az intelligens épületet egy speciális Windows NT vezérli – bár viccek keringenek arról, hogy Gates házát valójában Linux irányítja.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Dini1 2008. november 10. 16:56
  „16: de mivel ezek a dolgok tökéletesen mennek Win alatt is, így teljesen mindegy mit használ az ember;)
  Komolyabb oprendszer éppen azoknak a felhasználóknak kell, akik ennél komolyabb dolgokra akarják használni a gépet;)
  Azok meg úgyis vesznek maguknak Mekket vagy valami hasonló dolgot...”
 • 22. joy 2008. november 10. 05:59
  „[20] gyu!
  Nehéz eldönteni ki, kitől, mit lopott, különösen, ha a számítástechnika szellemi termékeit nézzük, hisz rengetegen kavartak már benne régen is. Az ilyen "tényfeltáró" filmek legtöbbször valamelyik irányban elfogultak. B.G-t igen sokan utálják, mert megvastagodott a dologból. Nos nem az az okos, aki vezsni hagyja a dolgait, hanem aki pénzt csinál belőle.
  Azok, akik a jó ötletet elvetik, egyenesen buták.
  Az biztos, ügyesen szervezte meg a MS-t, és jól összeszedte a csapatát.”
 • 21. belabacsi 2008. november 10. 05:45
  „gyu,igazad van,a hozzászolásábol látszik:nem ért a számitástechnikához .”
 • 20. gyu 2008. november 09. 22:21
  „[14]joy: yepp, pereskedtek, de az egész szépsége, hogy mind a ketten "lopták". Méghozzá a Xerox-tól, mint ahogy az egeret és sok más ötletet is.

  A xerox rengeteget adott a számítástechnikának, még ha nem is szándékosan. Az hogy ma amit "modern felhasználói felület"nek hívnak, az nagyrészt mind az ő művük, csak a helyi vezetés azt mondta rá, hogy szükségtelen szemét, nem vezet sehová...

  Aztán az M$ és az Apple mégis sikerre vitte. Persze külön-külön...

  Bill Gates szépen sorban hátbaszúrt mindenkit, akivel együtt kezdett. IBM, Apple/Steve Jobs, ...

  Érdemes megnézni a szilícium völgy kalózai c. filmet. Elég sokmindent elmond ezekről a ma már történelemnek számító eseményekről.

  PS.: Flexsnake-t meg hagyjátok: Egy szűklátókörú troll! Ha válaszolsz neki, bármit is, avval csak adod alá a lovat.”
 • 19. belabacsi 2008. november 09. 22:16
  „flexsnake ,nálam minden program mukodik ubuntu alatt ,ha akarod megmutatom . de tudod mit?csak nezz be az ubuntu hu-ra ! 6000 regisztralt tag van eddig,de naprol napra nö az ubus felhasznalok szama . olvasgass ott kicsit . ennyire segitökész társaságot ugyse láttál még .”
 • 18. belabacsi 2008. november 09. 22:12
  „10es nobadynak:tévedsz nem kell nagy szakértelem hozzá,csak probald ki a legujabb ubuntut vagy suse-t. ezekben már a 1 click install elv mukodik :ha valami hianyzik csak kattintasz és máris a tied . 2008 at irunk .”
 • 17. belabacsi 2008. november 09. 22:08
  „flexszneka,barlangban élsz! több ezer játék van már linuxra is csak keress rá . de ha szépen kérsz adok cimeket is. XD:”
 • 16. vélekedő 2008. november 09. 20:51
  „Azoknak, akik a linux ellen szóltak...

  Informatikailag képzetlen ismerőseimet leültettem az ubuntu elé.
  Volt, akinek fel sem tűnt, hogy nem windowst használ.
  Megkérdeztem, hogy mit használnak a számítógépen általában.
  Mindent megtaláltak - maguktól - ott is.
  Alapvetően három ilyen dolog volt. Webböngésző (levelezéshez is), msn/skype, szövegszerkesztő.
  A filmnézés és zenehallgatás sem volt gond.

  A felhasználók többsége ennyit használ és kész. Nem a játékosokból kell kiindulni.”
 • 15. joy 2008. november 09. 18:51
  „´95.11.10-én hajnal 2-kor!!! vettem az első saját oprendszerem, a Win 95 hu-t a bejelentésnapi 50%-os kedvezmény miatt.
  Az első gépet hozzá 97-ben. Akkor regisztráltam, és azóta csak jogtiszta szoftwereket használok.
  Gombhoz a kabátot.
  Soxorosan megtérülő beruházás volt!

  Most használok XP-t és Vista-t is. Mindkettő regisztrált rendszer az Office 2003-as is.
  Hibátlanul műxik, de a Vista Aero-t letiltottam a gépről mert gyakran kiakasztotta a monitorom /fekete tecccccchalál/, és több napos sz.rakodás után volt csak hajlandó újból dolgozni!”
 • 14. joy 2008. november 09. 18:30
  „[3]t-boy26!
  Szó esik róla a cikkben, hogy éveken át pereskedtek!
  Nem az egész oprendszeren, hanem az alap5leten, a grafikus megjelenítő használatán! B.G, és az Apple-t alapító S. J. egykor együtt dolgoztak, haverok voltak, de a cégalapításon összevesztek. Különválásuk után mindketten ugyan azzal az alaplogikával működő oprendszert fejlesztettek, de más algoritmusokat tartalmazott, viszont az "Ablak" alapötletet B. G. hamarabb bejelentette, és levédette.
  Ezen ment a veszekedés bíróságon hosszú évekig, végül a MS nyert.”
 • 13. flexsnake 2008. november 09. 18:28
  „A linux egy használhatatlan fos.Minden win alá jön ki ezért soha nem lesz a linux sehol sem...Mindig csak a rétegoprendszer marad :D
  A win szar de mivel ezt használják mindenhol ezért ez kompatibilis.”
 • 12. E! 2008. november 09. 18:08
  „Apró kiegészítés: a kék halál a windows 95-tel köszöntött be - élvezhettük is sokat :( .
  Hülyebiztos rendszer, csak épp kell bele egy jó tűzfal, virnyák és spyware szűrő-ölő-taposó, lemez töredezettségmentesítő. És egy külső böngésző is, ha nem az IE6-7 siralomvölgyében akar szenvedni a felhasználó. Ja, hogy Linuxnál (Kubuntu) mindez miért nem probléma? Mert ott 16 órát kell szöttyögni, mire konyhakészen dorombol a kernel...”
 • 11. martin812 2008. november 09. 17:58
  „Én Windows Xp Service Pack 3-mat használok.Engem is sokszór támadtak vírusok főleg a win32.De, ez nálam megváltozott, mert támadt egy olyan ötletem, hogy átnevezem a win32 és társát.Ezért minden, olyan programot amit letőltök átnevezem a kereső fájlát vagyis indító fájlát a megfelelő win32 átnevezetjére.Ígyis elfog indúlni, de elötte a registribe és más konfigurációkban túrkálva átkellett írnom a megfelelő nevű win32 utódra (átnevezésre).Azóta a win32 labdába se rúg nálam.Immáron 2éve használom így a gépem.”
 • 10. nobody 2008. november 09. 17:43
  „S@Jt,belabacsi!
  A LINUX egy szabad forráskódú op.rendszer.Van,aki ezt nem tudná a saját maga megszerzett tudásával használni.
  Ezért lehet,hogy MI egyszerű halandók,és professzionálisan számítógépes zsenik,még sem használjuk(ják).
  Szeretném,hogy,ha megnéznétek,hogy az( USA kivételével)
  egész Földgolyónkon melyiket használják többen?
  Kétségtelen,hogy stabil op.rendszer a LINUX,de nagy képzettséget igényel a valós felhasználása.Már kísértetiesen kezd hasonlítani rá a Windows Vista,amit szintén 10 felhasználóból,9 nem javasol,mint renszer”
 • 9. Erik@ 2008. november 09. 16:44
  „Hali!
  Lopás, kékhalál és stb. ide vagy oda a legsikeresebb oprendszer lett üzleti szempontból. Kapitalizmusban mi más számitana?”
 • 8. S@Jt 2008. november 09. 16:36
  „25 éves :) itt az ideje nyugdíjba vonulni és átadni a helyet a linuxnak”
 • 7. Bb 2008. november 09. 15:33
  „Idézet a cikk vastagon szedett bevezetőjéből:"A világ leggazdagabb emberévé tette Bill Gateset, mókás hibaüzeneteket küld, és még olyanok is megvették az Egyesült Államokban, akiknek nincs is."
  Márminthogy milyük nincs is?? Egyébként számítógép lefagyásról már halottam, de megfagyásról még nem.”
 • 6. belabacsi 2008. november 09. 15:04
  „nekem ingyen se kéne,linux ezerszer jobb .”
 • 5. belabacsi 2008. november 09. 15:02
  „meg a dos -t is ellopták.....”
 • 4. Zsugga 2008. november 09. 13:55
  „Valamelyik South park epizódban, csak úgy egyszerűen szétlövik a jó öreg Bill okos fejecskéjét. Hátha a világméretűen felhasznált Operációs rendszeri fel is támasztják majd.”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazi ritkaságok voltak a tizedik könyvárverésen

Szeged - Nem a „vegyünk még két méter pirosat a kandalló fölé" – típusú gyűjtők eseménye volt a jubileumi, tizedik szegedi könyvárverés. Tovább olvasom