Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

2,5 milliárdba kerül a Dög-Tisza kipucolása

Szeged - 2624 aláírást adtak át hétfőn B. Nagy László országgyűlési képviselőnek a Klebelsberg alapítvány tagjai a telep lakóinak a nevében.
Azt kérik, a kormány tisztíttassa ki a feketevízként ismert Holt-Tiszát. – Élő vizet szeretnénk szúnyogtelep helyett – mondta a civilek egyik képviselője, Nacsa Jánosné. A telepiek Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő közvetítésével jutottak el B. Nagyhoz, aki elmondta, a víz az államé, ahogyan az azt kezelő Ativizig is.

– A terv elkészült, a belügyminiszter már megkapta. 2,5 milliárd forintba kerül a 60-70 hektárnyi felület kitakarítása. Mintegy 3,5 millió köbméter szennyezett iszapról van szó. A vízügy már jelezte, készen állnak a munkára, amint meglesz a forrás, neki is lehet kezdeni – mondta B. Nagy László. Hozzátette, szeretné, ha 2017-ben már látványos szakaszába lépne a mederkotrás.

Lapunk is többször foglalkozott a Klebelsberg-telepi feketevízzel, a korábban kommunális és ipari szennyvízzel terhelt Holt-Tiszát ma már Dög-Tiszának nevezik. Megírtuk, a probléma egyik részét a közelben működő kertészet termálvize okozza. A sajtótájékoztatón elhangzott, a Floratom készen áll az átépítésre, de az a teljes rekultivációig nem kezdődhet el. B. Nagy László arról is beszélt, hogy a munkához néhány szakasz kisajátítása is szükséges, bízik benne, hogy ez könnyen megy.

A civilek azt is kérték B. Nagytól, hogy petíciójukat adja át a Szegedre érkező Orbán Viktornak. Az országgyűlési képviselő újságírói kérdésre azt mondta, a brüsszeli programoktól függ a miniszterelnök szegedi vizitje, jóslásokba nem bocsátkozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomfelújítást, krakkói utazást támogat a kormány

A migrációs válságban derekasan helytállt röszkei Páduai Szent Antal templom felújítását 1,5 millió forinttal támogatja a kormány. Tovább olvasom