Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

26 ezer diáknak kezdődik a suli

Szeged - Több mint 26 ezer diáknak csengetnek be Szegeden a jövő héten. 4360-an kezdik elsősként, kilencedikesként a tanévet, amely 183 napos lesz.
1100 kisdiák veszi hátára először az iskolatáskát jövő kedd reggel Szegeden: szeptember 1-jén indul a 183 napos tanév.

Az oktatási iroda adatai szerint mintegy 9 ezer általános iskolásnak ér véget a vakáció – vagyis tovább csökken a kisdiákok száma: mint márciusban megírtuk, 18 éve még 15 ezer 621 általános iskolás kezdte meg tanulmányait Szegeden. Tavaly 9 ezer 654-en voltak, vagyis számuk 1991 óta 6 ezerrel, tavalyhoz képest mintegy 600-zal mérséklődött az önkormányzati intézményekben. További 3400 kisdiák tanul nem önkormányzati fenntartású, vagyis egyházi, alapítványi, kistérségi vagy egyetemi iskolában.

– Az idei adatok még jelentősen változhatnak, például a középiskolák szakképző évfolyamaira nem zárult le a beiratkozás. Hivatalos statisztikai adatok október 15-e után lesznek – hangsúlyozta Kardos János, az oktatási iroda vezetője.
 Gyerekek és építkezés

Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója elárulta: kedd reggel osztályfőnöki órákkal kezdenek, 59 kis elsőssel – és az építkezőkkel. – Alkalmazkodunk a helyzethez, a kivitelező szigetel, elzár mindent, hiszen nekünk a gyermekek biztonsága az első – fogalmazott. – Az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad, de szeptemberben is dolgoznunk kell az iskolában, míg a gyerekek tanulnak. Mindent megteszünk, hogy minél kevesebbet vegyenek észre ebből – tájékoztatott Csapi Zsolt, az építkezés műszaki ellenőre. Az átadást október elejére tervezik.


A középiskolákban 14 ezren kezdik az új tanévet, 3 ezren kilencedikben. A vakáció alatt jelentősen átalakult a szegedi középfokú oktatás: július 1-jétől 13 szakképző intézményből 4 nagy jött létre, a hasonló profilú szakképző iskolák egy „bokorba" kerültek. 992 millió forintból pedig épül a TISZK (Területi Integrált Szakképzési Központ) központja a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző Iskola Szeged-Móravárosi Szakközépiskola és Szakiskola egykori kollégiumi épületében. Nagyjából 100-an még pótfelvételi eredményükre várnak, de az biztos, hogy több mint 2600-an kezdik a tanévet az óriásintézményben. – Nem lesz központi tanévnyitó, bajban is lennék, ha ehhez helyszínt kellene találnom – mondta Feketű Béla főigazgató. Nyáron elkészült a 3 intézmény közös főigazgatósága, a TISZK még alakul, decemberben adják át az épületet. A külső homlokzat szigetelését, a lift kialakítását a tanév alatt fejezik be.

Még dolgoznak az általános iskolákban is – ismert, a szegedi Rókus II., a Tisza-parti és a szőregi intézmény 1,3 milliárd forintból teljesen megújul, további 245 millióból 52 épületen hajtottak végre szépészeti beavatkozást a nyáron.

Olvasóink írták

  • 2. daveedbrown 2009. augusztus 26. 19:07
    „húúúdejó -.-”
  • 1. che 2009. augusztus 26. 16:58
    „Mi lesz majd a Boldogasszony sugárúton a sok ,gyerekét önállóságra nevelő, szülő terepjárójával mert nem tud beállni az iskola folyosójára...? Huha”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton nyílt nap a Napfényfürdőben

Szeged - Szombaton 11 és 14 óra között nyílt napot rendeznek a Napfényfürdő Aquapolisban. Ezen az… Tovább olvasom