Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

26 kilós harcsát fogott – visszaengedte

Szeged - Másfél éves volt a szegedi Ábrahám Attila, amikor édesapja először vitte horgászni a Tiszára.
Életre szóló kapcsolat lett ebből, a természet és a folyó iránti szeretet azzal együtt is fontos maradt számára, hogy a jobb megélhetés érdekében tizenegy éve Németországban dolgozik, hentes. Kéthetente hazajár, ilyenkor aztán vagy van idő horgászatra, vagy nincs, mert persze a család az első. Most azonban sikerült úgy intézni, hogy két hónapig egyhuzamban itthon lehetett.

– 1998-ban már szerepeltem a Délmagyarországban, amikor 40 kilós harcsát fogtam. Elvittem a halászcsárdának, de utóbb ezt nagyon sajnáltam. Most barátommal együtt pecáztunk, 5-6 kilós harcsákat fogtunk, valamint egy 15, egy 22 és egy 26 kilogrammosat. A kisebbekből vittünk haza, de a nagyokat visszaengedtük. Ezzel tartozom a Tiszának azokért az élményekért, amelyekben részem lehetett – mondja Attila. – Mindig eszembe jut, hogy ha egy ilyen nagy harcsa le tud ívni, nagyon sok ivadékkal gazdagodik a folyó.

Ábrahám Attila és a Tisza csúcsragadozói. Szereti, tiszteli őket. Fotó: DM/DV
Ábrahám Attila és a Tisza csúcsragadozói. Szereti, tiszteli őket.
Fotó: DM/DV

A szegedi horgászok tudják, hogy hiába nagyobb a forgalom és a zaj a város alatti szakaszon, a nagy harcsák rendületlenül itt tanyáznak. Attiláék fenekező módszerrel fogták a ragadozókat. A harcsahorgászok és a halászok az állkapocsba akasztott vágóhoroggal emelik partra, csónakba az ilyen nagy halakat.

– Én azt nem szeretem, mert már a szájszélbe akadó horog is elég fájdalmas sebet ejt a halnak – mondja a 33 éves horgász. – Rongyba bugyoláltam a kezemet, úgy fogtam meg. A legjobb, ha masszív, erős kesztyű van a táskában. Puszta kézzel nem tanácsos a szájukba nyúlni.

Olvasóink írták

 • 8. libip 2012. szeptember 18. 07:47
  „Hű!Milyen magas szintű beszélgetések! Engem inkább az érdekelne,hogy pontosan hol,és milyen csalival tudta kifogni ezeket a szép harcsákat!”
 • 7. Rico 2012. szeptember 17. 17:09
  „5. öregvegyész

  Gratulálok!

  Te is 1 észkombájn vagy aki olyan cikkhez szól hozzá amihez nem ért.”
 • 6. p!b 2012. szeptember 17. 15:51
  „öregvegyész: No maga se egy észgomba. Horgászat nem egyenlő a halászattal és ebben a cikkben horgászatról volt szó szóval nagyon eltévedt.”
 • 5. öregvegyész 2012. szeptember 17. 13:32
  „Egyáltalán tudja akkor miért horgászik? A horgászat eleve fájdalmat okoz a halnak, akkor most miért legyen példa? A vadászatnak és a halászatnak célja nem ez, hanem a helyes gazdálkodás. Ha ezt ilyen sután akarjuk szabályozni .ilyen példákat reklámozva akkor nagyon ostobák lettünk.
  1, Emigráns. No,maga sem egy észgomba.”
 • 4. 9212 2012. szeptember 17. 12:19
  „Ha olyan nagyon-nagy kárt tesznek a nagyobb testű harcsák a halállományban, hogy nem védjük őket tilalmi idővel akkor pl.50-100 évvel ezelőtt miért lehetett nagy harcsát is fogni és bármilyen egyéb halat, nagy számban???
  Talán a víz szennyezése és a halászat az ok.
  Tehát az ember. Aki a nagytestű ragadozóra akarja fogni a halszegénységet.
  Nem a nagy harcsák.
  A hal visszaengedése számomra szimpatikus, dicséretes.”
 • 3. ráérő 2012. szeptember 17. 11:13
  „A nagyobb harcsákra még ivási időben sincs tilalom,mert a halállományban(--tavakban főképp) jelentős kárt okoznak a falánkságukkal..
  2. angler leirtad helyettem is...”
 • 2. angler 2012. szeptember 17. 10:48
  „Hmmm. Nekem igencsak kontrasztos a kép és a hozzá tartozó leírás. Ugyanis aki tiszteli a halakat nem bánik így velük, nem lógatja őket úgy, hogy keresztül van szúrva a szájuk. Miért nem lehet normális fotót csinálni? Pl kézben tartani, vagy csak a stégre lefektetve....stb. A cikkben írtakkal amúgy 100%-san egyetértek. C&R”
 • 1. emigrans 2012. szeptember 17. 10:24
  „Jo cikk,es meg tobb hasonlo gondolkodasu horgaszra lenne szukseg !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőregi hulladékudvar 30-35 millióból

A szőregiek a kulturáltan működő hulladékudvarok láttán megértették, hogy nélkülözhetetlen a szelektív gyűjtés. Tovább olvasom