Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

270-en maradnak hétvégén ebéd nélkül

Szeged – Júniustól megszűnik a magasabb jövedelmű rászorulók hétvégi kedvezményes ebédje. Nincs pénze rá a szegedi kistérségnek, mert az állam csak hétköznapokra fizet hozzájárulást.
– Segélyből élek, kedvezményes ebédet kaptam idáig a hét minden napjára. Most értesített a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása, hogy júniustól megszűnik a hétvégi ebéd. Az étterem 600 forintért főzne egy napra levest és másodikat, de az havi minimum 5000 forint, nem tudom kifizetni. Péntekről elteszem a maradékot, abból megoldom a szombatot. Vasárnap a nyugdíjas apámmal együtt főzök majd pár szem krumplit vagy tésztát, hogy kihúzzuk hétfőig – panaszkodott a havi 47 ezer forintból élő tarjáni rokkantnyugdíjas a Csepp a tengerben vendéglő előtt.

Fotó: Schmidt Andrea
A Csepp a tengerben vendéglőben is kapnak kedvezményes ebédet
a rászorulók – 110 forintért naponta. Fotó: Schmidt Andrea

 A férfi nevét, arcát nem mutathatjuk, szégyelli, hogy 47 évesen „kegyelemkenyéren" él. Tavaly szeptember óta hordja az ebédet a Szamos utcai vendéglátóhelyről. Azt mondja: jól főznek, nagyok az adagok, az édesapjával kettőjüknek is elég, ha kenyérrel eszik.
A szociális étkeztetés naponta – a jövedelmi viszonyoktól függően – térítésmentes, illetve 110 vagy 320 forintba kerül az ellátottaknak. A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása gondoskodik a szegedi, dóci, domaszéki, zsombói és szatymazi rászorulók ebédjéről. Összesen nagyjából 2000 embert látnak el, ebből 1500-at Szegeden, 100-an közülük hajléktalanok. A szerződött vendéglátóhelyeken – Szegeden ilyen például a Béke Tanszék, a Csepp a tengerben, a Sarokház, a megyeháza étterme, az Üvegvár és az Atikövizig étkezde – lehet ebédet kérni. Kérelmezni a kistérségi intézménynél lehet, jövedelemigazolással, illetve cukorbeteg diétához vagy gyomorbeteg könnyű-vegyes étrendhez szakorvosi igazolással. Jövedelmi határ nincs, az életkor, az egészségügyi állapot és a körülmények döntenek.

A szegedi önkormányzat normatív alapon támogatja az étkezést. A létszám egyre nő, egyre többen éheznek; egyre több az eladósodott, a munkanélküli ember. Egyre jobban érezhető az infláció hatása – tájékoztatott Ratkai Imre, az SZKTT elnöke. Az idei ellátásra összesen 329,8 millió forintot lehet költeni. Ebből az állam közel 114,6 milliót áll, a többit az önkormányzat fizeti. Mivel a központi költségvetés csak 252 napra, azaz a hétköznapokra ad normatívát, nem tudják tovább finanszírozni a teljes létszám hétvégi ellátását. Dönteniük kellett, hogy novemberben lehúzzák a rolót, és nem kap enni senki, vagy differenciálnak. Az utóbbit választották: júniustól a legmagasabb jövedelműek nem kapnak hétvégi ellátást. Így nagyjából 270-en esnek ki a rendszerből. Mivel legalább 200-an igényelnének a mostani létszámon felül ellátást, az SZKTT figyeli a pályázatokat és hogy hogyan juthat pluszpénzhez.

Olvasóink írták

 • 17. bánki 2012. június 02. 17:45
  „Székhely jövedelméből évente 32 rászoruló támogatását lehet biztosítani !”
 • 16. anya57 2012. június 02. 14:31
  „Bocs de nem mindenki kap pl én tavaly ellettem utasítva mondván fiatal vagyok menjeka fenébe de akinek a nyugdija 70-nen felül van az bezzeg kap kedvezményesen napi 300fr ért hogy van ez ???????? ÉN meg a havi 26000 nyógdij ,,gyógyszer havi kiadása ami 7000fr dögöljek éhen”
 • 15. domokosferenc 2012. június 02. 08:55
  „EZ SZORNYU AMI EBBEN AZ ORSZAGBAN FOLYIK!!”
 • 14. immortal5 2012. június 01. 21:40
  „GengsterPro!!!! Nekem van ismerősöm úgy válalta a gyerekét 40 en túl, hogy volt jól menő állása százon felül vitt haza havonta (akkor még ez nagy pénz volt) És egyszer csak megköszönték neki a részvételt a cégénél mondván 60 éves lett és ha életbe lép a védet koros dolog akkor mástól veszi el a helyet.... nem volt hitele és mindig félrerakott de szerinted mennyi idő alatt lehet a félretett pénzt felélni a jelenlegi árak mellett??? És az a pár ezer forint nyugdíj szerinted mire elég???? Én is fizetek adót de nem az bánt, hogy az kap enni belőle aki próbál megélni de nem tud......hanem az bánt, hogy havi 2,5 milió nem elég embereknek arra, hogy boldoguljanak és pofáznak utána arról, hogy 47ből meg lehet élni!!!!! Amugy pluszba hozzá tenném, hogy a nyugdíjasok nem tehetnek arról hogy amit évekig fizettek nyugdíj-járadékként az el lett szórva...... Én most 25 vagyok szerinted lesz nyugdíjam???Pedig évek óta fizetem a rávalót.......”
 • 13. jozko 2012. június 01. 19:28
  „12 :

  Esetleg azért , mert az igazi ingyenélő csürhe nem csak ingyenebéddel nyúlja le a nagy kasszát!
  Odafönt is, idelent is el kellene takarítani a léhűtőket -és nem csak vezető politikusokra és nem csak "segílyesekre" gondolok...
  "Rendet kell tenni, rendnek kell lenni nálunk.."
  István király óta nem sikerült!
  Neki sem igazán...”
 • 12. badoravarva 2012. június 01. 18:28
  „Értem én, hogy csak az állam vezetők reprezentációjára van pénz!
  Azt is értem, hogy a kormány szeretné eltakarítani az útból az általa ingyenélő csürhét.
  Én mindent megértek.
  Csak azt nem, hogy miért nem keresünk annyit mint a Németek?
  Mert akkor ez a kérdés fel sem merülne!”
 • 11. uborka 2012. június 01. 18:14
  „Elmondanám,hogy mást se lehet hallani a tv-rádióban, csak , hogy milliárdokkal dobálóznak az elvtársak, kérem miért nem ezekkel a dolgokkal foglalkoznak???Állandó űzlet politika, ki kit húz húzott le saját társainkal kellene foglalkozni, ne a multat emlegessük állandóan, ha nem a mát a holnapot, látjuk most már hova vezet a párt versenyek???Éhenhaláshoz...........”
 • 10. GengsterPro 2012. június 01. 18:01
  „helyes! az én adómból ne egyen más! aki meg nem bírja etetni a gyerekét az ne vállaljon. ennyi.”
 • 9. haziroti 2012. június 01. 17:24
  „Ennél durvább, hogy sokkal több ember marad szociális étkezés valamint házi segítségnyújtás ellátás nélkül a nonprofit szektor ellehetetlenítése kapcsán! A jogszabály elfogadhatatlan módon diszkriminatív. Szégyen 2012 Magyarországán!!!”
 • 8. vino_veritas 2012. június 01. 17:22
  „Tudjátok, a volt igazgató nő gyalázatos eltávolítása után lett ez így, mert bizony addig sem volt több a kapott pénz. Csak ő kiharcolta azt, hogy a rászorulók ne maradjanak ebéd nélkül. De kellett a helye Ványai nagyasszonynak, és ettől a pillanattól vége a dalnak. Amihez nyúlt, az semmivé lett!
  Köszönjék meg a polgármesternek, hiszen ő a kistérség elnöke!!!”
 • 7. info 2012. június 01. 12:53
  „Egyébként nem maradnak ebéd nélkül, mert nem egy alkalommal amint megkapják el is adják az ebédjegyeket.-Nem tudom akkor miért is fontos ez? Akinek viszont létkérdés nyilván teljes áron megoldja.”
 • 6. szegedivagyok 2012. június 01. 12:27
  „Mi az, hogy "Jövedelmi határ nincs..."?

  El kellene felejteni végre, hogy boldog-boldogtalan kéri a különféle ingyenes vagy erősen támogatott szolgáltatásokat. Az kapjon kizárólag, akinek a VALÓS!!!!!! jövedelmi viszonyai miatt ez indokolt. A legnagyobb probléma, hogy ebben az országban mindenki tud prezentálni olyan dokumentumot, ami ezt vagy azt alátámaszt, de senki nem ellenőrzni. Ez a "nekem ez jár" hozzáállás elharapódzott nagyon, ideje felébredni emberek. Ez elsősorban nem az én kritikám, ez az érintetteknek lenne fontos, akinél nem indokolt a támogatás. A vége úgyis az lesz, hogy semmi senkinek, mindneki éljen meg úgy ahogy tud. Amíg a dögöljön meg as szomszéd tehene hozzáállás jelen van, nem lesz változás.Magyarul mindenkinek hozzá kell tenni amit csak tud.”
 • 5. sügér63 2012. június 01. 10:19
  „Egyik felöl roma család másik felő lmozgássérült magyar anya a szomszédom. A magyar anya panaszkodott, hogy megvonták töle a hétvégi ebédet pedig kisgyerekeivel az volt a hétvégi élelmük , a romák most is kocsival járnak az ebédért. Nagy a kontraszt!”
 • 4. jozko 2012. június 01. 09:56
  „Vazze´ , akkor most kevesebb jut cigire?

  Jövedelemigazolás nélkül...ingyenebéd egyenlő ingyenélés!

  Egyébként ha jól értem, csak a hétvégi ingyenebéd marad el.
  Miért is akkora gond egy olcsó hétvégi kosztot összeütni?
  A "segélyből élés" számomra olyasmit jelent, hogy van idő összeszedni a piacon és az áruházak kínálatából néhány olcsó, akciós élelmiszer alapanyagot ...persze az nincs egészen ingyen, de ami a lényeg:
  dolgozni kell vele!
  Ezt a szégyent!”
 • 3. info 2012. június 01. 09:03
  „Szerintem most többen fogalomzavarban vannak mert nem tudják, kik a magasabb vagy alacsonyabb jövedelműek!
  Jobb lett volna a cikkben ezt is tisztázni! Bármekkora a jövedelme valakinek, van aki a teljes árat is megfizetné mert nem mindenkinek van lehetősége ebédet főzni. Jusson eszünkbe, van aki a betegségénél fogva képtelen rá!”
 • 2. vuk 2012. június 01. 08:34
  „Mi az, hogy "magasabb jövedelmű rászorulók"?”
 • 1. Phaedra 2012. június 01. 08:24
  „Mondd el Viktor hol a vektor?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvünnep a Reök-palota előtt

Idén a Reök-palota előtti téren és a Kölcsey utca közeli szakaszán rendezi meg a Somogyi-könyvtár a 83. ünnepi könyvhét helyi programjait június 7. és 11. között. Tovább olvasom