Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

270 kutyus vár gazdira

Szeged - Telt ház van a Tappancs tanyán: az állatvédő alapítvány birtokán 270 kutya él. Valaki megunta, kidobta őket – gazdára várnak.
Ezeket az állatokat képviselte szombaton az a hat szerencsés, amely személyes bájával győzhette meg a járókelőket: a menhelyi kutyák méltó társuk lennének bárkinek, aki újra szeretni tudná őket. A Szeged Plazánál és a Napfény Parknál is három-három ebbel vártak mindenkit a tappancsosok, hogy népszerűsítsék az örökbefogadást, és élelmiszer-adományokat kérjenek.

A móravárosi bevásárlóközpont állateledelboltja előtt Málna, a 3 és fél hónapos skót juhász keverék, valamint Rutin és Rumli, az öt hónapos testvérpár próbált barátkozni egy simogatás reményébenaz arra járókkal. A kisgyerekek szívébe hamar belopták magukat. A 13 hónapos Sára például mindhármukat egyszerre akarta szeretgetni, de az eleven kutyusokat nem sikerült összeterelni.

Már egy kis ölelgetésért is hálásak a gazdátlan ebek. Fotó: Frank Yvette
Már egy kis ölelgetésért is hálásak a gazdátlan ebek.
Fotó: Frank Yvette

Egy középkorú nő komolyan elgondolkodott az örökbefogadáson, de – mint mondta – megvárja a tavaszt. Nemrég veszítette el huskyját, őt szeretné pótolni, de csak ha majd sikerül túllépnie a veszteségen. Hasonló megfontolásból nem vitte egyből haza egy másik nő Puttyot, a cicát, aki Rudival együtt az üzletben, ketrecben feküdt. – Nehezen viselnék még el egy újat, most veszítettem el a sajátomat – ismerte be.

Az örökbefogadó napnak nem is célja, hogy az ezen részt vevő állatoknak egyből gazdát találjanak. Ahogy az önkéntesek fogalmaztak: a hirtelen felindulásból hazavitt kutyák és cicák többsége általában visszakerül hozzájuk. Ezért csak jól átgondolt döntés után, megfelelő helyre adják a kiválasztott kedvencet, hogy valóban otthona, új családja lehessen ezeknek a jobb sorsra érdemes állatoknak.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. baloghkatica 2011. február 15. 12:14
  „Tomi25: elfogadom a véleményemet, Te is fogadd el az enyémet!
  Köszi!”
 • 20. Villamosmérnök 2011. január 15. 18:58
  „Nagyon szeretem az állatokat, különösen a rendkívül hűséges és értelmes kutyákat! Nekünk egy kis tacskónk
  volt, 13 évig élt. Mikor meghalt, úgy sírtam, mint egy gyerek! Azóta sem tudtuk őt pótolni. Még egyszer olyat,
  mint Tücsök, a kis tacskó, úgy sem találunk!”
 • 19. Tomi25 2011. január 13. 06:50
  „baloghkatica!

  Most olvastam a cikket és látom megint sikerült néhány "értelmes" gondolatot megosztani az olvasókkal. Komolyan mondom tökre gáz vagy. Úgy írsz bizonyos dolgokról főleg a Tappancsról, hogy nem is tudod miről van szó. Őszintén tudod, hogy helyileg hol van? Szerintem nem. Nem csinálsz mást csak oltod itt az embereket a sok ökörséggel. Valótlan dolgokat állítasz, és próbálod félrevezetni az embereket, és hamis képet festeni a tappancsról. Én nem mondom azt, hogy nem vagy intelligens, bár az írásaid nagyon ezt tükrözik. Én tudom miről beszélek, mert kijárok a menhelyre ha tudok segíteni, és a hozzászólásaidat olvasva én csak egy igaz állítást találtam mégpedig azt, hogy kutyák vannak a menhelyen. Felesleges is többet írni, mert nem biztos, hogy felfogod..... Összefoglalva ha hozzászólsz valamihez akkor ne állíts valótlant. Mindenki tudja már lassan az információidat a Tappancsról a "KÉPZELETBELI BARÁTOD" mondott aki ott dolgozott. Na de mindegy is nem pazarlom rád az időt. A véleményem az, hogy te egy SZÁNALMAS EMBER vagy.”
 • 18. queenmargareth 2011. január 10. 20:52
  „Aki tud, fogadjon örökbe! Olyan hálásak! Mi is befogadtunk egyet nem így ugyan, hanem tényleg a pusztában...mert valamilyen dög kivitte és kidobta!!! A kutyus olyan értelmes, hűséges és okos! kb. 13 éve! van már nálunk és nem volt kölyök mikor megtaláltuk egymást. A korát sem tudjuk pontosan.
  Már 3 kutyánk van és több nem megy...Megfelelő ellátást már többnek nem tudnánk biztosítani.
  Mi pl. a kölyökkutyánkat megpróbáltuk a szilveszteri bulitól megmenteni, nem is szökött el, nem lett kis ijedős, úgyhogy sikerült.
  Figyeljünk oda emberek a háziállatainkra, kis barátainkra!!!”
 • 17. Fokszi 2011. január 10. 20:09
  „Kiokushyn: őszintén, nekem mindegy, hogy te mit gondolsz a tappancsról, én és sok más ember is csak jót tud mondani az alapítványról. De attól függetlenül, hogy az alapítvány egyk dolgozója hogy beszélt veled, ha történt egyáltalán ilyen, az még nem azt jelenti, hogy az alapítvány rossz, zsebre dolgozik, sorra öli a kutyákt, blablabla, ergo nem érdemli meg a figyelmet.

  Katica: látom megpróbáltad kikerülni a kérdést, miszerint jártál-e már a menhelyen.
  Nem jártál, a korábbi hozzászólások alapján csak vmi ismerősöd dolgozott ott, és egy nézeteltérés miatt ki lett rúgva. Vagy te vagy az és gyáva módon az internet anonimitásába burkolózva mersz csak átkozódni? :) Komolyan sajnállak, elég rossz lehet olyan gyáva, sz*ralaknak lenni, mint amilyen te vagy. Kérdés, hogy fel mernéd-e vállalni, hogy ki is az a nagy mesemondó "ismerősöd", akitől mindezeket hallottad. Előre tudom a választ: nem :)
  Amennyiben annyira lobbizol az állatokért, és annyira sajnálod őket, hogy bekerülnek a tappancshoz, nyiss egy saját állatotthont, és vedd el a tappancs munkáját! Vagy fogadd be azokat az állatokat, akik nem jutnak be a menhelyre, hanem az utcán pusztulnak el. Megnézném, mire jutsz :)”
 • 16. kiokushyn 2011. január 10. 18:17
  „Fokszi 15:23
  Tévedtél! Nagyot! A kiskutyust természetesen befogadtuk, s 3 hét alatt találtunk neki gazdit(mert sajnos a mi öreg kutyánk már nem fogadta szívesen).
  "..felveszik a bejelentett kutyát várólistára"..-közlöm Veled, hogy nem vették fel, s a felvett kagylót is lettették, pedig nem akartuk bevinni hozzájuk a kutyust, csak tájékoztatást szerettünk volna kérni.
  Ennyit a sztoriról, s a Tappancsról.”
 • 15. rebecca 2011. január 10. 17:14
  „Kedves S.P!,, pedig kötelezővé, vagy szigorúbbá tenném a túlszaporodott állatok ivartalanítását (pl.ha nem fajtiszta,, mondatodhoz egy gondolat ma Magyarországon szó szerint szaporítják a kutyákat és nem tenyésztik(tisztelet a kivételnek mert vannak!!) A fajjellegre gyúrva a minél több pénz reményében ész nélkül és főleg hozzáértés nélkül szinte gyártás szinten ontják a hibás egyedeket amiket aztán jó pénzért eladnak. Talán ha egy állatorvossal beszélnél elmondaná mennyibe kerülnek az új gazdiknak kezeltetések és például akár évente hány fiatal kutyát altat el ami menthetetlen. Ne csúcsosítsuk a kérdést faj v fajta jellegre mert aki igazi állatbarát és esetleg volt kutyája az tudja hogy a szív számít ami ezekben a kis testeben dobog és mindegy hogy milyen fajta az a gazdiért dobog az utolsó pillanatig!! Gyerek korban el kell kezdeni erre nevelni az embereket és talán a felnövekvő ifjúság más lesz.”
 • 14. igaz1017 2011. január 10. 17:14
  „A múlt héten fogadtam örökbe a Tappancstól egy kutyust,tündéri állatka,kiegyensúlyozott,játékos,hihetetlenül jó kutya.Nagyon szeretjük!Szépen tartják a Tappancs-tanyán az állatokat,láttam hogy szeretettel bánnak velük,finom eledelt kapnak.Minden tiszteletem az ott dolgozóké,segítséget érdemelnek ,ne bántsd őket Katica !”
 • 13. randika 2011. január 10. 16:45
  „katica hogy te mekkora sületlenségeket tudsz irni...szerinted jobb 1 kóbor kutyának az utcán tengődni mint biztonságos helyen lennie ahol kaját is kap?ahol nem üti el az autó,nem verik agyba főbe a tahó emberfajták stb.stb.
  a menhelyeket a "jóisten"se támogatja,tengődnek a semmiből,tudom, láttam amikor kinnt voltunk a kutyáért.A tappancsot nem ismerem,mi a Bogáncs tanyáról hoztuk a kutyusokat,ők egy kivénhedt kombi trabival hozták vitték az állatokat,és az ennivalót,aztán szegény trabi már nem bírt bemenni a térdig érő sárban ami út helyett van ilyen szép időben.De csinálják,ott nem hal éhen egy állat se,nagy üstökben meleg kaját főznek nekik.Ja és az odakerülő kutyusok mind átesnek az ivartalanitáson,amit énis helyeselek,aki nem akar tenyészteni az végeztesse el,mert megbolondulnak kutyák macskák,ha párzanak,nemcsak azért van sok kóbor kutya mert a gazdák kiengedik őket világgá,hanem mert üződnek,és képesek kiásni magukat a kapu alatt ha rájuk jön a mehetnék.Én az adóm 1%át csakis nekik adom.”
 • 12. baloghkatica 2011. január 10. 16:20
  „:D annyi mindent lehetne még mondani...

  Azt pedig csak tájékoztatásul közlöm, hogy a Tappancsnál NEM altatnak el egy állatot sem, csak ha orvosilag indokolt. Helyhiány miatt soha, épp ezért a zsúfoltság, de ez így is van rendjén.

  Igen, mert az igazi bajos állatok be sem kerülnek a telepre "telt ház miatt"... ezért pusztulnak el az utca kövén!”
 • 11. afonya 2011. január 10. 16:17
  „Ha bárki az élet bármelyik területén önkénteskedik, az szerintem sosem bántaná a hasonló gondolkodású, önzetlen, jószándékú embereket. Aki sározza azokat itt a hozzászólásokban, akik tesznek valamit, az biztos soha semmi hasonlót még nem vállalt. Minden tisztelet és becsület azoké, akik helyettem és sok más állatbarát helyett is mentik azokat az állatokat, akik segítségre szorulnak. Ugyanígy azoké, akik a hajléktalanokat, a szegényeket, betegeket stb. istápolják - mert ettől lesz jobb a világ! És attól, ha a távolmaradt többség pedig ezt csendben akár, de nagyra értékeli.”
 • 10. Fokszi 2011. január 10. 15:23
  „Balogh Katica: neked látom nagyon a bögyödben van a tappancs, minden róluk szóló cikknél látom, hogy vered a nyálad. Egy kérdésem lenne: te voltál már kint a menhelyen, vagy csak villogtatod a nem túl fejlett intelligenciádat?
  Mert én már többször is jártam kint dolgozni, egyetlen egyszer kaptak össze a kutyák, és az sem a ketrecben történt, hanem egy játékért, és mellesleg a sérülése, ami épphogy egy karcolás volt, rögtön el lett látva. Minden állat jóltáplált, biztosítva van a rendes orvosi ellátás, a mozgás (mindegyik kutya naponta ki van engedve az udvarokba). Az pedig való igaz, hogy a kennelek (mert nem ketrecben vannak, hanem KENNELBEN) néhol zsúfoltak, de ez nem így lenne, ha az emberek örökbefogadnának kutyákat, és nem vmi idegbajosat vennének a felelőtlen tenyésztőktől.
  kiokushyn: tudsz olvasni? 270 kutya van jelenleg a menhelyen!!! Mégis mit vársz, hova tegyenek ennél is több kutyát?? Ilyenkor felveszik a bejelentett kutyát a várólistára, és amint van üresedés, elmennek érte. Ha pedig annyira sajnáltad volna a kiskutyát, hazavihetted volna, amíg nem lesz helye a menhelyen (kb 1 hónap szokott lenni) De gondolom nincs nálad hely, orvosi költségk, kaja, blablabla. Amikor egy általam bejelntett kutyát nem bírtak fogadni, én nem idejöttem a nyálam verni, hanem oda, SEGÍTENI. És azóta is kijárok önkéntesen (tehát ingyen) dolgozni.
  Azt pedig csak tájékoztatásul közlöm, hogy a Tappancsnál NEM altatnak el egy állatot sem, csak ha orvosilag indokolt. Helyhiány miatt soha, épp ezért a zsúfoltság, de ez így is van rendjén.

  Az adó 1%-ról meg annyit, hogy én továbbra is a Tappancsnak adom, mert folyamatosan látom a fejlesztéseket. A gyerekeknek meg nem kellene adó 1%, ha nem élne a Földön ennyi idióta! Vannak emberek, akiket indokolt lenne szintén ivartalaníttatni...

  Aki igazán meg akarja ismerni a Tappancsot, annak tudom javasolni, hogy egyszer menjen ki komolyan egy napra önkénteskedni, és akkor meglátja, hogy miért nem tudnak rögtön kutyákat fogadni, és egyáltalán hogy mennek kint a dolgok. Utána lehet átkozódni és mások munkáját fikázni.”
 • 9. kiokushyn 2011. január 10. 14:02
  „JUJ!
  Hagyjuk már a TAppancsokat!! Hossz idő elelte után egyszer fordultam hozzájuk segítségért egy kiskutya miatt(akit elhagyott a gazdija)JAj! Elköldött egy "kedves" hölgy a nagy büdös francba!!
  Nem kellene ekkora reklám NEkik, mert baromira NEM ÉRDEMLIK MEG!!”
 • 8. SP 2011. január 10. 13:39
  „Igen drága
  házi kedvenceink operációs ivartalanítása.

  Szervezett,
  jól propagált filléres, vagy ingyenes akciós ivartalanítási lehetőségek kellenek. Támogatni kellene.

  Bizonyos feltételek mellett
  pedig kötelezővé, vagy szigorúbbá tenném a túlszaporodott állatok ivartalanítását (pl.ha nem fajtiszta).

  Gazdátlan,
  kóbor, megunt szerencsétlen állatok tömeges legyilkolása menhely és sintér szinten is kényszerintézkedés, etikátlan, az eredményt tekintve mégis csak állatirtás.”
 • 7. baloghkatica 2011. január 10. 12:24
  „És hány szegény kutyus van, akit sajnálnunk kell, mert bekerültek a tappancshoz :D Egymás ölik az állatok az olykor 20 kutyát tartalmazó ketrecekben :( Az utcán is jobb soruk lenne!!!

  De persze ha nem születne ennyi állat, nem is kerülnének kóbor sorba!

  Idén az 1%-omat a gyerekeknek adom!”
 • 6. love 2011. január 10. 12:23
  „Az ivartalanítás a legjobb megoldás.
  Nekem 2 ivartalanított cicám van otthon. Imádom őket és soha nem tudnám kidobni őket.
  Nagyszüleimnél 2 kutyus van.Nekik is vásárolok tápot és minden esetben a megmaradt ételmaradékot nem dobom a kukába hanem nekik adom. Az oltás nem olcsó, de azt is minden esetben megkapják. (kutyák és a macskák is).
  Sok emberrel az a legnagyobb probléma, hogy nem gondolja végig, hogy mennyibe kerül az állatok gondozása, ellátása. Felelőtlenül vásárolnak állatot és utána szerencsétleneket pedig utcára dobják.
  Sajnos az állatok védelmére alkotott törvény egyenlőre semmit nem ér, mert még nem volt példamutató büntetés, amelyet egyáltalán nem értek, hogy miért nem lehet börtönbe zárni az állatkínzókat?!”
 • 5. Nórikám 2011. január 10. 12:09
  „Nyílván azért van a menhelyen ennyi kutyus/ és mennyi nem kerül oda!/ mert a"szerető" gazdik megunják őket. Pedig olyan nagyon tudnak kardoskodni, aztán néhány hónap elteltével, kidobják szerencsétlen állatot. Hova tűnik a nagy szeretet?”
 • 4. zoltanszabo 2011. január 10. 10:36
  „Az ember legjobb barátja a kutya! Én nekem is volt-1 végengyengülésben elaludt. Több hónapos gyász után hoztunk egy másikat. Mivel a gyerekek már felnőttek,elmentek itthonról ,mi úgy kezeljük a kutyát mint ha a gyerekünk volna.
  Én emberekben sokat csalódtam--de kutyába még soha.
  Nagy felelősségel jár a tartásuk, min 10-12 évet lehet szeretni--gondozni a kutyát. Ők hálásak minden ímogatásért, szeretgetésért. Én else tudnám képzelni az életem nélkülük.
  Nagyon jó társ lehet--aki egyedül él, de gyerekeseknek is ajánlom--szeretik a gyerekeket-és a gondozásuk felelősségre nevel.”
 • 3. rókus1 2011. január 10. 09:42
  „szerintem meg felelőséggel bíró ,józanul gondolkodó kutyatartók hiányoznak ebből az országból.
  túl szaporulat van kutyából (macsakából) nálunk.az emberek egy részéből az állataival szemben is hiányzik a felelőségérzet,-tudat.
  számosan tartanak állatokat mostoha körülmények közt,kötelező oltások nélkül,nem is beszélve az ivartalanításról.sok helyen víbefolytást,elásásos módszert alkalmazzák erre a célra még mindíg!
  az ide vonatkozó törvényt,-rendeleteket spontán, próbaszerűen senki sem ellenőrzi. állatvédők is csak konkrét bejelentett eseteken és a bajban tömegelnek.
  néha jó lenne megkérdezni 1-1 nem ivartalanított kutyatartót,hogy vajon a szaporulatot hova tette? ,ráadásul ma már "csip"(pénzbe kerül!) nélkül még ajándékba sem adhatta.
  szerintem az sem normális ,hogy adó 1% több megy az emberek jó voltából az ilyen állatokra,mint beteg gyerekekre vagy más humán célra........”
 • 2. busch 2011. január 10. 08:38
  „köszönöm Randika...ilyen emberek hiányoznak ebben az országban...nem pedig az elmenekülö munkavállalók”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tanult és nem is felejtett ``a tőke´´

Szeged – „A British Petroleum és partnerei sok olyan, időt és pénzt kímélő döntést… Tovább olvasom